Hem vize vermiyorlar hem de ücretine zam yapıyorlar
Fransa'nın yeni başbakanı Gabriel Attal'in kabinesi açıklandı. Savunma ve içişleri bakanları dahil birçok kilit isim değişmezken listede en çok göze çarpan isim, Dışişleri Bakanı olarak atanan Attal'in eski erkek arkadaşı Stephane Sejourne oldu.
Fransa’nın en genç ve ilk eşcinsel başbakanı olarak göreve başlayan 34 yaşındaki Gabriel Attal’in kabinesindeki ismler açıklandı. Elysee Sarayı Genel Sekreteri Alexis Kohler yeni kabineyi başkanlık sarayının Jardin d’Hiver (Kış Bahçesi) bölümünden yaptı.
Yeni listeye göre birçok ağır top makamlarında kalmaya devam edecek. Bu isimler arasında İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Tarım Bakanı Marc Fesneau, Ekolojik Dönüşüm Bakanı Christophe Bechu, Yüksek Öğrenim ve Araştırma Bakanı Sylvie Retailleau bulunuyor.
Listede en çok dikkat çeken isim ise Stephane Sejourne oldu. Bir zamanlar Attal ile birliktelik yaşadığı bilinen Sejourne, Catherine Colonna’nın yerine çiçeği burnunda Fransa Başbakanı’nın Dışişleri Bakanı olarak görev yapacak.
Eski Adalet Bakanı Rachida Dati’nin yeni Kültür Bakanı olması da dahil olmak üzere kilit görevlerde kadınlara da yer verildi. Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde adalet bakanı olarak görev yapan Dati yeni görevine başlayabilmek için muhafazakar Cumhuriyetçi Parti’den (Les Republicains) ayrılmak zorunda kaldı.
Catherine Vautrin Çalışma, Sağlık ve Dayanışma Bakanı olarak atanırken Sylvie Retailleau Yüksek Öğrenim ve Araştırma Bakanı oldu. Daha önce Gençlikten Sorumlu Devlet Bakanı Prisca Thevenot ise Demokratik Yenilenmeden Sorumlu Bakan ve Hükümet Sözcüsü olarak görevlendirildi.
Önceki kabinde Spor Bakanı olan Amelie Oudea-Castera’nın çalışma alanı genişletildi. Oudea-Castera artık Eğitim, Gençlik, Spor ve Olimpiyat Oyunları Bakanı görevini üstlenecek.
Dayanışma ve Aile Bakanı Aurore Berge için de görev değişikliğine gidildi. Berge artık Kadın ve Erkek Eşitliğinden Sorumlu Bakan olarak görev yapacak.
Açıklanan diğer kabine atamaları ise şöyle:
Bugün sabah yerel saat ile 11.00’de yeni kabinenin ilk Bakanlar Kurulu Toplantısı düzenlenecek.
Macron anketlere göre giderek düşen oy oranlarıyla ikinci dönemine yeni bir soluk getirmek için 34 yaşındaki medya meraklısı sadık bir isim olan Attal’i başbakan olarak seçti. Attal’in adaylığı tartışmalı emeklilik reformu ve eleştirmenlerin aşırı sağa çok fazla taviz verdiğini söylediği göç yasası nedeniyle bir yıl süren kargaşanın ardından Macron’un hükümetini yenilemeye çalışmasıyla birlikte değişimin yolda olduğuna dair bir sinyal oldu.
Salı günü yapılan atamanın ardından Attal orta sınıfın artan hayat pahalılığının üstesinden gelmesine yardımcı olma konusunda cesur davranma sözü vererek Macron’un tartışmalı emeklilik reformunun ötesine geçeceğinin ve haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde partisinin şansını arttırabileceğinin sinyallerini verdi.
Zira Macron’un yeniden aday olamaması nedeniyle bazı bakanlar aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in 2027’de cumhurbaşkanlığını kazanmaya çok yakın olduğuna dair endişelerini açıkça dile getirmişti.
Öte yandan bu görev değişikliğinin 2027’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinde (Renaissance) Macron’un yerine geçme yarışını kızıştırması muhtemel. Eski Başbakan Edouard Philippe, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire popülaritesi hızla yükselen Attal ile birlikte potansiyel adaylar olarak görülüyor.
Ülkenin en genç başbakanı olarak göreve başlayan 34 yaşındaki Attal Fransa’nın kuzeyindeki Clamart kentinde 1989’da dünyaya geldi. Fransa’nın en prestijli okullarından Sciences Po’dan mezun olan Attal siyaset hayatına 2006’da Sosyalist Parti (PS) üyesi olarak ilk adımlarını attı. Macron cumhurbaşkanlığı görevine üstlenmeden önce ona destek veren ilk isimler arasında yer aldı. Başbakan Attal, Macron’un cumhurbaşkanlığı döneminde milletvekilliği, hükümet sözcülüğü ve eğitim bakanlığı gibi birçok görev üstlendi.
Cumhurbaşkanına yakın siyasetçiler arasında yer alan Attal’in eğitim bakanıyken laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle devlet okullarında abaya giyilmesini yasaklaması tartışma yaratmıştı. Ülkede 27 Ağustos 2023’te alınan “abaya yasağı” kararı hak ve özgürlükleri ihlal ettiği gerekçesiyle Danıştay’a taşınmış, Danıştay yasağın “özel hayata saygı, ibadet ve eğitim haklarını ihlal etmediğine” hükmetmişti.