Amerikalılar ‘bunak başkan istemeyiz’ dedi, Biden TikTok’a girdi

ABD'de yayımlanan "Bunak başkan ister misiniz?" anketinin ardından Z kuşağına hitap etmek isteyen 81 yaşındaki Başkan Biden TikTok'a katılan siyasiler kervanına dahil oldu.

Dünya 14 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden / Fotoğraf: AA

ABD‘de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerine hazırlanırken halk iki başkanın da yaşlı olmasından şikayetçi. ABC News, Washington Post ve Ipsos araştırma şirketinin ortak çalışmasıyla yapılan ankete göre Amerikalıların yüzde 59’u hem Joe Biden hem de Donald Trump‘ın bir dönem daha başkanlık yapmak için çok yaşlı olduğunu düşünüyor.

Bu algıyı kırmak için olacak ki, Z kuşağıyla daha iyi bir iletişim tutturmak isteyen her siyasetçi gibi ABD Başkanı Joe Biden da TikTok’un yolunu tuttu. Başkan’ın kampanya ekibinin açtığı hesaptan ilk video paylaşımları da güvenlik endişelerine rağmen yapılmaya başladı. Pazar günü Amerikan Futbolu Ligi (NFL) şampiyonluk mücadelesi sırasında “bidenhq” adıyla açılan hesapta paylaşılan “Lol hey guys” başlıklı bir lansman videosunda, yardımcıları Biden’a dev maçın tahminini bile söyledi.

Fakat Başkan 2022 yılında federal hükümet cihazlarının TikTok kullanmasını engelleyen bir yasa imzalamıştı. Birkaç eyalet de bu önlemi hâlihazırda kabul etmiş durumda. Her iki kanattan milletvekilleri Çinli ByteDance şirketine ait olan uygulamanın Pekin hükümetinin kullanıcı verilerine erişebileceği endişesiyle ABD’de yasaklanması çağrısında bulundu.

Yine de uygulama Amerikalı gençler arasında popülerliğini koruyor ki, halkın bu kesimi Beyaz Saray’ın Kasım ayındaki seçimlerde harekete geçirmek istediği bir demografik grubu oluşturuyor: Z kuşağı.

Güvenlik endişeleri kenara atıldı, kampanya ekibi hesabı yönetecek

ABD medyasına konuşan yardımcıları Biden’ın TikTok hesabının başkanın kendisi değil kampanya ekibi tarafından yönetileceğini söyledi.

Eski başkan Barack Obama ve Hillary Clinton’ın kampanyalarında çalışan Demokrat stratejist Michael Starr Hopkins birçok Demokratın veri güvenliği endişeleri nedeniyle seçmenlerle bağlantı kurmak için TikTok’u kullanmakta tereddüt ettiğini söyledi. Fakat Hopkins adayların bunun her demografiden insana ulaşabilecekleri bir platform olduğu gerçeğiyle yüzleşmeleri gerektiğini söyledi:

“Seçmenlerle bulundukları yerde buluşmalısınız. Ne kullanıyorlarsa kullansınlar. Eğer Cumhuriyetçiler de kullanıyorsa dezavantajlı duruma düşmeyi göze alamayız.”

Biden’ın 2024 kampanyası ekibi son seçimlerde kendilerini zafere taşıyan gençlerin rekor katılımını yeniden canlandırmayı umuyor. Tufts Üniversitesi Bilgi ve Araştırma Merkezi’ne göre bu kesimin yaklaşık yüzde 50’si 2020’deki seçimlerde oy kullandı ve 18 ila 24 yaş arasındaki seçmenlerin yaklaşık yüzde 65’i Demokrat Başkan’a oy verdi. Ancak kamuoyu yoklamaları bu seçimlerde gençlerin yıpranmış olabileceğini gösteriyor.

Bazı anketler Biden’ı fazla İsrail yanlısı olarak görme ihtimali daha yüksek olan genç seçmenlerin Beyaz Saray’ın Gazze’deki savaşı ele alış biçiminden hoşnutsuz olduğunu gösteriyor. Diğerleri ise öğrenci kredilerinin affı konusunda Başkan’ın yeterince çaba göstermediğini düşünüyor.

Demokrat stratejistler için en endişe verici olanı ise bazı anketlerin Biden’ın genç seçmenlerin gözünde 77 yaşındaki eski Başkan Donald Trump’ın gerisinde kaldığını göstermesi. Biden’ın ekibi bu konunun gayet farkında görünüyor.

ABD seçimlerindeki dijital trendleri ve stratejileri takip eden siyasi haber bülteni FWIW’in yazarı Kyle Tharp, Biden’ın ekibinin siyasi mesajlarını daha genç demografik gruplara ulaştırmak için ünlülerden, influencer’lardan ve çok takipçili fenomenlerden yararlandığını söyledi.

Tharp Demokratlara oy verme eğiliminde olsalar da genç seçmenlerin bu seçimlerde Trump’ı tercih edebileceği ve seçimin kaderini belirleyecekleri görüşünde.

'Hafızam iyi' diyen Biden, Mısır lideri Sisi için Meksika Cumhurbaşkanı dedi‘Hafızam iyi’ diyen Biden, Mısır lideri Sisi için Meksika Cumhurbaşkanı dedi

İsrailli bakanın oğlu Biden'a 'alzheimer' dedi, özür babadan geldi: Bizim büyük dostumuzdurİsrailli bakanın oğlu Biden’a ‘alzheimer’ dedi, özür babadan geldi: Bizim büyük dostumuzdur

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.