Fransa’nın Ekonomi Bakanı Le Maire’in romanına eleştiri yağmuru: Seks sahnesi protestolara ilham oldu

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire'in yeni romanında yer alan seks sahnesi, emeklilik reformuna karşı aylardır protesto düzenleyen halk tarafından tepkiyle karşılandı. Fransızlar, bakanın ekonomiyle ilgileneceği yerde kitap yazmaya vakit ayırmasını eleştirdi.

Dünya 4 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bruno Le Maire, kitabını tatillerde, hafta sonları ve sabahları yazdığını söyledi. Fotoğraf: Shutterstock

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire tarafından kaleme alınan ‘Fugue Américaine’ adlı romanda yer alan cinsel betimlemeler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran yasasına karşı şikayetlerini dile getiren muhalefeti ve halkı kızdırdı. Fransızlar tepkilerini göstermek için protestolarda kullandıkları hükümet karşıtı sloganlarda ve duvar yazılarında Le Maire’in romanından ilham aldı.

Roman, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Fransa’nın borçlanma değerini düşürmesinden saatler önce yayımlandı. Bu da muhalefetin Le Maire’in dikkatini ekonomi ve enflasyona değil de roman yazmaya verdiği yönünde eleştirmesine yol açtı. Kitapta piyanist Vladimir Horowitz’in konserlerinden birine katılmak için Küba’ya giden iki kardeşin hikayesi anlatılıyor. Romanın 11’inci bölümünde yer alan seks sahnesi ise halk arasında alay ve eleştiri konusu oldu.

Romandaki Julia adlı karakterin ağzından yazılan ‘Hiç bu kadar genişlememiştim” repliği, Fransa genelindeki 1 Mayıs gösterilerinde hükümet karşıtı pankart ve grafitilerde kullanıldı. Komedyen Sophia Aram, Fransa’nın en popüler radyo istasyonunda Spandau Ballet müziği eşliğinde seks sahnesini okudu ve ‘dizlerinin üzerine çökmüş’ ekonomiyle ilgili şakalar yaptı.

Tarihçi Olivier Varlan ise, tesadüf eseri kitabın bu bölümüne rastlayanlara hükümetin psikolojik yardım hattı kurması gerektiğini söyleyerek alay etti. Sol parti La France Insoumise’in milletvekili François Ruffin ise, “Fransız halkının enflasyon konusunda büyük endişeler yaşadığı bir dönemde erotik sahneler yazmaya ayıracak bir dakikası, bir saati ya da bir haftası olabilir mi?” diye sorguladı.

Öte yandan Le Maire’i savunanlar da yok değildi. Çalışma Bakanı Olivier Dussopt kitabı okumasa da söz konusu seks sahnesini okuduğunu kabul etmekle birlikte Le Maire’in yazma hakkını savundu. Le Maire de konu hakkında, “Birçoğunuz bakan olduğum halde yazmaya nasıl vakit bulduğumu soruyor. Bazı insanlar bahçe işleriyle ilgilenir, yürüyüşe çıkar, ben yazmayı tercih ediyorum” dedi ve tatillerde, hafta sonları ve sabah 5’te kalktıktan sonra yazdığını ifade etti.

Fransız Bakan'ın kapak olduğu Playboy, 3 saatte 100 bin sattıFransız Bakan’ın kapak olduğu Playboy, 3 saatte 100 bin sattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.