Ankara’da Reisi hareketliliği: Gece görüşlü helikopter gönderildi, açıklamalar peş peşe geldi

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın bindiği helikopter İran'ın dağlık bölgesinde düştü. Reisi ve beraberindekileri arama çalışmaları saatlerce sürdü. Türkiye de gece görüşlü helikopter ve dağcı gönderdi.

Dünya 20 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı Azerbaycan dönüşü Tebriz’e götüren helikopteri Azerbaycan sınırındaki Culfa yakınlarında düştü. Arama çalışmaları hava koşulları nedeniyle aksadı, helikoptere henüz ulaşılamadı. Arama çalışmaları için Arap dünyasından ve Avrupa’dan yardım teklifleri geldi. Türkiye bu ülkelerden biriydi.

Reisi’yle ilgili haberlere ilk olarak Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da yaşanan helikopter kazasıyla ilgili gelişmeleri üzüntüyle takip ettiklerini belirterek geçmiş olsun dileklerini iletti. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Arama kurtarma çalışmalarına her türlü desteğin sağlanması için harekete geçilmiştir” dendi.

Sonrasında da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan açıklama geldi. Reisi’den “kardeşim” diye bahseden Erdoğan haberden dolayı derinden üzüldüğünü belirterek “Türkiye Cumhuriyeti olarak İran makamlarıyla tam irtibat ve koordinasyon halinde hadiseyi yakından takip ettiğimizi ve gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Komşumuz, dost ve kardeş İran halkına ve hükümetine milletim adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, Sayın Reisi ve heyetinden bir an önce iyi haberler almayı umuyorum” dedi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan konuyla ilgili ayrı bir paylaşım yapmadı ama Erdoğan’ın sözlerini retweetledi.

Gece görüşlü helikopter gönderildi

Bu sırada kötü hava şartlarına bir de havanın kararması eklenince arama çalışmaları iyice zorlaştı. Yetkililer gece görüşü olmayan uçaklarla havadan aramanın faydası olmayacağını söyleyerek havadan aramayı durdurdu. Ama bu sırada Avrupa Komisyonu ile iletişime de geçildi. İran’dan gelen talep üzerine Avrupa uydu haritalama sistemini devreye soktu.

Devreye girenlerden biri de AFAD’dı. İran’ın Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Türkiye’den gece görüşlü arama kurtarma helikopteri talep ettiğini belirten AFAD 32 dağcı ile altı aracın arama çalışmalarının devam ettiği bölgeye gönderildiğini açıkladı. Ayrıca ihtiyaç olursa diye Ankara, Diyarbakır ve Konya’dan 15’er kişilik dağcıların da hazır halde bekletildiğini belirtti.

Milli Savunma Bakanlığı da arama kurtarma faaliyetlerine katılması için Akıncı İHA ve gece görüşü kabiliyetine sahip Cougar tipi helikopter görevlendirdiklerini belirtti.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reis ve bazı yetkililerin geçirdiği helikopter kazasına ilişkin arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere Akıncı İHA ve gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirildiğini bildirdi.

Karamollaoğlu üzüntüsünü dile getirdi

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu “İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopterin Azerbaycan dönüşü sert iniş yaptığını ve kendilerine henüz ulaşılamadığını üzüntü ile öğrendim, gelişmeleri endişe ile takip ediyoruz. Sayın Reisi ve beraberindeki heyete en kısa zamanda sağ salim ulaşılmasını ve kendilerinden iyi haberler almayı ümit ediyoruz. Dualarımızın kendileriyle olduğunu ifade ediyor, dost ve kardeş ülke İran halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

Diğer siyasi parti liderlerinden ise henüz bir açıklama yapılmadı.

İran'ın helikopter kazasında kaybolan lideri: Kim bu İbrahim Reisi?İran’ın helikopter kazasında kaybolan lideri: Kim bu İbrahim Reisi?

Helikopterin yeri tespit edildi: Reisi ve Abdullahiyan'dan hala haber yokHelikopterin yeri tespit edildi: Reisi ve Abdullahiyan’dan hala haber yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.