Hindistan’da inek çıkmazı: Hinduların kutsalı Müslümanların yemeği olunca şiddet baş gösterdi

Kalabalık nüfusuyla bilinen Hindistan'da Narendra Modi iktidarında yaşayan Müslümanların işi oldukça zor. Hinduizm'de yenmesi yasak olan inek eti zaman zaman Müslümanlar'ın saldırıya uğramasına sebep oluyor.

Dünya 10 Eylül 2024
Fotoğraf: AA

Hindistan bir süredir Hinduların Müslümanlara uyguladığı tutucu politikalarla gündemde. Hindistan her ne kadar kendisini herkes için eşit haklar sağlamak için uğraşan bir demokrasi olarak tarif etse de, Müslümanlar Başbakan Narendra Modi’nin yönetimi altında baskı görüyor.

Modi’nin hazirandaki zaferinin ardından Müslümanlar sorunlarla karşı karşıya. Sebebi Müslümanlarla Hinduların farklı dini hassasiyetlerinin olması. Hinduizm inekleri kutsal gördüğü için öldürülmelerini yasaklayan bir din. Oysa Müslümanların kurban kesmek gibi bir ibadeti var. New York Times’a göre Hindistan’daki Müslüman nüfus inek kaçırma ya da kesmekle suçlanıyor.

Bu suçlamalar yer yer fiziksel saldırılara dönüşüyor. Ağustos ayında bir grup Hindu 72 yaşındaki bir Müslüman’a çantasında dana eti taşıdığı gerekçesiyle saldırmıştı. Bu olayın hemen ardından kendini “inek koruyucuları” olarak adlandıran bir grup 19 yaşındaki bir Hintliyi Müslüman sandığı ve inek yediğini düşündükleri için ağır yaralamıştı.

İnek eti yüzünden şiddete maruz kalıyorlar

İneklerin kesilmesi ve yenmesi Hindular için dinen yasak olsa da Müslümanlar için kültürel bir pratik. Hindistan yasaları kast sisteminde özellikle yukarıdaki sınıflar arasında yaygın biçimde ineklerin satılması ya da kesilmesini yasaklıyor.

Hindistan kalabalık nüfusu ve karmaşık kültürü sebebiyle sık sık din motivasyonlu şiddet eylemlerine de sahne oluyor. Ülke nüfusunun bir milyardan fazlasını Hindular oluştururken 200 milyon Müslüman ve 30 milyon da Hıristiyan var.

Modi 2014’te iktidara geldiğinden beri Hindu milliyetçisi politikalarıyla göze çarpıyor. Modi’nin partisiyle ilişkili olduğu bilinen bazı gruplar sıklıkla Müslümanları hedef alıyor. Hindistan Ulusal Suç Bürosu’na göre bu grupların eylemleri linç, dayak ve istismara uzanıyor.

‘Saldırılar önce normalleşti, sonra meşrulaştı’

İnsan hakları aktivisti Harsh Mander’e göre saldırılar yer yer o kadar yoğunlaşıyor ki artık halkı şaşırtmıyor. Mander saldırıların önce normalleştiğini, sonra meşrulaştığını, ardından daha da yaygınlaştığını söylüyor. Mander’e göre durum öyle bir noktaya geldi ki  Müslümanlar’a saldırmak “artık yalnızca normal değil, doğru da.”

Hindistan’ın en büyük Hindu üstünlükçü gruplarından Vishwa Hindu Parishad yaşanan son saldırıları düzenlediğini reddetti. Grup lideri Alok Kumar “yasalar dururken kimsenin kimseyi cezalandırmasını kabul edemeyiz” dedi.

Açılış bugün: Saldırıda yıkılan mescidin yerine Hindu tapınağıAçılış bugün: Saldırıda yıkılan mescidin yerine Hindu tapınağı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.