Harris ismi öne çıktı: Her üç Demokrat’tan biri Biden’a ‘bırak’ diyor

Kasım ayındaki seçimlere yaklaşılırken ABD'li Demokratların aday arayışı daha da hızlandı, ancak önce Biden'ı çekilmeye ikna etmeleri gerekiyor. Reuters/Ipsos anketine göre her üç demokrattan biri Biden adaylıktan çekilsin istiyor.

Dünya 3 Temmuz 2024
ABD Başkanı Joe Biden / Fotoğraf: AA

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kasım ayındaki seçimlere hazırlanırken ülkenin mevcut başkanı Joe Biden üzerindeki şüpheler de büyüyor. Gafları ve demans iddialarıyla gündemden düşmeyen 81 yaşındaki Biden’ın bilişsel sağlığı eski Başkan Donald Trump ile canlı yayın münazarasından sonra daha da sorgulanır oldu. Seçimlere dört ay kala Biden’ın sadece seçmenleri de değil artık partisini de ikna etmesi gerekiyor.

28 Haziran gecesi CNN ekranlarında Trumpla karşı karşıya gelen Biden ekrana boş bakışları, kekelemesi, kürtaj gibi konularda dahi politikalarını savunmayı başaramaması büyük tepkiye neden olmuştu. CNN yayınından önce Biden’a olan destek yüzde 45 iken yayından sonra oran yüzde 33’e gerilemiş, Trump münazarayı yüzde 67 destek oranıyla kapatmıştı.

Münazaranın üzerinden günler geçti, ancak ne tartışması ne de belirsizliği bitmiş değil. ABD seçimlerine dört ay kaldı ve Biden Demokratların henüz resmi adayı değil. Son yaşananlardan sonra da parti içinde başkan adaylığı için alternatif arayışına girildi. Kimlerden bahsedilmedi ki; Kamala Harris, Gavin Newsom, J B Pritzker, Sherrod Brown ve hatta eski First Lady Michelle Obama. Böyle olunca Biden’a da durumla yüzleşmek kaldı. O da “yarıştan çekilmesi için ikna edin” çağrılarına rağmen “devam et” diyen ailesinden güç alarak kasım ayını beklemeyi sürdürüyor.

Biden’a sadık Demokratlar bile ‘bırak’ diyor

Demokratlar arasında Biden’a sadakatiyle öne çıkan isimler bile başkanın artık miadının dolduğu düşüncesinde. Biden’a yakın oldukları bilinen bazı Demokratlar münazara performansının ardından pek çok kişinin savunduğu Biden’ın çekilmesi çağrısı yaptı. Yani sözün özü, Biden baskı altında. Hatta bu baskı kelimesini şöyle açalım; Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyelerinden biri bir çağrı hazırlığında olunduğunu söyledi. Reuters’ta yer alan habere göre Temsilciler Meclisi’nin 25 Demokrat üyesi önümüzdeki günlerde Biden’a adaylıktan çekilmesi çağrısında bulunmaya hazırlanıyor.

Temsilci Lloyd Doggett, Biden’a başkanlık yarışından çekilmesi çağrısı yapan ilk Demokrat Kongre üyesi olmuştu. Doggett, NBC News’e diğer Demokrat milletvekillerinin de kendisini takip etmesini umduğunu söylemişti.

Pelosi bile bayrak kaldırdı

Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de MSNBC’ye konuştu. Pelosi röportajda Biden’ın çok sayıda başarısını vurgulasa da bir şeye dikkat çekti. Biden’ın Trump karşısındaki tavırlarının sağlık sorunu açısından sorgulanmasının normal olduğunu söyleyen Pelosi şöyle dedi: “Bence ‘Bu bir olay mı yoksa bir durum mu’ demek meşru bir soru. Dolayısıyla insanlar bu soruyu sorduklarında soru her iki aday için de geçerlidir.”

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise başkana “çekil” diyenlerin aksine münazara gecesi Biden’ın sadece kötü bir gece geçirdiğini söyledi. Başkan Yardımcısı Kamala Harris de CBS News’e verdiği röportajda Doggett’ın talebiyle ilgili soru üzerine şunları söyledi: “Bakın, Joe Biden bizim adayımız. Trump’ı bir kez yendik ve yine yeneceğiz. Nokta.”

Salı akşamı Virginia’daki bir kampanya etkinliğinde herhangi bir metne bağlı kalmadan konuşan Biden CNN ekranlarındaki performansını uykusuzluğa bağladı ve kampanyasının tartışmadan bu yana 38 milyon dolar topladığını söyledi. Biden “Gerçek şu ki, biliyorsunuz, çok akıllıca davranmadım. Münazaradan önce dünyayı birkaç kez dolaşmaya karar verdim. Ekibimi dinlemedim ve geri döndüğümde neredeyse sahnede uyuyakalıyordum. Bu bir mazeret değil, açıklama” dedi.

Üç demokrattan biri ‘yeter’ diyor

Münazaradan sonra yapılan Reuters/Ipsos anketi Biden için acı bir gerçeği ortaya koydu. Ankete göre her üç demokrattan biri Biden’ın adaylıktan çekilmesi gerektiğini düşünüyor. Yapılan anket Biden’ın çekilmesi durumunda alternatif görülen isimlerin Biden’ın karşısına konmasıyla yapıldı ve sadece eski Başkan Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’nın varsayımsal bir eşleşmede Biden’ı geride bırakarak Trump’ın da önüne geçebildiği görüldü. Eski First Lady bu aralar çok gündeme gelse de defalarca aday olmak istemediğini ya Biden ya da Harris’i destekleyeceğini ifade etmişti. Demokrat seçmenlerin Biden’ın adaylığıyla ilgili uzun süredir şüpheleri vardı. Ocak ayında yapılan Reuters/Ipsos anketinde partinin adaylık süreci devam ederken Demokratların yüzde 49’unun Biden’ın tekrar aday olmaması gerektiğini düşündüğünü ortaya koymuştu.

Reuters: Kamala Harris öne çıkıyor

Biden’ın yerine aday olabilecek alternatif arayışında öne çıkan bir diğer isim de başkanın yardımcısı Kamala Harris. Reuters’a konuşan yedi üst düzey kaynak Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in, Biden’ın yarıştan çekilmesi halinde yerine geçecek en iyi alternatif.
Kaynaklar, parti adayı olarak belirtilmesi durumunda 59 yaşındaki Harris’in Biden kampanyasında toplanan bağışları devralacağını söyledi. Kaynaklar, onun aynı zamanda tüm alternatifler arasında en yüksek tanınırlığa ve ciddi olarak aday sayılabilecek Demokratlar arasında en yüksek oy oranına sahip olduğuna da dikkat çektiler. Harris, salı günü yayınlanan Reuters/Ipsos anketinde yüzde 42 ila yüzde 43 ile Trump’ın bir puan gerisinde kaldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.