İsrail Gazze’de hastane yakınını bombaladı, ölü sayısı 21 bini geçti

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında öldürülen Filistinli sayısı 21 bini aştı. İsrail ordusu son 24 saatte El Ezher Üniversitesi ve Emel Hastanesi'ni hedef aldı, bu saldırılarda 20'den fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Dünya 28 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İsrail askerlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi'nde sivil alanları hedef alan saldırıları sürüyor. / Fotoğraf: AA

Ateşkes veya “insani ara” girişimleri sonuçsuz kalırken İsrail Gazze Şeridi’ndeki işgal harekatını sürdürüyor. Hava saldırılarıyla desteklenen işgalde İsrail sivil alanları hedef almaya devam ediyor.

İsrail savaş uçaklarının hedefinde dün Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta bulunan Filistin Kızılayı’na ait Emel Hastanesi vardı. Hastane yakınındaki bombardımanda 18 kişi öldürüldü.

Filistin Kızılayı bombardımanın Emel Hastanesi’nin yaklaşık 10 metre yakınını hedeflediğini açıkladı. Filistin resmi ajansı WAFA da 18 kişinin öldüğünü doğruladı. Nassar ve El-Hazuki ailelerinin hedef alınması sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybederken onlarca kişi de yaralandı.

İsrail savaş uçakları dün sabah da Gazze Şeridi’nin orta kesimini özellikle Bureyc ve Megazi mülteci kamplarını hedef alan şiddetli saldırılar düzenledi. Filistinlilerin sığındığı merkezlere ulaşan bombalar çok sayıda kişinin ölümüne neden oldu.

El-Ezher Üniversitesi’nin yakını da bombalandı

Saldırının ardından ölü ve yaralılar Aksa Şehitleri ve El-Avde hastanelerine nakledildi. Yine İsrail hava kuvvetleri ve topçu birliklerinin Şucaiyye ve Tuffah mahallelerine ve El-Ketibe bölgesinde bir eve düzenlediği bombardımanda ölü ve yaralılar olduğu belirtiliyor.

Görgü tanıklarına göre Gazze’deki El-Ezher Üniversitesi yakınlarında da üç katlı bir ev hedef alındı.

Gazze’deki Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra Gazze’deki son duruma ilişkin bilgi verdi. Kudra İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi’nde 195 Filistinliyi daha öldürdüğünü duyurdu.

Sözcünün aktardığına göre kentte 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 21 bin 110’a yükseldi, yaralı sayısı da 55 bin 243’e çıktı.

İsrail işgali Gazze’nin merkezindeki mülteci kamplarına doğru genişletiyor

Hamas ve diğer Filistinli örgütlerle savaşın aylarca süreceğini söyleyen İsrail kara saldırısını Gazze’nin merkezindeki Filistin mülteci kamplarına doğru genişletiyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İsrail’in son günlerde Bureyc, Nuseyrat ve Maghazi kamplarında onlarca insanı öldürdüğü saldırıların ardından endişeli açıklamalar yaptı.

Bölge sakinleri Reuters haber ajansına Bureyc bölgesinin doğusu ve kuzeyinde ve yakındaki Juhr El Dik kasabasında şiddetli çatışmalar olduğunu söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) henüz bir yorum gelmedi ancak ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari gazetecilere İsrail kuvvetlerinin “savaşı merkez kamplar olarak bilinen bölgeye kadar genişlettiğini” açıkladı. IDF daha önce kamplardan birinin yakınlarında faaliyet gösteren çok sayıda tankın yanı sıra Bureyc’de keşfedilen bir tünel ve bir Hamas eğitim tesisini gösterdiğini öne sürdüğü görüntüleri yayınlamıştı.

Güneydeki Han Yunus şehrinde de şiddetli çatışmalar sürerken Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Gazze’de olup bitenleri “imha savaşının ötesinde” diye nitelendirdi.

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim’de kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 164’ü karadan işgal sürecinde olmak üzere 498 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım’da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani arada” 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 311 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 28 Lübnanlı sivil, 129 Hizbullah mensubu ile 5 İsrailli sivil ve 9 İsrail askeri öldü.

İsrail savaş aylarca sürecek dedi, FKÖ üç şartı masaya sürdüİsrail savaş aylarca sürecek dedi, FKÖ üç şartı masaya sürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.