G7 liderlerinin bir araya geleceği İtalya bölgesinde mafya şiddeti aldı başını gidiyor

Dünyanın en güçlü yedi ekonomisinin liderleri G7 zirvesi için perşembeden itibaren üç gün İtalya'da olacak. Ancak zirvenin düzenleneceği yer mafya etkisi altında ve yerel yetkililer bölgede güvenlik sorunu yaşanmasın diye soğuk terler döküyor.

Dünya 12 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Borgo Egnazia. Fotoğraf: Booking

Her yıl düzenlenen G7 zirvesine bu yıl İtalya başkanlık yapacak. Toplantılar perşembe günü başlıyor, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da davetli. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni,zirvenin ülkenin güneyindeki Puglia bölgesinde yapılacağını açıkladığı sıralarda güvenlik güçleri tam da orada artan şiddet olaylarının arkasında olduğu iddia edilen mafyavari suç çetelerinin üstüne gidiyordu.

İtalya İçişleri Bakanlığı’nın ocak ayında yayınladığı raporda bu gruplar hakkında iyi şeyler yazılmıyor. Raporda kayıtlara geçen suçların “yalnızca düşman örgütler arasındaki çatışmaları değil örgüt içindeki hizipleşmelerden kaynaklanan anlaşmazlıkları yansıttığı” belirtiliyor. Peki G7 liderleri ve davetlilerinin katılacağı zirve öncesinde sorun çıkaran bu suç çeteleri kim?

Güpegündüz silahlı saldırılar, araba kaçırmalar, bomba ihbarları…

Bu çeteler merkezi Foggia kentinde bulunan ve suçlu ailelerin bir araya gelerek oluşturduğu Sacra Corona suç örgütünün kollarını oluşturuyor. İtalya’nın terörle ve mafyayla mücadele birimi DIGOS’a göre Sicilya’nın ünlü suç örgütü Cosa Nostra, Napoli’deki Camorra ve Calabria’daki Ndrangheta’nın aksine Puglia’daki suç örgütleri daha çok İtalya ve Balkanlar’da faaliyet gösteriyor.

Dünyanın önde gelen liderlerinin 13-15 Haziran tarihlerinde bir araya geleceği Bari ve Brindisi sahil kentleri ve çevresinde kendini gösteren gruplar düşmanlarına güpegündüz saldırılar düzenliyor ve kaşla göz arasında araba kaçırıyor. İtalyan basınına göre son aylarda suç örgütleri arasında kan davası cinayetleri ve silahlı saldırılar daha sık yaşanıyor.

Bunlara ek olarak bölgede bomba tehdidi de baş gösterdi. Bunu tetikleyen de mart ayında Bari yakınlarındaki tren istasyonunda terk edilmiş bir evrak çantası bulunmasıydı. Çantadan dolu şişeler ve bir cep telefonu çıksa da neredeyse her gün bomba ihbarı yapılıyor.

Durum öyle bir hale geldi ki İçişleri Bakanlığı “ülkenin selameti için” bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirmek için ordunun görevlendirilmesini öneriyor. Belediye meclislerine mafyanın sızdığının ve suç örgütlerinin bölgede haraç kestiğinin belirtildiği raporun ardından bu kurumlar soruşturmaya alındı. İçlerinden üçü bölge valisi tarafından feshedildi.

G7 liderleri nerede ağırlanacak?

Dünya haritasında “çizmeli kedi” görüntüsüne sahip olan İtalya’nın topuk kısmında yer alan Puglia eski zeytin ağaçları, beyaz ve koni şeklindeki trullo kulübeleri ve kirlenmemiş plajlarıyla biliniyor. Zirve yüzme havuzlu 30 villayla Michelin yıldızlı restoranın olduğu turizm cenneti Borgo Egnazia’da yapılacak. David ve Victoria Beckham’dan Madonna ve Ivanka Trump’a kadar birçok ünlü gizlilikleri korunduğu için yıllardır buraya tatil yapmaya geliyor.

Bölgenin emniyet müdürü Vittorio Pisani, CNN International’a yaptığı açıklamada suç çetelerinin zirvenin yapılacağı yerin yakınlarındaki villalara silahlı baskınlar düzenlediğini belirtiyor, üç suç çetesi arasında bariz bir çete şiddeti olduğunu söylüyor.

İtalyan mafyası yaklaşan zirveden kendisine pay çıkarmak için harekete geçmesin diye yapılan yol çalışmalarında, liderlerin güvenli şekilde hareket edebilmeleri için inşa edilen helikopter pistlerinde ve hatta medya merkezinde bile mafyanın parmağı olup olmadığı araştırıldı. DIGOS sözcüsü zirve sona erdiğinde tam teşekküllü bir rapor çıkarılmasını beklediklerini söylüyor.

Ne önlemler alındı?

Brindisi Valisi Luigi Carnevale televizyonda yayınlanan basın toplantısı sırasında “13-15 Haziran tarihlerinde yapılması planlanan G7 öncesinde, zirvenin gerçekleşeceği Puglia’da birbirinden bağımsız olsa da güvenliği tehlikeli hale getiren suç olaylarının etkisi altına gireceğini kimse tahmin edemezdi” dedi.

Dünyanın en büyük ekonomilerinin liderlerini koramak için bölge ağır güvenlik koruması altına alındı. Çalışmaları da DIGOS yürütüyor. Bölge valisi her ne kadar “tahmin edemezdik” dese de İçişleri Bakanlığı raporuna göre DIGOS neredeyse bir yıldır burayı “temizlemeye” ve terör örgütü hücrelerinin bölgeye olası yuvalanmasına engel olmaya çalışıyor.

Borgo Egnazia çevresindde 10 kilometrelik bir “kırmızı bölge” oluşturuldu. Tahminen 130 çalışma grubu ve 21 bakanlık toplantısına ev sahipliği yapacak 30 kilometrelik alan da “sarı bölge” olarak görülüyor. Sarı ve kırmızı bölgede devriyeler çok daha sıkı olacak. Zirvenin daimi isimleri ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada ve Japonya liderlerinin yanı sıra Papa Francis, Erdoğan ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al-Suud da zirvede olacak.

Bölgeye beş binden fazla özel eğitim almış asker konuşlandırıldı. Ülkeye girişlerin daha rahat kontrol edilebilmesi için Schengen izni de 5-18 Haziran tarihleri için askıya alındı. Yetkililerin tek endişesi suç çeteleri değil, her zirve öncesi baş gösteren protestocu kalabalığı da endişe yaratıyor. Özellikle İtalya’nın zirvelerde düzenlenen protestolar konusunda iyi bir sicili yok. 2001 yılındaki G8 zirvesinde protestocularla polis arasında şiddetli çatışmlar yaşanmış ve bir protestocu öldürülmüştü.

Mafyayla mücadele birimi de suç çetelerini yakından izliyor, geçen ay bir uyuşturucu soruşturmasıyla bağlantılı olarak yaklaşık 60 kişi tutuklandı. Böylelikle hiç olmazsa kısa süreliğine suç çetelerinin liderleri piyasadan çekilmiş oldu. Puglia emniyet müdürü Pisani, Bunlardan hiçbirinin o üç gün boyunca süper korunaklı, ulaşılamaz olacak dünya liderlerinin hayatını riske atmayacağı açık. Ama aynı güvenli ortamın o hafta Bari ve Brindisi arasında hareket halinde olacak delegeler, gazeteciler ve gözlemciler, yani güvenlik güçlerinin korumasından faydalanamayacak yaklaşık 10 bin kişi için de sağlamalıyız” dedi.

G7 bu yıl çok farklı: Erdoğan, Papa ve Suudi Prens aynı zirvede buluşabilirG7 bu yıl çok farklı: Erdoğan, Papa ve Suudi Prens aynı zirvede buluşabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.