Fahrettin Koca kapanan hastanedeki hastaları Türkiye’ye istedi

Gazze'de kanser hastalarını tedavi eden tek hastane olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi, yakıt yetersizliği nedeniyle kapanmak zorunda kaldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu hastaneden tahliye edilecek hastaların Türkiye'ye nakli için tüm desteğin verileceğini söyledi.

Dünya 3 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Solda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağda Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'nden bir görüntü.

Tüm dünya İsrail-Gazze savaşının bitmesi umudunu kovalarken İsrail’in hava bombardımanlarını sıklaştırdığı Gazze’de insani koşullar giderek daha da kötüleşiyor. Bölgede kanser hastalarına bakan tek hastane olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’nin yakıt yetersizliğinden kapanması üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hastaneden tahliye edilecek hastaların Türkiye’de tedavisi için gerekli adımların atılacağını söyledi.

Gazze’den gıda, yakıt, içme suyu ve ilaç çağrıları gelmeye devam ediyor. Mısır’a geçmeyi bekleyen ABD vatandaşı Dr. Fethi Ebu El Hasan Gazze’de su, yiyecek ve barınak olmadığını anlatarak durumu “cehennem” olarak nitelendirdi. El Hasan “Gözlerimizi ölü insanlarla açıyor, ölü insanlarla kapatıyoruz” diyor.

Aralarında Gazze’nin kanser tedavisi veren tek hastane olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’nin de bulunduğu pek çok hastane yakıt sıkıntısı nedeniyle kapanmak zorunda kaldı. Belirtilene göre hizmet vermeyi bırakan hastanelerin sayısı 16, tıbbi bakım tesislerinin sayısı ise 32. İsrail Hamas’ın yakıtı İsrail’e fırlattığı amaçla kullanacağı gerekçesiyle insani yardım konvoylarında yakıtın bulunmasına izin vermiyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra Endonezya Hastanesi’ndeki ana jeneratörün yakıt yetersizliği nedeniyle artık çalışmadığını söyledi. Hastane daha önce de yakıt alarmı vermiş, yedek jeneratöre geçmişti. Şimdiyse küçük jeneratörlerle yetinmek zorunda. El Kudra “Önümüzdeki günlerde yakıt alamazsak felaket yaşamamız kaçınılmaz” dedi. Endonezya Hastanesi şu anda Gazze’nin kuzeyinde hizmet veren tek hastane olmasıyla büyük önem taşıyor.

Koca’dan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi adımı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’nin kapanmasına tepki göstererek “Uluslararası toplum hastaları bilerek ölüme terk etmekle hayatlarını kurtarmak arasında bir tercih yapmak zorunda” dedi ve hastaneden mecburen taburcu edilen kanser hastalarının tedavisine devam edilmek üzere “en kısa sürede Türkiye’ye nakledilmeleri için” tüm desteğin verileceğini açıkladı.

Uluslararası kurumların hastanelere yapılan saldırıları önlemede yetersiz kaldığını söyleyen Koca sözlerine “Uluslararası toplumun ve ilgili kurumların çağrımıza bir an önce cevap vererek harekete geçmesini bekliyoruz” diye devam etti. Hastaların hayatını kurtarmanın “kaçınılmaz” bir görev olduğunu belirten Koca “Hasta hayatı kurtarmak dışındaki tek seçenek hastaları bilerek ölüme terk etmektir. ‘Bunun sorumluluğunu alabilirim’ diyen var mı?” dedi.

İsrail Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'ni vurdu, Ankara sert çıktıİsrail Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’ni vurdu, Ankara sert çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.