Kuzey Kore’nin iddiası: ABD askeri ırkçılık nedeniyle Kuzey Kore’ye sığındı

18 Temmuz'da Güney ve Kuzey Kore arasındaki sınırı geçip Kuzey Kore'ye izinsiz giren ve tutuklanan ABD askeri Travis King için Kuzey Kore'den açıklama geldi. Devlet haber ajansı, King'in, ABD ordusundaki insanlık dışı muamele ve ırkçılık nedeniyle Kuzey Kore'ye sığınma talebinde bulunduğunu duyurdu.

Dünya 17 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Kuzey Kore topraklarına izinsizce giren ABD askeri Travis King.

ABD askeri Travis King’in, 18 Temmuz’da Güney-Kuzey Kore arasındaki korunaklı alanda sınırı geçerek Kuzey Kore toprağına izinsiz girmesiyle tutuklanmasının ardından Kuzey Kore’den ilk haber geldi.

Birleşmiş Milletler’in girişimleri sonucu haber alma çabalarına karşın, King’e dair gelişme Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA’dan duyuruldu. KCNA’nın haberine göre Travis King, ABD ve ordudaki insanlık dışı kötü muamele ve ırkçı ayrımcılık nedeniyle Kuzey Kore ya da başka bir ülkeye sığınmak istediğini belirtiyor. Haberde, King için “Eşitsiz Amerikan toplumu karşısında hayal kırıklığına uğradığını söyleyerek DPRK’ya ya da üçüncü bir ülkeye sığınma isteğini dile getirdi” denildi.

Ortak Güvenlik Bölgesi’nde sivil bir turdayken Kuzey Kore toprağına giren King hakkında ABD’li yetkililer, sınırı kasıtlı olarak geçtiğine inandıklarını ve onu savaş esiri olarak sınıflandırmayı reddettiklerini açıklamıştı.

KCNA, Kuzey Koreli müfettişlerin King’in Kuzey Kore’de ya da üçüncü bir ülkede kalma niyetiyle kasıtlı ve yasa dışı olarak geçiş yaptığı sonucuna vardıklarını aktardı.

ABD’li yetkililer Kuzey Kore’nin King hakkındaki bilgi taleplerine yanıt vermediğini aktarırken, Pentagon, King’e dair KCNA’nın duyurduğu bilgileri doğrulayamadıklarını belirtip, kurumun onun güvenli bir şekilde geri dönmesine odaklandığını bildirdi.

23 yaşındaki Travis King’in ailesinin askerin güvenliğinden endişe duyduğu ve Kuzey Kore’ye çocuklarına insanca davranması için çağrıda bulunduğu belirtildi.

King’in vukuatlı günleri

Euronews’ün haberine göre Ocak 2021’de ABD Ordusu’na katılan King, ABD’nin Güney Kore’ye verdiği güvenlik taahhüdünün bir parçası olan Kore Rotasyonel Gücü’nde süvari izcisi olarak görev yapıyordu. Bu sürede Güney Kore’de iki saldırı suçlamasıyla karşı karşıya kalan King, bir polis arabasına zarar verdiği için kamu malına zarar verme ve bir saldırı suçunu kabul etmişti. Bu olaylar nedeniyle de ABD’ye döndüğünde disiplin cezasıyla karşı karşıya kalacaktı. Askeri tutukluluk süresini tamamlayan ve ABD’deki birliğine dönmek üzere Güney Kore’de havalimanına nakledilen King, havalimanından ayrılıp sivil olarak sınır bölgesinde tura katılmış, durdurma girişimlerine rağmen Kuzey Kore toprağına izinsiz girmişti.

Kuzey Kore doğruladı: ABD'li asker gözaltındaKuzey Kore doğruladı: ABD’li asker gözaltında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.