Hedef Nasrallah: İsrail, Hizbullah’ın ana karargahını vurdu

İsrail, Hizbullah lideri Nasrallah'ı hedef aldığı saldırıda örgütün ana karargahını vurdu. Reuters'a konuşan Hizbullah kaynağı, Nasrallah'ın hayatta olduğunu söyledi. Netanyahu ABD ziyaretini yarıda bırakıp ülkesine dönüyor.

Dünya 27 Eylül 2024

İsrail ordusu, Beyrut’un güneyinde bulunan Dahiye bölgesindeki Hizbullah’ın merkez karargahını hedef aldığını bildirdi. Saldırı sonrası şehir üzerinde yoğun duman bulutları oluştu. Axios’a konuşan bir İsrailli yetkili saldırının hedefinin Hizbullah lideri Hasan Nasrallah olduğunu söyledi.

İsrail ordu radyosunun haberinde, savaş uçaklarının Beyrut’ta hedef aldığı noktada ‘Nasrallah’ın bulunup bulunmadığını ordunun araştırdığını’ ve bu saldırıda ‘sığınak delici’ bombalar kullanıldığı belirtildi. İsrail ordusuna göre Hizbullah’ın karargahı sivillere ait binaların altında gizlenmiş durumda.

Hizbullah’a yakın bir kaynak ise Reuters’a Nasrallah’ın hayatta olduğunu söylerken, İran’ın Tasnim haber ajansı da onun güvende olduğunu bildirdi. Yine Reuters’a konuşan İranlı bir yetkili ise Tahran’ın durumu kontrol ettiğini söyledi.

Öte yandan, Hizbullah’a yakın el-Menar televizyonu saldırıda dört binanın yıkıldığını paylaştı. Bölgedeki kaynaklar kentte 10 patlama sesinin duyulduğunu söyledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre saldırılarda ilk belirlemelere göre iki kişi hayatını kaybetti, 76 kişi yaralandı.

Dahiye bölgesi bombardıman çemberine alındı

Lübnan’ın resmi ajansı NNA’da yer alan haberde, Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesindeki Hureyk Mahallesi’nin bir dizi hava saldırısıyla hedef alındığı belirtildi. İsrail savaş uçaklarının Dahiye bölgesini bombardıman çemberine aldığı aktarılan açıklamada, Dahiye bölgesindeki Burc el-Baracine ve havalimanı yolundan Hureky Mahallesi’ne kadar birçok binanın bombalandığı belirtildi.

İsrail, son bir hafta içinde bu bölgeyi dört kez vurdu ve en az üç üst düzey Hizbullah askeri komutanını öldürüldü. Ancak son saldırının çok daha güçlü olduğu belirtiliyor. Patlama şehrin genelinde tüm camları sallayarak İsrail’in 2006’da Hizbullah ile yaptığı savaş sırasında düzenlediği hava saldırılarını hatırlattı.

Netanyahu, ABD ziyareti yarıda kesti dönüyor

Patlamalar, Netanyahu’nun BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmadan sonra gerçekleşti. Netanyahu’nun ABD programını yarıda kesip İsrail’e döneceği öğrenildi.

Netanyahu saldırıyla ilgili bilgi alırken.

Axios muhabiri Barak David, İsrail Başbakanı’nın Şabat gününde seyahat etmesinin oldukça sıradışı olduğunu söyledi.

Netanyahu’nun İsrail’e ulaştıktan hemen sonra Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı kompleksine giderek güvenlik istişaresi toplantıları yapacağı belirtildi. Aynı şekilde İsrail Savunma Bakanlığı, Bakan Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin Beyrut’a düzenlenen hava saldırısını izlediğini bildirdi, buradan bir fotoğraf yayımladı.

Halevi, İsrail’in ‘savunma ve saldırı için tam hazırlıkta olduğunu’ söyledi. İsrail devlet televizyonu KAN, ‘savunma teşkilatı’nın Hizbullah veya Irak, Yemen’den gelecek ‘güçlü bir karşılığa hazırlandığını’ bildirdi.

Lübnan Başbakanı: İsrail ateşkes çağrılarıyla ilgilenmiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’ta bulunan Lübnan Başbakanı Necib Mikati saldırıyla ilgili “Elde edilen verilere göre, düşman İsrail’in Beyrut’un Dahiye bölgesine düzenlediği bir dizi hava saldırısı çok fazla can kaybına yol açtı” dedi.

Lübnan Genelkurmay Başkanı General Joseph Avn ile bir telefon görüşmesi yaparak bilgi edindiğini aktaran Mikati, “Yeni saldırı, düşman İsrail’in uluslararası ateşkes çağrılarıyla ilgilenmediğini gösteriyor” dedi.

İsrail’in Lübnan’a şiddetlenen saldırılarında 775 kişi öldü

Hizbullah’la 8 Ekim’den beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan’ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan makamlarına göre şiddetlenen hava saldırılarında en az 775 kişi ölürken, bombardıman nedeniyle ülke içerisinde 150 bine yakın kişi yerinden oldu. Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye’ye göç edenlerin de olduğu belirtiliyor.

Hizbullah ise İsrail ordusu tarafından ülkenin güney ve doğu bölgelerine yönelik devam eden yoğun bombardımana karşı füzeli saldırılarla karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar açıklanmadı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.