Hakan Fidan: Savaş sarmalı büyük bir girdaba dönüşecek

Bakan Fidan Hırvatistan Dışişleri Bakanı Radman ile bir araya geldi. Fidan Ortadoğu'daki savaşın yayılması ihtimali konusunda uyarı yaparak "Gazze'de başlayan savaş sarmalının giderek daha büyük bir girdaba dönüşeceğini" söyledi.

Dünya 16 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Hırvatistan Dışişleri Bakanı Grlic Radman ile ortak basın toplantısında konuştu. Gündeminde İsrail, terörle mücadele gibi birçok konu vardı. Fidan Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlic Radman ile bakanlıktaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında “İsrail’in insanlık dışı katliamının derhal durdurulması ve Gazze’ye uygulanan yasa dışı ablukanın kaldırılması gerektiğini bu vesileyle bir kez daha yineliyorum. Gelişmeleri hem ikili hem de çok taraflı platformlardan aktif şekilde takip etmeye devam ediyoruz. Tüm uluslararası toplumu bir kez daha kalıcı ateşkes çabalarına ciddiyetle destek olmaya davet ediyoruz” dedi. Dışişleri Bakanı Fidan “Şu anda Kızıldeniz’de olanlar, Irak’ta olanlar, Suriye’de olanlar bu türden saldırıların, karşılıklı pozisyon almaların Gazze’de başlayan savaş sarmalının giderek daha büyük bir girdaba dönüşeceğinin ön habercisi olduğunu görmek yanıltıcı olmasa gerek” dedi. Sürecin başında “ya büyük bir savaş ya da daha büyük bir barış çıkacak” dediğini hatırlatan Fidan kimi ülkelerin bunu bir savaş ortamına götürme konusunda tereddüt etmediğini, Türkiye’nin ve dostlarının yoğun çalışmalarıyla bir barış dili oluşturulması konusunda ciddi mesafeler katledildiğini aktardı.

İki devletli çözüm önerisi

Fidan krizin iki devletli bir çözümle sonuçlanmasının esas olduğu fikrinin neredeyse herkes tarafından kabul edildiğini belirterek “Her iki millete, Filistinlilere ve İsraillilere eşit oranda güvenlik, eşit oranda egemenlik olmadan bunun çözülme şansının olmayacağını, kalıcı bir barış ve güvenliğin olmayacağını biz defaatle ilgili toplumlarda ve ortamlarda ifade ettik. Sadece İsrail’in güvenliğini ve pozisyonlarını, menfaatlerini önceleyen, Filistinlilerin güvenliğini ve egemenliğini öteleyen yaklaşımların barış getirmeyeceğini, uzun vadede sürekli bir kriz alanında olacağımızı inkar eden artık hiç kimse yok” dedi.

Savaşla da ilgili ciddi riskler olduğuna dikkati çeken Fidan şunları kaydetti: “Gazze’deki katliam devam ederken bölgesel yaygınlaşma riskini de biz çoğu zaman dile getirmiştik. Herkes bölgesel yaygınlaşmanın Lübnan’dan başlayacağı beklentisi içindeyken diğer yerlerden bu olay çıktı. Şu anda Kızıldeniz’de olanlar, Irak’ta olanlar, Suriye’de olanlar; bu türden saldırıların, karşılıklı pozisyon almaların, Gazze’de başlayan savaş sarmalının giderek daha büyük bir girdaba dönüşeceğinin ön habercisi olduğunu görmek yanıltıcı olmasa gerek. Biz hem barış konusundaki çalışmalarımıza son sürat devam edeceğiz hem de İsrail’in yaptığı katliamlardan uluslararası toplumda hem siyasi olarak hem adli olarak gerekli karşılığı bulması için her türlü çabayı göstereceğiz.”

Pençe Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan askerlere Allah’tan rahmet dileyen Fidan “Terörle kararlılıkla mücadele eden ülkemiz, başta müttefiklerimiz olmak üzere uluslararası toplumdan da aynı duyarlılığı, aynı azmi sergilemesini beklemektedir” dedi.

‘Bölgede barış ve istikrarın korunması ülkelerimizin yararına’

Balkanlar’da yaşanan gelişmelerin Türkiye ve Hırvatistan’ı doğrudan etkilediğine dikkati çeken Fidan şöyle devam etti: “Bölgede barış ve istikrarın korunması, refahın artması ülkelerimizin yararınadır. Hırvatistan’ın sınır komşusu Bosna Hersek bizim için de önemli bir ülke. Bosna Hersek’in barış, istikrar ve toprak bütünlüğüne desteğimizi her vesileyle bildiğiniz gibi vurgulamaktayız. Aynı iradeyi Hırvatistan tarafından da görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Bölgede barış ve istikrar için doğrudan üst düzey temasların devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Fidan 2010’da kurulan Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan Üçlü Danışma Mekanizması’na büyük önem verdiklerini, bu mekanizmanın müteakip toplantısının en kısa zamanda yapılması konusunda mutabık kaldıklarını ve bunun bu yıl içinde yapılmasını umduğunu söyledi. Mevkidaşıyla öne çıkan bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Fidan şöyle dedi: “Rusya-Ukrayna Savaşı ve Filistin’de yaşanan insanlık trajedisini de ele aldık. Her iki çatışma da ne yazık ki hala devam etmekte. Yakın coğrafyamızdaki bu çatışmaların bir an evvel sona ermesini arzu ediyoruz. Bu konularda yürüttüğümüz girişimler hakkında mevkidaşımı ilk elden bilgilendirdim. İsrail’in insanlık dışı katliamının derhal durdurulması ve Gazze’ye uygulanan yasa dışı ablukanın kaldırılması gerektiğini bu vesileyle bir kez daha yineliyorum. Gelişmeleri hem ikili hem de çok taraflı platformlardan aktif şekilde takip etmeye devam ediyoruz. Tüm uluslararası toplumu bir kez daha kalıcı ateşkes çabalarına ciddiyetle destek olmaya davet ediyoruz.”

İran'dan Erbil'e İHA ve füze saldırısı: ABD konsolosluğu da hedef alındıİran’dan Erbil’e İHA ve füze saldırısı: ABD konsolosluğu da hedef alındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.