‘Hapishanelerin kralı’ Faïd’e 37 yıl hapis: Helikopterle kaçısı pahalıya patladı

Tam 22 yıl hapis yattı, iki kez kaçtı, tekrar yakalandı. Fransa'da Rédoine Faïd'in çok beklenen davası sonuçlandı. Mahkeme, 2018'de helikopter ile hapishaneden kaçan Faïd'e diğer suçlamalarıyla beraber toplam 37 yıl hapis cezası verdi. Meşhur hapishane firarisi ancak 88 yaşında özgür kalacak.

Dünya 27 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

“Hapishanelerin kralı” olarak tanınan Cezayir asıllı Fransız Rédoine Faïd beş yıl aralıkla iki farklı hapishaneden kaçtı. Helikopterle gerçekleştirdiği son kaçışı ise ona pahalıya patladı. Faïd diğer cezaları ile toplam 37 yıl hüküm yedi.

Faïd’in suç hayatı 1998’de başladı

Sekiz çocuklu bir ailenin çocuğu olan Faïd’in babası ailesini terk edip Cezayir’e yerleşir, annesi de kanserden ölür. Genç yaşta yetim kalan Faïd suç dünyasına 19 yaşında girer. Önce banka, sonrasında da zırhlı para nakil aracı soymaya başlar. Amerikan gangster filmlerine hayran olan Faïd ilk kez 1998 senesinde İsviçre’de sahte belgeyle seyahat ettiği için tutuklanır. Ancak gözaltı sırasında polisten kaçmayı başarır. Üç ay Fransa’da firari olarak yaşadıktan sonra tekrar yakalanır. İsviçre polisinden kaçtığı gerekçesiyle 18 yıl hapis cezasına mahkum edilir. On yılın ardından “iyi halden” şartlı tahliye edilir. Serbest kaldıktan sonra suç dünyasına girişini anlattığı otobiyografik bir roman kaleme alır. Çok popülerleşen Faïd birçok televizyon programına çıkar. Konuştuğu programlarda Amerikan film yönetmeni Micheal Mann’in filmlerinin (özellikle Robert De Niro ve Al Pacino’nun oynadığı Büyük Hesaplaşma) kendisi için “ilham kaynağı” olduğunu söyler. Evlenip işe girmiştir Faïd, suçla arasına “mesafe koyduğunu” anlatır.

Rédoine Faïd’in ”Soyguncu: fakir semtlerden büyük soygunlara” isimli otobiyografik romanı 2010 yılında çıkmıştı.

Film gibi kaçış

Ancak 2010 yılında bir polis memurunun hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bir nakit transferi vurgununa katılmakla suçlanan Faïd tekrar hapse girer. Ama bu sefer şartlı tahliye olmayı beklemez. 13 Nisan 2013 ‘te Fransa’nın kuzeyinde Lille hapishanesinden patlayıcılar kullanarak ve dört gardiyanı rehin alarak kaçmayı başarır. Kaçışından bir buçuk ay sonra ülkeyi terk etmek için sahte kimlik belgeleri hazırladığı sırada, İnterpol tarafından da aranmaktadır çünkü Faïd, konakladığı bir otelde gece baskınıyla tekrar  yakalanır. Duruşmasının ardından mahkeme Faïd’e daha önce karıştığı suçlar ve hapishaneden kaçması nedeniyle 25 sene hüküm verir.

Ancak Faïd burada kalmaya niyetli değildir. 1 Temmuz 2018’de kardeşlerinin yardımı ile Alouette tipi bir helikopterle kaçmayı başarır. Helikopter pilotunu ‘keleşlerle’ rehin alan kardeşleri Faïd’i hapishanenin avlusundan alır. Bir mahkum gangster filmlerinde görebileceğimiz kaçışı hücresinden videoya çekip sosyal medya platformu Snapchat’ten paylaşır.

Geçen Eylül ayında savunmasını yapan Faïd helikopterdeki anları ”yüzüme vuran güneş özgürlüğün ilk damlası gibiydi, anlatılmaz bir histi; Sanki etrafımdaki dört duvar yerini rüzgara ve sonsuzluğa bırakmış gibiydi” diye anlatmıştı.

Görkemli kaçışı tüm Fransa’nın gündemine otursa da Faïd’in firari hayatı bu defa da uzun sürmez. Üç ay sonra kardeşleri ile beraber yine hapishanenin yolunu tutar.

İşte hayatı böyle geçen 51 yaşındaki Rédoine Faïd’in son duruşması önceki gündü.

‘Hapishaneden kaçmak kötü çözüm ama umut veriyor’

Beş yıl süren soruşturmada Rédoine Faïd’in yanı sıra kardeşleri ve yeğenleri dahil tam 12 kişinin yargılandığı davada ceza yağdı. Faïd’e 2018’deki ikinci hapishane kaçışından dolayı 14 sene hapis, abileri Rachid ve Karoune’a Rédoine’ın kaçışına yardım etmekten 10 yıl, diğer abisi Brahim’e kaçış planını hazırlayan bir şahısla görüştüğü için 1 yıl, ve yeğeni Liazid’e Rédoine’ı firari olduğu sırada saklama suçundan 2 yıl hapis cezası verildi.

Faïd savunmasında “kimseyi öldürmediğini” vurgulayıp ”hapishaneleri küçük düşürdüm, beni içerde tutmanın onlar için sembolik bir önemi var” dedi. ”Patlayıcılarla da kaçabilirdim, ama tek damla kan dökülmesini istemedim” diye ekledi. Faïd ayrıca kendisini kaçışa iten nedenlerden birinin ”kötü hapishane koşulları” olduğunu iddia etti. ”Hapishaneden kaçmak kötü bir çözüm. Ama size umut veriyor, nefes almanızı sağlıyor. Belki sizi intihar etmekten alıkoyuyor, tutunacak bir dal oluyor” dedi.

Bir önceki hapis cezaları ile birleşince Rédoine Faïd’in 2060 yılına kadar hapis hayatı yaşaması bekleniyor.

Yani Faïd ancak 88 yaşında tekrar özgürlüğüne kavuşabilecek.

Faïd’in hikayesi akıllara Halil Avar’ı getirdi

Olay akıllara 1991 yılında Hollanda’da bir hapishaneden İtalyan mafyasının helikopteriyle kaçan uyuşturucu kaçakçısı Halil Avar’ı getirdi. “Müthiş Türk” lakabıyla ünlenen Avar kırmızı bülten ile arandığı sırada 1992 yılında Türkiye’de yakalanmıştı. Avar’ın ayrıca 1993 yılında Lucky-s isimli gemide operasyon sonucu ele geçirilen 13 ton uyuşturucunun büyük bölümünün de sahibi olduğu iddia edilmişti.

Dünya Ortadoğu'yu izlerken kuzeyde buzullar ısınmaya başladı: Moskova'dan nükleer tatbikatDünya Ortadoğu’yu izlerken kuzeyde buzullar ısınmaya başladı: Moskova’dan nükleer tatbikat

Hamas'tan Biden'a cevap: 7 bin kişilik Gazze ölüleri listesiHamas’tan Biden’a cevap: 7 bin kişilik Gazze ölüleri listesi

Cezaevinden çıktı, ilk iş yine soyduCezaevinden çıktı, ilk iş yine soydu

18 yaşından küçük eski eşine tecavüz eden sanığa 27 yıl hapis18 yaşından küçük eski eşine tecavüz eden sanığa 27 yıl hapis

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.