FSB: Türkiye’den Rusya’ya giden tahıl gemisinde patlayıcı madde bulundu

Rusya'nın istihbarat servisi FSB, Türkiye'den Rostov-on-Don'a tahıl almaya giden bir gemide Kerç Boğazı'nda yapılan denetim sonucunda patlayıcı madde bulunduğunu bildirdi.

Dünya 25 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan 17 Temmuz'da çekilmişti. Fotoğraf: AA

Rusya, geçen hafta Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından Karadeniz’den Ukrayna limanlarına giden bütün gemileri düşman sayacağını bildirmişti. İstihbarat servisi Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Rusya’nın Rostov-on-Don limanına tahıl almaya giden bir gemide dinitrotoluen ve tetril gibi patlayıcı madde izlerine rastlandığını duyurdu.

FSB geminin mayıs ayında Ukrayna’nın Kiliya Limanı’na yanaştığını ve buraya patlayıcı madde taşımak için kullanılmış olabileceğini söyledi. Bu ayın başlarında Tuzla limanındayken geminin isminin ve 12’si Ukrayna vatandaşı olan mürettebatının değiştirildiği belirtildi.

İstihbarat servisinden yapılan açıklamada, “Söz konusu koşullar, yabancı sivil geminin Ukrayna topraklarına patlatıcı madde sevkiyatında kullanılma ihtimaline işaret ediyor olabilir” denildi. FSB, adını vermediği geminin Kerç Boğazı’nda terör ve sabotaj eylemlerini önlemek ve seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan rutin denetime tabi tutulduğunu ve yolculuğa devam etmesinin yasaklanmasının ardından Rus sularını terk ettiğini bildirdi.

Rusya’nın Kırım ile tek bağlantısı olduğundan stratejik bir öneme sahip olan Kerç Boğazı geçen hafta insansız hava araçlarıyla saldırıya uğramış ve bunun sonucunda bir çift hayatını kaybederken, çocukları da yaralanmıştı. Rusya saldırıdan sonra bölgedeki denetimi artırmıştı.

Öte yandan Rusya, geçen hafta Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan anlaşmanın sadece Ukrayna’nın işine yaradığı gerekçesiyle çıkmıştı. Ukrayna ise anlaşmanın ‘Rusyasız da devam edebileceğini’ belirtmiş, bunun üzerine Rusya, tahılın dünyaya dağıtılmasında önemli bir liman kenti olan Odesa’ya saldırılar düzenlemeye başlamış ve Rusyasız anlaşmanın sadece ‘bölgedeki istikrarsızlığı artıracağını vurgulamıştı.

Odesa'ya füze yağmuru: 1 kişi öldü, tarihi katedral hasar gördüOdesa’ya füze yağmuru: 1 kişi öldü, tarihi katedral hasar gördü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.