Güney Afrika’daki kaçak binada yangın trajedisi: 74 ölü, 50’den fazla yaralı

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde beş katlı bir binada yangın çıktı. Göçmenlerin, çetelerin ve normal dairelerin kirasını karşılayamayan Güney Afrikalılar dahil olmak üzere yaklaşık 200 kişinin barındığı binada 74 kişi ölürken, 50'den fazla kişi de yaralandı.

Dünya 1 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Johannesburg'da çıkan yangında en az 74 kişi öldü.

Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde beş katlı bir binada çıkan yangının ardından en az 74 kişi hayatını kaybederken, 50’den fazla kişi yaralandı. Yangını söndürme işlemi tamamlandı. Binada yaklaşık 200 kişinin bulunduğu bildirildi.

Yetkililer arama kurtarma çalışmasının yapıldığını ve yanmış cesetleri dışarı çıkardıklarını söyledi. Belediye yetkilileri düzenledikleri basın toplantısında ölenlerden en az 12’sinin çocuk olduğunu bildirdi. Yangının neredeyse herkesin uyuduğu gece saatlerinde çıktığı öğrenildi.

Yangından sağ kurtulan Wiseman Mpepa, CNN International’a yaptığı açıklamada, insanların attığı çığlıklarla uyandığını söyledi. Wiseman binanın kapısı alevlerle kapandığı için penceresini kırıp dışarı çıkmaya çalışmış ama başarılı olamamış. Sonrasında odasında kurtarılmayı beklemeye başlamış. Dumandan etkilenerek bayılan Wiseman nasıl kurtarıldığını ise hatırlamıyor.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde kordon altına alınmış binanın çevresinde camları kırılmış pencereler ve binanın çevresine dağılmış giysiler görülüyor.

Yangının çıkış nedeni henüz belirsizliğini koruyor ancak olay yerindeki yetkililer bunun kasıtlı olup olmadığına dair herhangi bir açıklama yapmadı. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, olayı bir ‘trajedi’ olarak nitelendirdi.

Güney Afrika’nın kaçak bina sorunu

Olayın ‘kaçak’ bir binada gerçekleştiği ve içeride yüzlerce kişinin ikamet ettiği belirtildi. Johannesburg’un birçok yerinde ‘kaçak’ binalar bulunuyor. Bu binalarda ev sahipleri tarafından terk edilmiş, çete benzeri grupların ele geçirdiği ve çoğunlukla göçmenler ile normal kiraları ödemekte zorlanan Güney Afrikalılar yaşıyor.

Johannesburg Belediyesi’ne ait olan bina, apartheid döneminde mahkeme olarak kullanılıyormuş. Şehrin Valisi Floyd Brink, binanın istismara uğrayan kadınlar için sığınma evi olarak kiraya verildiğini ancak kira sözleşmesinin sona ermesinin ardından kaçak su ve elektrik bağlantıları kurularak ‘işgal edildiğini’ söyledi.

Wiseman da o binada kardeşleri ve eniştesiyle beraber kalıyordu. Ailesinin nerede olduğunu bilmediğini belirten Wiseman, “Hiçbir planım yok çünkü her şeyimi kaybettim” dedi. İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan bir diğer görgü tanığı Kenny Bupe ise yangın merdiveninin kilitli olduğunu iddia ederek içerideki birçok insanın dumandan dolayı hayatını kaybettiğini aktardı.

‘Hükümet bu binalara göz yumuyor’

Bu tür kaçak konutlar genellikle temel güvenlik kurallarına uymuyor. Yetkililer yangının çıktığı binadaki dairelerin sadece iki ya da üç kişinin yaşamasına uygun tasarlandığını ancak dairelerin çok daha fazla kişiyi barındırmak için uyuma alanlarına bölündüğünü söyledi.

Güney Afrikalılar ‘kaçak bina’ sorununu eleştirerek bu konuda düzenlemeler getirilmesi çağrısında bulundu. Halk, yetkililerin bu sorunla yeterince iyi ilgilenemediğini düşünüyor.

Yangının çıktığı binaya daha önce yapılan bir baskında 140 yabancı uyruklu şahıs tutuklanmıştı. Johannesburg’un eski Belediye Başkanı ve ActionSA Partisi’nin Lideri Herman Mashaba, kaçak binaların ‘hükümetin bilgisi dahilinde’ olduğunu söyleyerek, bazı yetkililerin ‘bu yasa dışı faaliyetlere karıştığını’ iddia etti.

İBB-Valilik arasında ‘kaçak plaza’ gerilimi: Polis ile zabıta karşı karşıyaİBB-Valilik arasında ‘kaçak plaza’ gerilimi: Polis ile zabıta karşı karşıya

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.