ABD’nin hareketli 48 saati: Irak ve Suriye’den sonra Yemen’i vurdu
Seçimleri kaybettiğinden beri gölgede kalan Harris'in 15 haftada harcadığı 1,5 milyar doların hesabı yeni yeni soruluyor. Ünlüleri sahneye çıkarmak gerekli miydi, sorusu gündeme gelirken işten çıkarılan personel Trump'ın alay konusu oldu.
ABD seçimlerinde zaferi Donald Trump göğüsledikten sonra Demokratların adayı olarak öne çıkan Kamala Harris’in esamesi okunmaz oldu. Oysa Harris 15 hafta gibi kısa sürede 1,5 milyar dolar harcadı ve bu paranın nereye gittiği sorusu hem parti içinde hem de parti dışında tartışmalara neden oldu.
Harris sahip olduğu mali avantaja rağmen son 20 yılda halk oylamasını kaybeden ilk Demokrat başkan adayı oldu. Salıncak eyaletlerin hepsini de Trump’a kaptırdı. 2016’da Trump’a karşı yenilen Hillary Clinton bile halk oylamasından galip çıkmış, Seçiciler Kurulu’nda çakılmıştı.
Seçim kampanyası boyunca ekibi hiçbir masraftan kaçınmadı. Reklamlar, sosyal medya fenomenleri, binlerce personel, maliyetli mitingler, ünlü konserleri ve hatta dron şovları bile yaptı. Tabii bunların bir maliyeti vardı: Haftada ortalama 100 milyon dolar harcaması gerekiyordu.
Bazı Demokratlar daha o zamanlar Lady Gaga ve Beyoncé’yi sahneye çıkarmak için yatırım yapmanın seçmen çekmekten ziyade gösteriş yapmak olduğu düşüncesindeydi. Eğer seçimi Harris kazansaydı bu harcamalar sorgulanmazdı belki ama şimdi kaybedip üstüne bir de ekibi, destekçilerden daha fazla bağış istemesi dikkatleri üstüne çekti. Harris yüklü harcamasının yanı sıra bir de borca mı batmıştı?
Bu korkuları dindiren Harris’in müttefiki ve Güney Carolina’nın eski temsilcisi Bakari Sellers oldu. Sellers kampanya boyunca çok fazla paraya sahip olmanın sorun yarattığını söyledi: “O kadar çok para vardı ki nasıl harcanacağını kestirmek zordu.” Kampanya’nın mali işlerden sorumlu yetkilisi Patrick Stauffer de seçim günü itibariyle ödenmemiş borç ya da vadesi geçmiş fatura olmadığını söyledi. Stauffer gelecek ay yapılacak Demokratik Ulusal Komite’de kampanya kayıtlarında “borç çıkmayacağını” söyledi.
Yetkililer seçimden sonra “Harris’in Savaş Fonu”na yapılan bağışların Demokratik Ulusal Komite’ye aktarıldığını söyledi. Komite yenilginin ardından küçülmeye giderek yüzlerce personeli işten çıkardı. İddiaya göre ekim ayında 680 olan personel sayısı neredeyse yüzde 70 oranında azaldı. Komite yetkililerinden biri işten çıkarılanların yüzde 95’inin sözleşmesinde seçim sonrası ayrılacaklarına dair madde olduğunu söyledi.
Yine de yüzlerce insanın işten çıkarılması Trump’ın dalga konusu oldu. Sosyal medyadan paylaşım yapan lider “Bu zor dönemde Harris’e yardımcı olmak için elimizden geleni yapalım” dedi.
New York Times’a konuşan kişiler Biden ve Harris’in kampanyalarının toplamda 2,15 milyar dolar topladığını söylüyor. Trump’ın ne kadar harcadığı tam olarak belli değil, ama bu meblağın çok altında olduğu söylenebilir. Konu hakkında bilgi sahibi olduğu söylenen bir kişi Trump ve Cumhuriyetçi Parti’nin toplamda 1,2 milyar dolar topladığını söylüyor.
Yarış boyunca en büyük harcama reklamlara gitti. Kayıtlara göre Harris kampanyası 21 Temmuz-16 Ekim tarihleri arasında hem televizyon hem de dijital reklamlara 494 milyon dolar harcamış. Tüm seçim boyunca yapılan harcamanın tutarıysa 600 milyon dolara yakın. Reklam izleme hizmeti AdImpact’in verilerine göre Harris’in kampanyası ekim ayından itibaren televizyon yayınlarına Trump’tan kıl payı biraz daha fazla para harcadı.
Kayıtlara göre internet fenomenleriyle çalışan üç dijital ajansa da 2,5 milyon dolar verilmişti. New York Times’a konuşan yetkililere göre yarışın son haftasında Las Vegas’taki Sphere’in dış cephesini reklamla kaplamak için 900 bin dolar harcanmıştı. Eylül ayında Philadelphia’daki münazaradan önce ve ekimdeki Pittsburgh Steelers maçında gökyüzünde dron gösterileri yapıldı.
Vegas: When we vote, we win. https://t.co/VbrfuqVy9P pic.twitter.com/qOdVM4yNd4
— Kamala Harris (@KamalaHarris) October 29, 2024
21 Temmuz’dan ekim ortasına kadar kamuoyu yoklamaları için de 12 milyon dolardan fazla harcama yapılmış. Dijital reklamlara 111 milyon dolar, salıncak eyaletlerdeki parti merkezlerine 100 milyon dolar, oy postalarına 70 milyon dolar verilmiş. Kampanyası gönüllülük esasına dayanmasına rağmen kapı kapı dolaşan personel için 50 milyon dolar harcanmış.
Tüm bu harcamaların içinde en dikkat çeken şey televizyon sunucusu Oprah Winfrey’in yapım şirketi Harpo Productions’a bir milyon dolar ödenmesi oldu. Winfrey Instagram’daki paylaşımında o paranın Detroit’te canlı yayınlanan halk meydanı programında kullanılan set, ışık, kamera, mikrofon, ekip, yapımcı ve hatta sandalyeler için kullanıldığını açıkladı. Winfrey “Hiç kişisel bir ödeme almadım. Ancak yapımda çalışan insanlara ödeme yapılması gerekiyordu. Ödendi de” dedi.
Bir diğer pahalı harcama da Philadelphia’da Lady Gaga’yı, Detroit’te Jon Bon Jovi’yi, Nevada’da Christina Aguilera’yı, Kuzey Carolina’da James Taylor’ı ve Pittsburgh’de Katy Perry’yi sahneye çıkarmak oldu. Yetkililer şarkıcılara ödeme yapılmadığını ancak yardımcı personele para verildiğini söylüyor. Seçim arifesinde yapılan mitinglerin toplam faturası planlanan bütçeyi aşarak 10 milyon doları geçmiş.
Oysa Harris’in neredeyse yarısı kadar paraya sahip olmasına rağmen Trump alması gereken minimum 270 oyun çok üstünde, 312 oya ulaştı. Demokratların Ulusal Komitesi’nin finanstan sorumlu yetkilisi Chris Korge, Harris’in sadık bağışçılarına gönderdiği notta, salıncak eyaletlerin tamamını kaybetmenin herkesi şok ettiğini söyledi. Korge kampanyanın bütçesinin nasıl harcandığını boylu boyunca araştıracaklarını söyledi.
Aslında bugüne kadar Harris’in neden kaybettiği konusunda en çok odaklanılan konu operasyonlarından ziyade Demokratların markası ve mesajı oldu.