Rusya’da darbe girişimi iddiası: Prigojin, ‘Ölmeye hazırız’ dedi

Rusya'da Wagner Grubu'nun lideri Yevgeni Prigojin orduya karşı isyan çağrısı yaptı ve Wagner güçleri Rostov-on-Don kentini ele geçirdi. Rusya lideri Vladimir Putin, Wagner'in hareketini sırtından bıçaklamak olarak değerlendirdi. Wagner grubunun lideri Yevgeni Prigojin ise 'Ölmeye hazırız' dedi. 

Dünya 24 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Vladimir Putin, halka seslendi ve Wagner ile Prigojin'in adını anmadan konuştu.

Rusya’da Wagner Grubu’nun lideri Yevgeni Prigojin orduya karşı isyan çağrısı yaptı ve Wagner güçleri Rostov-on-Don kentini ele geçirdi. Rusya lideri Vladimir Putin, Wagner’in hareketini sırtından bıçaklamak olarak değerlendirdi. Wagner grubunun lideri Yevgeni Prigojin ise ‘Ölmeye hazırız’ dedi.

Rusya lideri Vladimir Putin’in açıklamasını takip eden sürede Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, Telegram’da bir açıklama yayınladı ve Wagner grubu üyelerinin tamamının, Rus Ordusuna karşı başlatılan isyanda ‘ölmeye hazır olduğunu’ söyledi. Prigojin “Hepimiz ölmeye hazırız. 25 bin kişinin tümü ve daha sonra 25 bin daha” dedi ve “Rus halkı için” harekete geçtiklerini savundu.

Putin: ‘Sırtımızdan bıçaklandık, bu bir ihanet’

Wagner güçlerinin Rostov-on-Don kentini ele geçirmesi sonrası Rusya lideri Vladimir Putin konuştu. Rusya’nın geleceğinin söz konusu olduğunu söyleyen Putin, Wagner’in hamlesini ‘sırtından bıçaklamak’ olarak tanımladı. 

Prigojin ve Wagner’in adını anmadan konuşan Putin, bazılarının hırslarının ihanete yol açtığını belirtip, Rus toplumunu bölenlerin kaçınılmaz bir cezaya çarptırılacağını duyurdu.

Moskova ve bazı başka bölgelerde terörle mücadele önlemlerinin alındığını söyleyen Putin, orduya karşı silaha sarılan herkesin hain olduğunun altını çizerek, “Rus ordu güçleri tüm gerekli emirleri almıştır” dedi.

Rostov-on-Don’daki durumu zorlu olarak niteleyen Putin, bir de çağrıda bulundu ve “Suç teşkil eden eylemlerinize son vermenizi talep ediyorum” dedi.

Putin şöyle konuştu: “Gece tüm cephelerdeki ordu birliklerinin komutanlarıyla görüştüm, ordumuz kahramanca savaşıyor. Rusya vatandaşlarına, askerlerine, güvenlik güçlerine ve yalan ve tehditlerle silahlı isyan yoluna itilenlere sesleniyorum. Rusya, geleceği için ağır mücadele veriyor. Rusya’ya karşı Batı’nın tüm askeri ve enformasyon araçları kullanılıyor. Şu anda, halkımızın geleceği belirleniyor ve tüm güçlerin birleşmesi gerekiyor. Her türlü kavgayı bir kenara atmak lazım.”

“Toplumumuzu bölme girişimleri, sırtından bıçak saplamaktır, ülke idaresi Rusya’da bir kez daha bölünmeye izin vermeyecek, halkımızı koruyacağız” diyen Putin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm zorlukların üstesinden gelip daha güçlü olacağız. Aşırı hırslar Rusya’ya ihanete yol açtı. Özel askeri harekat bölgesinde savaşan Wagner savaşçıları birer kahraman. İsyan başlatanlar onlara ihanet etmiş oldu. Her türlü fitne, ölümcül tehdittir. Eylemlerimiz çok sert olacak. Rusya ordusu, silahlı isyan organize edenleri etkisiz hale getirmek için gereken emirleri aldı. İsyan girişiminden sorumlu olan herkes kaçınılmaz olarak cezasını çekecek, yasalar ve halk karşısında cevap verecek. Her türlü sınavın üstesinden geleceğiz ve daha da güçlü olacağız.”

St Peterburg’daki Wagner ofisine baskın

Rusya’nın St. Petersburg kentindeki Wagner şirketine ait ofise baskın yapıldı. BBC’nin aktardığına göre Fontanka sitesinin haberinde, “Kolluk güçleri St. Petersburg’un Zolnaya caddesindeki ofisine baskın yaptı” denildi.

Haberde, iki otobüs dolusu polis ve ulusal muhafızla birlikte sivil giyimli kişilerin binaya girdiği bildirildi.

Fontanka, “otomatik tüfekli ve maskeli kişilerin kentteki Blagoveşinski Köprüsü’nün yanına konuşlandığını belirtti. Burada Wagner’in patronu Yevgeni Prigojin ile bağlantılı bir otel ve bir restoran bulunduğu belirtiliyor.

Rusya'da tuhaf şeyler oluyor, darbe girişimi iddiası var: Moskova'da tanklar sokaktaRusya’da tuhaf şeyler oluyor, darbe girişimi iddiası var: Moskova’da tanklar sokakta

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.