Fransız gazetecinin iddiası: Paris’teki ikinci saldırıyı gerçekleştiren eski SADAT üyesi gözaltına alındı

Fransız gazeteci Guillaume Perrier, Paris'te Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ne 3 Mart'ta gerçekleştirilen ikinci saldırının faili hakkında ortaya yeni bir iddia etti. Buna göre saldırıyı gerçekleştiren kişi eski SADAT üyesiydi ve Fransız polisi tarafından gözaltına alındı.

Dünya 13 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Paris'teki ilk saldırının ardından polis ile protestocular çatışmıştı. Fotoğraf: AA

Fransa’nın başkenti Paris’te 10’uncu bölgede bulunan Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne 69 yaşındaki William M. adındaki bir adam 23 Aralık 2022’de saldırı gerçekleştirmişti. Bu saldırıda üç kişi yaşamını yitirirken, saldırgan da cinayet ve cinayete teşebbüsten tutuklanmıştı.

Onun yargılaması sürerken kültür merkezine 3 Mart’ta bir saldırı daha gerçekleşti. Aslında ilk saldırıdan sonra kültür merkezi önünde üç polis nöbet tutmaya başlamıştı ancak bu caydırıcı olmaya yetmedi. Fransız gazetesi Le Point’ta bu seferki saldırının Türk uyruklu biri tarafından gerçekleştirdiği yazılmıştı.

Le Point’ta gazetecilik yapan Guillaume Perrier, son saldırı ile ilgili yeni bir gelişme olduğunu sosyal medyadan bildirdi. Perrier’in iddiasına göre Fransız polisi, ‘kendisini SADAT’ın eski paralı askeri olarak tanıtan bir şüpheli’ Paris’te gözaltına alındı. Fransız gazeteci SADAT’ı tanımlamak için ‘Wagner’in Türk versiyonu’ dedi.

Perrier’in Rus paralı asker örgütü Wagner’e benzettiği SADAT, 2012 yılında Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ve 23 emekli subay ve astsubay tarafından kuruldu. Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 13 Mayıs 2022’de SADAT’ın kapısına dayanarak, söz konusu oluşumun ‘terörist yetiştirdiğini iddia etmiş ve SADAT’ı ‘paramiliter artıkları’ olarak nitelendirmişti. SADAT’ın ismi cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaştıkça seçim güvenliği konusunda daha fazla anılmaya başladı.

Paris saldırganı nefret suçuyla yargılanacakParis saldırganı nefret suçuyla yargılanacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.