Hindistan’da tünelde mahsur kalan işçiler 4-5 gün daha kalabilir

Hindistan'da 12 Kasım'da yol çalışması sırasında çöken tünelde mahsur kalan 41 işçi en az 4-5 gün daha yer altında kalabilir. Olay yerinde açıklamalar yapan yetkililer işçilere yiyecek ve su ulaşıyor, umut var dedi.

Dünya 21 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Hindistan’ın Uttarakhand eyaletinde yol çalışması sırasında inşaatı süren tünelin kısmen çökmesiyle 41 işçi mahsur kalmıştı. Dokuz gündür süren kurtarma çalışmaları esnasında tünelin içinden gelen çatlama sesi üzerine sondaj makinesinin hasar gördüğünü tespit eden yetkililer kurtarma çalışmasını durdurmuştu. Yetkililer işçilerin ”en az dört-beş gün daha” mahsur kalabileceğini söyledi.

Afet yönetimi yetkilisi Devendra Patwal enkaz kaldırma çalışmalarının şimdiye kadar 24 metre ilerlediğini anlattı. Patwal işçilerin yaklaşık 60 metre derinlikte olduğunu tahmin ediyor.

Arama kurtarma ekipleri işçilere altı metrelik bir boru yardımıyla yemek, ilaç ve telefon şarj aleti ulaştırmayı başardı. Operasyondan sorumlu olan kolonel Deepak Patil ”Bu yalnızca ilk zaferimiz. Esas iş daha uzun bir boru ile işçileri sağ salim tahliye etmek” dedi.

Kaza alanına gelen ulaştırma ve altyapı bakanı Nitin Gadkari kurtarma takımlarının Himalaya dağlarının ”gevşek ve kırık” yer yapısı sebebiyle zorluklar çektiğini aktardı.

Ulusal Otoyollar ve Altyapı Geliştirme Şirketi (NHIDCL) genel müdürü Anshu Manish Khalkho 53 metrelik kazının ardından borunun işçilere ulaştığını açıkladı. Khalko ”Bu bizim için umut verici. Boru bir hayat aracı, hem oksijen göndermemizi kolaylaştıracak, hem de yemek ve ilaç sağlamamızı” dedi.

‘Umut var’

Olay yerine gelen Cenevre merkezli Uluslararası Tünelcilik ve Yeraltı Uzay Derneği Başkanı Arnold Dix da mahsur kalan işçilerin güvenli şekilde tahliyesi için ”umutlu olduğunu,” kurtarma çalışmasının ”çok iyi” ilerlediğine söyledi.

Kameralar karşısında konuşan Dix ”Operasyonları hem mahsur kalan işçiler hem de kurtarma ekipleri için güvenli yürütmek için çalışıyoruz. Tünelde inanılmaz iş çıkarıyoruz ve dağın tepesinde yeni çalışma yollarını konuşuyoruz” dedi.

Tünel Uttarkashi bölgesinden geçmesi öngörülen Char Dham yolunun inşaatı için kazılmıştı. 1.5 milyar dolar değerindeki altyapı projesi Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin seçmenine önemli vaatlerinden. Projede amaç Hintlilerin kutsal bölgesi Uttarkashi’yi ülkenin geri kalanına bağlamak.

Ancak birçok çevre aktivisti yol çalışmalarının Himalaya bölgesine büyük zarar verdiğini, toprak kayması ve çöküntüye sebep olduğunu iddia ederek projeyi protesto ediyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.