Rusya bayram öncesi İdlib’i bombaladı: 9 ölü

Rus jetleri dün Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kenti yakınlarındaki köy ve kasabaları bombaladı. Saldırının ardından en az dokuz sivil hayatını kaybederken, 30'dan fazla kişinin yaralandığı bildirildi.

Dünya 26 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
İdlib kent merkezine düzenlenen saldırı sonucu bölgeden dumanlar yükseldi. Fotoğraf: AA

Sivil savunma örgütü Beyaz Beretliler, yüksek irtifada seyreden Rus Sukhoi jetlerinin, Cisir eş-Şuğur’da bayram alışverişi sebebiyle kalabalık olan bir sebze halına bombalı saldırı düzenlemesi sonucu dokuz sivilin yaşamını yitirdiğini ve yaklaşık 30 yaralı olduğunu bildirdi. Yaralananlar arasında çocukların da olduğu biliniyor.

Görgü tanıkları ve kurtarma ekipleri, savaş jetlerinin dağlık Cebel el Zaviye bölgesindeki köyleri ve İdlib’in batı yakasını da vurduğunu bildirdi. Bu bölge, ateşkesin hakim olduğu tampon bölge içinde yer alıyor.

Moskova’nın saldırısı, paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin’in Moskova’ya doğru ‘Adalet Yürüyüşü’ başlatmasıyla Rusya’da bir buçuk günlük bir iç kriz yaşanmasının ardından geldi. Prigojin cumartesi gecesi yürüyüşü durduracağını ve Wagner birliklerinin cepheye geri döneceğini bildirmişti.

Rusya’dan ve Halep’in batısındaki kırsal bölgede operasyonlar yürüten Suriye ordusundan herhangi bir açıklama yapılmadı. Daha önce baş gösteren çatışmalarda Şam ve Moskova, sadece isyancı grupları hedef aldıklarını söylemiş ve sivillere yönelik saldırı yapılmadığını savunmuştu.

Geçen hafta Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türkiye, Suriye, Rusya ve İran heyetleri Suriye meselesini görüşmek için bir araya gelmiş, bu görüşmelerde Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme için izlenecek yol haritası tartışılmıştı. Görüşmeler sonucu Şam, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısındaki askeri varlığını geri çekmesini bir kez daha talep etmişti.

Astana görüşmeleri bitti: Kazakistan artık ev sahibi olmak istemiyorAstana görüşmeleri bitti: Kazakistan artık ev sahibi olmak istemiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.