Hapisteki devrik başbakan Oxford’a rektör olmak istiyor

Pakistan'ın hapisteki eski Başbakanı İmran Han Oxford Üniversitesi'nin mezunlarıyla çalışanlarının oylarını alarak okulun yeni rektörü olmayı amaçlıyor.

Dünya 19 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: PTI/X

Pakistan’ın eski Başbakanı İmran Han uğradığı suikasta ve aldığı hapis cezalarına rağmen savaşmaktan vazgeçmeyerek hapisten bile seçim kampanyası yürüttü. Bunu yapay zekanın marifetlerinden faydalanarak deep fake videolarla sağladı. Sonuç başarısız değildi, partisi seçimlere katılamamıştı ama seçime bağımsız katılan destekçileri meclise birçok milletvekili sokmayı başardı. Hâlâ hapiste olan Han ise kendisine yeni rota belirlemiş gibi: Oxford’un bir sonraki rektörü olmak.

İngiltere’nin eski Muhafazakâr bakanı ve şu anda Oxford’un rektörü Chris Patten’in yerine kimin rektör olarak geleceğini kararlaştırmak için ekim ayında seçim yapılacak. Han’ın danışmanlarından Syed Zulfi Bukhari eski kriket yıldızının da bu seçimlerde aday olarak başvuru yaptığını duyurdu.

Oxford geleneğinde rektör seçimlerinde mezunların ve personelin oy kullanmak için üniversiteye gelmesi ve akademik kıyafetle oy vermesi gerekiyor. Ancak adaylık başvurularının ve oylamanın internet üstünden yapılmasına olanak tanıyan yeni kurallar Han’ın adaylığını koymasını kolaylaştırdı.

71 yaşındaki eski lider 1996 yılında kurduğu Pakistan Tehreek-e-Insaf (Adalet Hareketi) partisinin lideri olarak 2018’den 2022’ye kadar ülkenin başbakanı olarak görev yaptı. Görevden ayrılışı kendi isteğiyle olmadı. Ordunun desteklediği bir güvensizlik oylaması sonucunda makamından edildi. Son bir yıldır da kendisine yöneltilen yolsuzluk ve devlet belgelerini sızdırma gibi suçlamalarla hapiste.

Adaylar arasında yok yok

Han, siyasi kimliği olsa da Bradford Üniversitesi’nde sekiz yıl rektörlük yapmış, 1970’lerde de Oxford Keble College’de siyaset, felsefe ve ekonomi okurken üniversitenin kriket takımında yer almış ve spordaki başarılarıyla öne çıkmıştı. Pakistan’ın kriket yarışlarında Dünya Kupası’nı havaya kaldırdığı 1991 yılında takımın kaptanlığını da Han yapmıştı.

Adaylık başvuruları dün sona erdi ve üniversite ekim ayının başına kadar nihai adayların açıklanmayacağını açıkladı. Genelde rektörlük için açık açık seçim kampanyası yürütülmese de muhtemel adaylar arasında eski İskoçya Başsavcısı ve St Hugh’s College’ın rektörü Elish Angiolini ve Shakespeare’s Globe’un eski müdürü Margaret Casely-Hayford da var. Han değil de bu iki adaydan biri seçilirse Oxford tarihinin ilk kadın rektörüne sahip olacak. İşçi Partisi’nin eski bakanlarından Peter Mandelson ve eski Muhafazakâr siyasetçi William Hague’un destekçileri de ikilinin rektörlük makamıyla ilgilendiğini söylüyor.

Oylama 28 Ekim’den itibaren internet üstünden yapılacak ama sadece Oxford mezunları ve akademik personel oy kullanabilecek. Rektörün görevleri arasında rektör yardımcısını atayan komiteye başkanlık etmek, bağış toplamak ve üniversitenin durumunu gözetlemek var. Üniversite kayıtlarına göre Patten okulun kurulduğu 1224 yılından bu yana rektör olarak görev yapan 159’uncu kişi.

Oxford: Yeşil enerji 5 yılda AB'de Rus gazının yerini alabilirOxford: Yeşil enerji 5 yılda AB’de Rus gazının yerini alabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.