Biden’dan Trump’a NATO eleştirisi: Aptalca

Trump'ın Avrupa'yı ayağa kaldıran sözlerine Biden'dan cevap geldi. ABD Başkanı en büyük rakibinin NATO ile ilgili sözlerinin "aptalca" ve "utanç verici" olduğunu belirtti.

Dünya 14 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kasım ayındaki seçimlere hazırlanırken ülkede adaylıkta öne çıkan isimlerden mevcut başkan Joe Biden ile eski başkan Donald Trump  arasındaki polemik de hız kesmeden devam ediyor. Başkan olduğu dönemde de NATO müttefiklerini sık sık eleştiren Trump’ın Kasım ayında oval ofise dönmesi halinde savunma harcaması yapmayan müttefiklere saldırsın diye Rusya’yı kışkırtacağını söylemesi büyük yankı uyandırdı. Bu yankı tabii ki ABD ile sınırlı kalmadı, yanı başlarında süren Ukrayna savaşı nedeniyle tedirgin olan Avrupa ülkeleri hemen kıta içindeki işbirliğini artırma hamlelerini gündeme getirdi, “Geleceğimiz ABD’nin elinde olamaz” iması yaptılar. Onlar da demek ki Trump’ın kazanmasına muhtemel gözüyle bakıyor… Neyse biz şimdi ABD’ye dönelim. Anketlere, ileri yaşına gelen eleştirilere, hakkında çıkan demans iddialarına rağmen seçimden galip çıkacağından emin olan 81 yaşındaki Biden, Trump’ın bu sözlerine yanıt verdi.

Biden Senatodan geçerek Temsilciler Meclisine yollanan 94 milyar dolarlık Ukrayna, İsrail ve Tayvan’ı kapsayan yardım tasarısına desteği artırmak için yaptığı konuşmada Trump’ın Rusya’yı NATO müttefiklerine saldırmaya teşvik eden yorumlarını kınadı. Trump’ın ABD’nin NATO’dan çekilmesine ilişkin yorumlarını “aptalca,” “utanç verici” ve “tehlikeli” olarak nitelendirdi. Bu konuşmanın hedefinde sadece Trump yoktu. Biden Ukrayna’ya yardım gönderilmesini engelleyen Cumhuriyetçilere de sert çıktı. Ukrayna dışında İsrail ve Tayvan’a yardımı da içeren dış yardım tasarısının Senato’dan geçmesinin ardından bir konuşma yapan Biden buna engel olan Cumhuriyetçileri Temsilciler Meclisi’nde de yasayı geçirmeye çağırdı. Biden “Bu tasarıyı desteklemek Putin’e karşı durmaktır. Buna karşı çıkmak ise Putin’in ekmeğine yağ sürmektir” dedi.

‘Hiçbir başkan Rus diktatörüne boyun eğmemiştir’

Biden daha sonra Trump’a Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçileri tasarıyı desteklemeyi reddetmeye teşvik etmesi ve Rusya ve NATO hakkındaki yorumları nedeniyle saldırdı. Şöyle konuştu: “Eski bir ABD başkanının bunu söylediğini düşünebiliyor musunuz? Tüm dünya bunu duydu. En kötüsü de bu sözlerinde ciddi olması. Tarihimizde hiçbir başkan bir Rus diktatörüne boyun eğmemiştir. Şunu olabildiğince açık bir şekilde söyleyeyim, ben de asla boyun eğmeyeceğim.”

Biden “Tanrı aşkına, bu aptalca, utanç verici ve tehlikeli. Amerikalı tavrı değil. Amerika bir söz verdiğinde bunun bir anlamı vardır, dolayısıyla bir taahhütte bulunduğumuzda bunu yerine getiririz. NATO da kutsal bir bağlılıktır” dedi. Ancak tasarının Temsilciler Meclisi’nden geçmesi Biden’ın ısrarlarına ve Senato’da zorlukla kazanılan başarıya rağmen garanti olmaktan uzak. Aşırı sağcı Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson yardım paketini Meksika sınırıyla ilgili hükümler içermediği için reddetti.

Johnson “Ulusal güvenlik ek yasasının görevi dünyanın dört bir yanına dış yardım göndermektense ABD’nin kendi sınırlarını güvence altına almaktır. Senato’dan sınır politikası değişikliği ile ilgili tek bir şey gelmediği için Temsilciler Meclisi’nin bu önemli konularda kendi iradesiyle çalışmaya devam etmesi gerekecek. ABD Senato’nun statükosundan daha iyisini hak ediyor” demişti.

Biden’ın tek derdi Cumhuriyetçiler değil

Yasayla ilgili yaşanan krizin tek aktörü Cumhuriyetçiler değil.  Biden Senato tarafından kabul edilen paketin “İsrail’e halkını Hamas, Hizbullah ve diğerleri gibi terörist gruplara karşı korumak için ihtiyaç duyduğu şeyleri sağlayacağını ve yiyecek, su ve barınağa ihtiyaç duyan Filistin halkına hayat kurtarıcı insani yardım sağlayacağını” söyledi. Şöyle dedi;”Yardıma ihtiyaçları var.”

Bu aslında Biden’ın kendi partisine verdiği bir mesajdı. ABD Başkanı aslında bu sözleriyle iki Demokrat partili senatör ve Demokratlara yakın bağımsız senatör Bernie Sanders’a seslendi. Bu üçü Biden’ın İsrail’in Filistin topraklarındaki askeri saldırılarına verdiği güçlü desteği gerekçe göstererek tasarıya “hayır” oyu vermişti.

Sanders “Kongre sağcı Netanyahu hükümetine askeri yardım yapmaya hazırlanıyor. Böylece Netanyahu’ya Gazze’yi dümdüz etmesi için daha fazla bomba alması ve binlerce masum insanı daha öldürmesine olanak verecek” demişti.

Finlandiya'nın yeni cumhurbaşkanının ilk sınavı NATO: Trump temelde haklıFinlandiya’nın yeni cumhurbaşkanının ilk sınavı NATO: Trump temelde haklı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.