Fransa’da protestocular vazgeçmiyor: Dünyanın en büyük fon yönetim şirketi BlackRock’ın Paris’teki merkezini bastılar

Fransa'da emeklilik reformunun yarattığı öfke şiddetinden bir şey kaybetmedi. Protestocular bu sefer de fon yönetim şirketi BlackRock'ın Paris'teki merkezini hedef aldı.

Dünya 7 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
100'den fazla Fransız, dünyanın en büyük fon şirketi BlackRock'ın Paris merkezini bastı. Fotoğraf: CNN

Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran reformun meclisten oylanmadan geçmesine hâlâ öfkeli olan Fransızlar, dünyanın en büyük fon yönetim şirketi BlackRock’ın Paris’teki merkezine baskın düzenledi. Protestocuların binanın içine ellerindeki işaret fişekleriyle girdiği ve sis bombaları attıkları görüldü. Baskın anlarını buradan izleyebilirsiniz.

Esas merkezi ABD olan şirketin binasına zorla giren ve aralarında çeşitli işçi sendikalarının temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 100 kişi reformun mimarı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron aleyhine sloganlar attı.

İşçilerin emeklilik reformunda herhangi bir rolü olmayan BlackRock’ı hedef almasının altında şirketin özel emeklilik fonları için çalışıyor olması yatıyor. Fransız sendikası SUD’un Sözcüsü Jerome Schmitt sözkonusu eylem hakkında, “Anlamı oldukça basit. BlackRock’un merkezine giderek onlara işçilerin alın terini, bizlerin emekli maaşını aldıklarını söyledik” dedi.

Fransa bunu konuşuyor: Polis protestocunun pantolonunu indirdiFransa bunu konuşuyor: Polis protestocunun pantolonunu indirdi

Fransa’da sönmeyen protesto ateşi

Hükümet emeklilik reformunun ileride ortaya çıkması beklenen mali açığı önlemek için gerekli olduğunu söylüyor. Ne var ki mevcut yaşam maliyetlerinin arttığı bir dönemde böyle bir karar alınması işçilerin öfkesini artırmaktan başka bir işe yaramıyor. Ülkede geçen ay enerji fiyatlarındaki artışın keskin bir şekilde frenlemesi sayesinde enflasyon gerilese de gıda fiyatlarındaki artış durmadı.

Ülkede yılbaşından bu yana devam eden grev eylemleri ulaşım sektöründe, okullarda ve işletmelerde büyük aksamalara yol açtı. Şimdiye kadar protestolarda en az bin kişi gözaltına alındı. Paris’te çöp işçilerinin çalışmayı bırakması sonucunda tarihi şehrin her yerinde çöp dağları oluştu.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ülke genelindeki gösterilerde 11 bin 500 polis ve jandarmanın görevlendirildiğini belirtti. Fransız istihbaratı, gösterilere 600 bin ila 800 bin protestocunun katılacağını öngörüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.