Hava sahası ihlal edilen Polonya diken üstünde: Az laf çok cephane

Ukrayna'ya saldırısı sırasında Polonya hava sahasını ihlal eden Rus füzesinin yarattığı endişe büyüyor. Polonya Başbakanı Avrupa'ya savunma harcamalarının artırılması çağrısında bulundu. Tusk, "Savaşa hazır değiliz" dedi.

Dünya 30 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Polonya Dışişleri Bakanlığı, 24 Mart günü bir Rus füzesinin Polonya hava sahasını ihlali üzerine Rusya’dan açıklama talep ettiğini duyurmuştu. Polonya Rusya’nın Ukrayna’ya artan saldırıları ve kendi hava sahasının ihlali üzerine alarma geçti. Polonya Başbakanı Donald Tusk, Avrupa’nın “savaş öncesi” bir döneme girdiğini söyleyerek kıtanın buna hazır olmadığı uyarısında bulundu. Tusk, Avrupa ülkelerini savunma yatırımlarını artırmaya çağırdı. Avrupa gazetelerine konuşan Tusk şunları söyledi: “Kimseyi korkutmak istemem ama savaş artık geçmişe ait bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıl önce başladı.”

Tusk’ın açıklamaları, bir Rus füzesinin Ukrayna’ya yönelik saldırı sırasında Polonya hava sahasını kısa süreliğine ihlal etmesinden günler sonra geldi. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ukrayna’ya vaat ettiği yardımların Cumhuriyetçilerin elindeki Temsilciler Meclisi’nde takılı kalması, Avrupa’yı da teyakkuza geçmek zorunda bırakmıştı. Tusk da ABD’nin Ukrayna yardımlarının akıbetinin belirsizliği karşısında Avrupa’yı savaşa hazırlıklı olmak adına savunma yatırımlarını artırmaya çağırıyor.

‘Az laf çok cephane’

Ukrayna’nın sınır komşusu olan Polonya, savaşın etkilerini birçok Avrupa ülkesinden çok daha fazla hissediyor. Bu nedenle sürekli diken üstünde olan ülkenin Başbakanı bu ayın başlarında yaptığı bir paylaşımda, “Ukrayna ile gerçek dayanışma mı? Az laf çok cephane” yazmıştı.

Bir başka sosyal medya paylaşımında ise Tusk, Ukrayna yardımlarını engelleyen ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson’a atıfla, “Bir karar almak için daha kaç argümana ihtiyacınız var?” diye sormuştu.

Trump endişesi Avrupa’yı sarmaya devam ediyor

ABD Kasım ayında tarihinin en çekişmeli seçimlerinden birini yaşayacak. ABD’nin mevcut Başkanı Biden ve eski Başkanı Donald Trump arasında geçmesi muhtemel yarış daha başlamadan dünya diplomasisini etkisi altına aldı. Trump’ın NATO üyelerini geçtiğiniz haftalarda resmen tehdit etmesi, Avrupa ülkelerinde Washington bağlılığının sorgulanmasına sebebiyet verdi. Bunun üzerine açıklamalar yapan ülke liderlerinden biri de Polonya Başbakanı Tusk oldu.  Polonya başbakanı, bu yıl yapılacak “ABD seçimlerinin sonucundan bağımsız olarak” Avrupa’nın askeri açıdan kendi kendine yeter hale gelmesi gerektiğini savundu. Tusk böyle bir Avrupa’nın Washington için daha faydalı bir müttefik haline geleceğini ifade etti.

Polonya Başbakanı her ne kadar ABD seçimlerinin sonuçlarından “bağımsız” dese de Trump’ın seçimlerden zaferle çıkma ihtimali birçok NATO üyesi ülkede tedirginliğe yol açtı. Eski Başkan Trump, geçenlerde NATO’yu ayağa kaldıran bir açıklama yapmıştı. Başkanlığı döneminde de ülkesinin NATO’yu neredeyse tek başına finanse ettiğini söyleyerek veryansın eden Trump seçimleri kazanması halinde savunma harcamalarını düzeltmeyen ülkelere saldırsın diye Rusya’yı kışkırtacağını söylemişti.

‘İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kritik dönem’

Polonya Başbakanı, savaşın önümüzdeki iki yılının her şeyi belirleyeceğini ve “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kritik dönemin yaşandığını” söyleyerek Kiev’e acil yardım çağrısında bulundu. En endişe verici olanın “kelimenin tam anlamıyla her türlü senaryonun mümkün olması” olduğunu söyleyen Tusk, “Özellikle genç kuşaktan insanlar için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum ama zihinsel olarak yeni bir dönemin gelişine alışmak zorundayız. Savaş öncesi döneme” dedi.

Tusk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Moskova’daki Crocus Belediye Binası’na yapılan saldırıdan Kiev’i hiçbir kanıt olmaksızın sorumlu tuttuğunu ve “belli ki Ukrayna’daki sivil hedeflere yönelik giderek artan şiddetli saldırıları haklı çıkarma ihtiyacı hissettiğini” de sözlerine ekledi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, 24 Mart günü bir Rus füzesinin Polonya hava sahasını ihlali üzerine Rusya’dan açıklama talep ettiğini duyurmuştu. Polonya Dışişleri, sonrasında  açıklama yaparak “Rusya’nın Polonya Büyükelçisi Sayın Sergey Andreev bugün Polonya Dışişleri Bakanlığı’na gelmedi. Moskova’daki Dışişleri Bakanlığı’nın talimatlarını takip edip etmediğini ve Varşova’da Rusya’nın çıkarlarını gerektiği gibi temsil edip edemediğini merak ediyoruz” demişti.

Öte yandan Polonya Hava Kuvvetleri, Rusya’nın Ukrayna’yı yoğun bombardımanında fırlattığı bir füzenin ülkesinin hava sahasını ihlal ettiği için “teyakkuz” durumuna geçtiğini ve uçaklarını “aktif” hale getirdiğini duyurmuştu.

AB masaya koydu: Dondurulmuş Rus varlıkları Ukrayna'ya silah olarak gidecekAB masaya koydu: Dondurulmuş Rus varlıkları Ukrayna’ya silah olarak gidecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.