Haiti’de dört bine yakın mahkum firar etti: ‘Barbekü’den başbakana gözdağı

Haiti'de çeteler iki hapishaneyi basıp 3 bin 700 civarında mahkumun firar etmesini sağladı. Çete lideri "Barbekü" kod adlı Jimmy Cherizier istifa sözü veren Başbakan Ariel Henry'ye görevi bırakma çağrısı yaptı.

Dünya 5 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Çete şiddetiyle gündemden düşmeyen Karayipler ülkesi Haiti’de son iki günde yapılan hapishane baskını ülkeyi salladı. Baskının adresi Port-au-Prince’deki iki büyük hapishaneydi. Baskın sırasında 3 bin 700 mahkum hapishaneden firar ederken 12 kişi de hayatını kaybetti.

Kentin yüzde 80’ini kontrol altına aldığı iddia edilen çetelerin bastığı hapishanelerde 18 de Kolombiya vatandaşı olduğu belirtildi. Kolombiya hükümetinin Haitili yetkililerle görüştüğü öğrenildi.

Haitili çete lideri “Barbekü” kod adlı Jimmy Cherizier “Hepimiz, kasabalar ve başkentteki tüm silahlı gruplar olarak büyük ve yekpare bir birliğin parçalarıyız” dedi ve Başbakan Ariel Henry’nin görevden alınması için tüm çetelerin birlikte çalıştığını söyledi.

Silahlı kişilerin polisle girdiği çatışmaların son haftalarda ardı arkası kesilmezken ulusal basına göre son dört gündeki saldırılarda dört polis yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı.

Haiti polis sendikası ordudan başkentin ana hapishanesini güçlendirmeye yardım etmesini istemişti, ancak yerleşke cumartesi günü geç saatlerde basıldı.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre pazar günü hapishanenin kapıları hâlâ açıktı ve memurlardan hiçbir iz yoktu. Raporda kaçmaya çalışan üç mahkumun avluda vurulduğu belirtildi. Hapishaneyi ziyaret eden ve AFP haber ajansı için çalışan bir gazeteci bazılarının vurulduğu düşünülen yaklaşık 10 ceset gördüğünü söyledi.

Reuters’a konuşan bir hapishane çalışanı aralarında eski Cumhurbaşkanı Jovenel Moise’nin öldürülmesiyle ilgili hüküm giyen eski Kolombiyalı askerlerin de olduğu 99 mahkumun çapraz ateşte öldürülme korkusuyla hücrelerinde kalmayı seçtiğini söyledi.

72 saatlik OHAL

Hapishaneden kaçan suçluların yakalanması için hükümetten olağanüstü hal (OHAL) hamlesi geldi. 72 saat sürecek olan OHAL kapsamında çarşamba gününe kadar belirli saatler içerisinde sokağa çıkma yasağının uygulanacağı bildirildi.

Ülkede başbakanlık görevini vekaleten sürdüren Maliye Bakanı Patrick Boivert “Polise sokağa çıkma yasağını uygulamak ve suçluları yakalamak için tüm yasal yolları kullanması talimatı verildi” dedi.

Henry söz konusu saldırılar sırasında Haiti’ye Kenya liderliğinde çok uluslu bir güvenlik gücü gönderilmesini değerlendirmek için Nairobi’de bulunuyordu.

Bir süredir Başbakan Henry’in istifası talebiyle protestolar düzenleyen binlerce kişi sıklıkla polisle karşı karşıya geliyor. Siyasi boşluğun yanı sıra şok edici şiddet seviyelerine duyulan öfke, protestocuların başbakanın istifasını talep etmesiyle hükümete karşı çeşitli gösterilere yol açtı.

Siyasi uzlaşma uyarınca Henry’nin 7 Şubat’a kadar istifa etmesi gerekiyordu, ancak planlanan seçimler yapılmadı ve Başbakan Henry görevde kaldı.

Cumhurbaşkanı Moise suikaste uğradığında başbakan vekili olan ve şu anda “Kalkınmaya Bağlı Olanlar” adlı muhalefet partisinin başkanlığını yapan Claude Joseph BBC’nin Newsday programına konuştu. Joseph Haiti’nin “kabus” yaşadığını söyledi:

“O (Ariel Henry) 7 Şubat’ta istifa etmeyi kabul etti. Şimdi ülke çapında istifa etmesini isteyen büyük protestolar olmasına rağmen kalmaya karar veriyor. Şimdi bu suçlular onu istifaya zorlamak için şiddet yöntemleri kullanıyorlar.”

ABD: Durumu yakından takip ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller basına çetelerin Haiti’deki en büyük iki hapishaneye baskın ve silahlı saldırı düzenlemesinin ardından artan şiddet olayları nedeniyle ülkedeki durumun “yakından izlendiğini” söyledi. Miller ABD’nin çetelerin Haiti’yi daha da istikrarsızlaştırma ve kontrolünü ele geçirme çabalarını kınadı.

Şiddetteki artıştan sorumlu olanların çoğunun ABD tarafından Küresel Magnitsky Yasası ve yasadışı uyuşturucu yaptırım listelerinde yer aldığını ifade etti.

Miller ayrıca “Haiti polisine sahadaki korkunç güvenlik kriziyle başa çıkmada yardımcı olmak için çok uluslu destek misyonu sağlamanın aciliyetinin altını çiziyorum” diye ekledi.

Haiti'de halkın öfkesi: Polisin elinden aldıkları 13 çete üyesini diri diri yaktılarHaiti’de halkın öfkesi: Polisin elinden aldıkları 13 çete üyesini diri diri yaktılar

 

Haiti’de polisler sokakta eylem yaptı, gidip Başbakan'ın konutunu bastıHaiti’de polisler sokakta eylem yaptı, gidip Başbakan’ın konutunu bastı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.