Fransa’dan Türkiye ve Macaristan’a, ‘İsveç sözünüzü tutun’ çağrısı

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Türkiye ve Macaristan'a seslenerek İsveç'in NATO üyeliği konusundaki sözlerini tutmaya çağırdı. Colonna, 'İsveç'i NATO'da görmek istiyoruz' dedi.

Dünya 29 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Türkiye ve Macaristan'dan sözünü tutmasını istedi.

Fransa’dan İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye ve Macaristan’a ‘harekete geçme’ çağrısı geldi. İsveç’in NATO üyesi olabilmesi için protokole meclis onayı verilmesi için Türkiye ve Macaristan’a seslenen Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, “İsveç’i NATO’da görmek istiyoruz. Türkiye ve Macaristan’ın da verdikleri sözleri tuttuğunu görmek istiyoruz” dedi.

Fakan iki ülke de bu çağrı için çok gönüllü değil. NATO üyesi ülkelerden sadece Türkiye ve Macaristan, İsveç’in ittifaka katılmasına yönelik protokolleri parlamentolarında onaylamış değil. İsveç’in üyeliğine karşı çıkan Türkiye, temmuz ayında Litvanya’daki NATO zirvesinde vetosunu kaldırmıştı.

Türkiye’nin endişeleri giderilmiş değil

İsveç konusundaysa Türkiye, başta terörle mücadele olmak üzere İslam’a yönelik saldırıları da veto kararına gerekçe olarak dile getiriyor ve bu konuda adım atılmasını bekliyor. Macaristan’ın da İsveç kararını Türkiye’nin kararını bekleyerek vereceği ülkedeki muhalefet tarafından dile getiriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğine dair konunun TBMM’ye ne zaman geleceğine dair konuşurken, konuyu ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışını onaylayarak verdiği sözü tutması halinde TBMM’nin de İsveç’e NATO onayı verebileceğine air imada bulunmuştu. Macaristan Başbakanı Viktor Orban da parlamentoda, İsveç’in NATO onayını acilen meclisten geçirmelerini gerektirecek bir durum olmadığını söyleyerek İsveç’in güvenliğine yönelik bir tehdit olmadığını öne sürdü.

Erdoğan olumsuz sinyal vermişti ama İsveç oralı değil: Ekimde onayı bekliyoruzErdoğan olumsuz sinyal vermişti ama İsveç oralı değil: Ekimde onayı bekliyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.