Kuzey Kore’nin füzeleri ve Güney’i ‘düşman’ ilan etmesi ne anlama geliyor?
Kuzey Kore'nin 2022'de yaptığı rekor füze denemesi ve tehditkâr hareketlerine dikkat çeken Güney Kore Savunma Bakanı Lee Jong-sup, ülkelerin eylemsizliği tercih etmesinin durumu daha kötü hale getirdiğini savundu. Bakan, tehditlere karşı ABD ve Japonya'yla işbirliklerini güçlendirdiklerini söyledi.
Güney Kore Savunma Bakanı Lee Jong-sup, Kuzey Kore’nin tehditkâr füze denemelerini bazı ülkelerin görmezden geldiğini ve bunun karşı yaptırımlarda delikler oluşturduğunu söyledi.
Singapur’daki Asya-Pasifik bölgesinin güvenlik forumlarından Shangri-La Diyaloğu’na katılan Bakan Lee, ‘Bölgesel Gerilimlerin Çözülmesi’ oturumunda konuşurken, tehditkâr füze denemeleriyle Kore Yarımadası ile Pasifik’i etkisi altına alan ve 2022’de rekor füze denemesi gerçekleştiren Kuzey Kore’ye tepki gösterdi.
Kim Jong-un rejiminin, nükleer ve füze kapasitelerini geliştirmeye odaklandığını kaydeden Lee, gıda kıtlığı ve ekonomik krizle yüzleşen Kuzey Kore halkına ise gözlerini kapattığını belirtti: “Bazı ülkeler, Kuzey Kore’nin kurala dayalı düzeni ihlal eden yasa dışı tutumunu görmezden geliyor ve bu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) yaptırımlarında delikler oluşturuyor.”
Pyongyang’ın 2022’de rekor sayıdaki füze denemelerini anımsatan Lee, “Ancak buna karşın, (bazı ülkelerin) karşı çıkması nedeniyle BMGK’de ek bir yaptırım kararı bile geçemedi” derken, bu durumun sadece Kore Yarımadası’nda değil, Hint-Pasifik dahil tüm dünyanın güvenlik durumunu kötüleştireceğini savundu.
Bakan Lee, tehditler karşısında Güney Kore olarak hem ulusal ordularını tahkim ettiklerini hem de ABD ve Japonya ile güvenlik işbirliklerini güçlendirdiklerini söyledi.