İki Kore geriliminde son perde: Balonlar yerini silahlara bıraktı
Güney Kore'de First Lady Kim Keon Hee'nin köpek eti satışı karşıtı kampanyaya verdiği desteğin hemen ardından, iki milletvekilinin meclise konuyla ilgili yasa tasarısı sunması kampanyaya ivme kazandırdı.
Çin, Vietnam, Endonezya, Kuzey Kore ve Güney Kore gibi Asya ülkeleri işe Gana, Kamerun, Kongo ve Nijerya gibi bazı Afrika ülkelerinde köpek eti yeniyor. Çoğu ülkede bu alışkanlık kıtlık günlerinde kendini gösterdi. Endonezya’da bu ayın başlarında aktivistler ve dünyaca ünlü isimlerin yıllarca süren kampanyasının ardından köpek ve kedi kesimine son verildi.
Şimdi Güney Kore’de de son günlerin en ateşli tartışması ülkede köpek eti satışının yasaklanması. Geçen ay mecliste köpek eti sektörünün yasaklanması için yasa tasarısı sunan muhalif milletvekili Han Jeoungae, “Yabancılar Güney Kore’nin kültürel bir güç merkezi olduğunu düşünüyor. Ancak Kore kültürü uluslararası arenadaki itibarını artırırken, yabancılar köpek eti tüketimini duyunca büyük şok yaşıyorlar” dedi.
Güney Kore köpek eti sektöründe endüstriyel çiftliklere sahip tek ülke. Köpek çiftçileri derneğine göre ülkedeki çiftliklerin çoğunda 500’den fazla köpek bulunuyor. Başkent Seul’de artık köpek eti restoranları bulmak zor olsa da kırsal kesimde bu türden lokantaların sayısı hâlâ yüksek.
Restoran sahipleri, genç neslin köpek etine ilgi göstermemesinden yakınırken, çiftçiler de aktivistler ve vatandaşların hayvan istismarı ve diğer yanlış davranışlar konusunda yaptığı şikayetler sebebiyle artan teftişlerden şikayetçi.
Köpek çiftçileri derneğine göre, Güney Kore’deki çiftliklerin sayısı birkaç yıl öncesine göre yarı yarıya azalarak yaklaşık 3000 ila 4000’e düştü. Ülkede her yıl yaklaşık 700 bin ila 1 milyon köpek tüketim amacıyla kesiliyor, bu sayı 10 ila 20 yıl öncesinde birkaç milyondu.
Çiftçiler, restoran sahipleri ve sektördeki diğer kişilerin protestoları nedeniyle köpek eti karşıtı yasa geçer mi geçmez mi henüz net değil. Anketler, ülkedeki çoğu kişinin hiç köpek eti tüketmemesine rağmen her üç Güney Koreliden birinin böyle bir yasak getirilmesine karşı olduğunu gösteriyor.
Ülkede 2021 yılının sonlarında, dönemin hayvansever Devlet Başkanı Moon Jae In’in önerisiyle köpek etinin yasaklanmasını değerlendirmek üzere hükümet ve sivillerden oluşan bir görev gücü oluşturulmuştu. Üyeleri arasında çiftçiler ve hayvan hakları aktivistlerinin de bulunduğu komite 20’den fazla kez toplansa da bir türlü anlaşmaya varamamaları nedeniyle sonuç elde edilememişti.
Nisan ayında mevcut Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol’un eşi First Lady Kim Keon Hee, aktivistlerle yaptığı bir toplantıda köpek eti tüketimine son verilmesini umduğunu söyledi. Çiftçiler ise geçim kaynaklarına zarar verdiği iddiasıyla Kim’e karşı protestolar düzenleyerek, resmi şikayetlerde bulundu.
Yasa tasarısını sunan milletvekili Han, tasarıya göre çiftliklerini kapatmayı kabul eden çiftçiler için destek programları sunulacağını belirtti. Bu çiftçilere tesislerini kapatabilmeleri için para, mesleki eğitim, istihdam programı ve başka yardımlar yapılacağını söyledi.
Çiftçiler derneği yetkilisi Ju Yeongbong, çiftçilerin tek müşterileri olan yaşlılar ölene kadar işlerine devam etmek istediklerini, bunun sonucunda sektörün zaten doğal olarak yok olacağını söyledi. Ju’ya göre yaklaşık 20 yıl daha sektörü sürdürebilirler. Gözlemciler çoğu çiftçinin de 60 ila 70’li yaşlarda olduğunu söylüyor.
Humane Society International’ın Güney Kore ofisi direktörü Borami Seo ise milyonlarca köpeğin 20 yıl kadar daha öldürülmesine karşı olduğunu vurgulayarak, “Güney Kore’de köpeklere bu sessiz zulmün yapılmasına izin vermek mantıklı değil” dedi.