Mezarlık ziyaretinden dönüyorlardı: İrina iki çocuğunu kazada kaybetti
Rusya ve Ukrayna savaşı üçüncü kışına girmek üzere. Ukrayna yaz başında başlattığı taarruzunda Bahmut yakınlarındaki bir köyü ele geçirerek yeni bir dönüm noktasına ulaştığını ilan ederken, pek çok analist Kiev'in taarruzunun yaklaşan kötü hava şartları için kısa ömürlü olduğu konusunda uyarıyor.
Ukrayna ordusu, pazar günü yaptığı açıklamada son üç günde Kiev kontrolüne geçen yerlerden birinin Klishchiivka köyü olduğunu söyledi. Bu köy, ocak ayından beri Rus güçlerinin işgali altındaydı. Wagner paralı askerleri yaklaşık bir yıl kanlı çatışmaların yaşanacağı Bahmut çatışmalarının başlarında bu köyü ele geçirmişti.
Mayıs ayında Bahmut’un Rus birliklerinin eline geçmesinin ardından pek bir gelişme yaşanmasa da son haftalarda Kiev birlikleri Klishchiivka’ya doğru ilerlemeye başladı. Pazar akşamı Ukraynalı askerler, arka planda patlama sesleri duyulurken yıkık bir bina ve yıkılmış kilisenin önünde Ukrayna bayrağı tuttukları videoyu yayınladı. Video Facebook’ta, “Klishchiivka sonunda özgürlüğüne kavuştu” başlığıyla paylaşıldı.
Video from liberated #Klishchiivka, Donetsk region, UKRAINE! pic.twitter.com/uFIuQVDccX
— Ukraine Front Lines (@EuromaidanPR) September 17, 2023
Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı General Oleksandr Syrsky, Telegram kanalında yaptığı, “Klishchiivka Rusya’dan temizlendi” açıklamasıyla haberi teyit etti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de rutin olarak her akşam yayınladığı videoda askerlerin başarısını övdü. Köyün tekrardan Ukrayna kontrolüne geçmesi, Ukrayna’nın yaz aylarının başında başlattığı karşı taarruzun en önemli ilerlemelerinden biri olarak görülüyor.
Klishchiivka, Bahmut’un yaklaşık altı mil güneyinde bulunuyor. Buradan açılacak bir topçu ateşi, Bahmut’a giren ya da çıkan Rus güçlerinin daha isabetli vurulmasına imkan sağlayabilir. Bu da Ukrayna’ya Bahmut’u geri almak için bir umut ışığı sunuyor.
Öte yandan Ukrayna’nın pazar günü Moskova bölgesine düzenlediği insansız hava aracı saldırısının ardından Rusya’nın başkentteki üç havaalanını birkaç saatliğine kapatmak zorunda kaldığı bildirildi. Benzer bir olay cumartesi günü de yaşanmış, hava trafiği kısa süreliğine aksamıştı.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Rus hava savunma sistemlerinin Moskova şehir merkezinin
mil batısındaki Istria bölgesine insansız hava aracı düşürüldüğünü bildirdi. Olayda can kaybı ya da büyük bir hasar meydana gelmedi.
Ukrayna yavaş yavaş ilerleme kaydetse de uzun yaz günlerinin yerini kısa, yağmurlu ve soğuk havaların almasına ramak kaldı. Hem Ukraynalılar hem de Ruslar soğuğa aldırmadan iki kış boyunca savaşa devam etti. Dolayısıyla önümüzdeki kış da anlaşmaya varamadıkları sürece savaşın süreceği belli bir gerçek.
Ukrayna’nın askeri istihbarat servisi HUR’un Başkanı Tümgeneral Kyrlo Budanov, geçen hafta sonu yaptığı açıklamada, “Çatışmalar öyle ya da böyle devam edecek. Soğukta, ıslakta, çamurda savaşmak daha zor ama taarruz operasyonu tüm cephelerde devam edecek” dedi.
Ancak sağanak yağışlar ve buz gibi soğuk hava, her iki tarafın da işlerini zorlaştıracak gibi görünüyor. Ukrayna tarafı için endişelerden biri aşırı yağışların toprak yolları çamurlaştırması ya da karların her tarafı sarması nedeniyle ağır zırhlı ekipmanların yeterince hızlı kullanamayacak olması.
Ukrayna’nın dron biriminin bir mensubu olan Oleksandr Solonko, “Yağmur işimizi çok zorlaştıracak. Çamur manevra kabiliyetimizi kısıtlayacak. Lojistik rotamız zaten sınırlı, o durumda daha da az seçeneğimiz olacak. Zırhlı araçlar için fırsatlarımız da daralacak” dedi.
Öte yandan Ukrayna’nın önündeki engellerden biri de Rusya’nın ele geçirdiği topraklara yoğun bir şekilde mayın döşemiş olması. Askerlerin önlerindeki araziyi kontrol etmek için araçlarını geride bırakarak yaya bir şekilde ilerlemesi gerekiyor.
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de Ukrayna’nın bu yılki ilerleme kabiliyeti konusunda epey temkinli yaklaşarak, havaların kötüleşmeden önce Ukrayna’nın ’30 ila 45 günlük bir süresi’ kaldığını söyledi.
Wall Street Journal’da yer alan habere göre başka bir Batılı savunma yetkilisi ise Ukrayna’nın ekim ayı sonundan itibaren taarruzu bırakarak, kış boyu sivil altyapısını Rusların dron ve füze saldırılarından korumak zorunda kalacağını belirtiyor.
Ukrayna’nın saldırılarını duraklatması halinde Rusya’nın işgal ettiği topraklardaki hakimiyetini daha da artırabilir. Bu da ileride Ukrayna’nın kontrolü tekrardan ele geçirme girişimlerini zorlaştırabilir. Washington merkezli düşünce kuruluşu American Enterprise Institute’den Brady Africk, WSJ’ye yaptığı açıklamada, uydu görüntülerinin Rusya’nın cephe gerisindeki savunmasını güçlendirdiğini gösterdiğini belirtti.