Dört soruda Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker konuşlandırması: Batı ve Güney Kore neden teyakkuzda?
Libya'nın doğu hükümetini destekleyen Halife Hafter, Moskova'ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüştü. Bu ziyaret, doğu hükümetine bağlı Derne kentindeki sel felaketinden sonra gerçekleşti.
Libya’nın doğusundaki hükümeti destekleyen ve Libya Ulusal Ordusu’nu komuta eden Halife Hafter, Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) destekli Trablus hükümetine rakip yönetimini destekleyen Hafter, uzun zamandır Moskova ile ilişkilerini ilerletiyor ve bu zamana kadar bölgedeki askeri gücü için büyük ölçüde Rus paralı asker grubu Wagner’den yararlanıyor.
Libya Arap Silahlı Kuvvetleri’nin resmi Facebook sayfasından yapılan açıklamada Hafter’in hem Putin hem de Rus Savunma Bakanı Sergey Şorgu ile görüştüğü belirtildi ancak konu hakkında başka bir bilgi verilmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da Hafter’in Putin ile görüştüğünü doğruladı. Rus resmi haber ajansı TASS’ın aktardığına göre Peskov, Hafter ile Libya’daki ve bir bütün olarak bölgedeki durumu ele aldı.
Libya medyasına göre bu görüşme, iki lider arasında 2019’dan bu yana gerçekleşen ilk görüşme oldu. Salı günü Moskova’ya gelen Hafter, ziyareti sırasında Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov ile de görüşmüştü. Son yıllarda Libya’nın doğusuna düzenli ziyaretler düzenleyen Yevkurov, en son 17 Eylül’de doğu hükümetinin kontrolündeki Derne kentini yerle bir eden, binlerce insanın ölümüne ve binlercesinin kaybolmasına neden olan sel felaketinden birkaç gün sonra Hafter’le bir araya gelmişti.
Derne’deki sel felaketinde 5 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. Rusya da birçok ülke gibi sel felaketine müdahale çalışmalarına katılmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, çarşamba günü yaptığı bir açıklamada arama kurtarma ekiplerinin ülkedeki görevlerini tamamlayarak ülkelerine döndüklerini duyurmuştu.
Hafter’in ziyareti, Libya-Rusya ilişkilerinde görülen önemli gelişmelerin ardından meydana geldi. Rusya haziran ayında Trablus’taki diplomatik varlığını yeniden tesis ederek başkente yeni bir büyükelçi gönderdi. Rusya 2013 yılında Trablus’taki büyükelçiliğine yapılan bir saldırının ardından diplomatlarını tahliye etmişti.
Yevkurov ağustos ayında da Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin’in ölümünden bir gün önce Libya’yı ziyaret ederek Bingazi’de Hafter ile görüşmüştü. Rus yetkilinin bu ziyaretinin, Rusya’nın Wagner üzerinde kontrolü olduğuna dair Libyalı generale güvence verme amacı güttüğü düşünülüyor.
Wagner’in Prigojin’den sonraki Afrika eylemlerinin nasıl olacağı merak konusu haline gelmişti. Brookings’in temmuz ayında yayınladığı bir raporda, “Rus istihbarat servisleri Wagner’i Afrika ve Orta Doğu’da tamamen tasfiye etmek yerine Prigojin’e yakınlığını zayıflatmak ve Kremlin ile bağlarını güçlendirmek için paralı asker grubunun yapılarını temizleyecektir” deniliyordu.