Hizbullah bu kez de İsrail’in kilit hava üssünün görüntüsünü paylaştı

İsrail-Lübnan gerilimi giderek tırmanırken Hizbullah İsrail'in kilit öneme sahip Ramat David hava üssüne ait olduğunu söylediği yeni görüntüleri servis etti. İsrail görüntülerin İHA ile çekildiğini doğruladı.

Dünya 25 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Hizbullah İsrail'in Ramat David askeri üssüne ait görüntüleri paylaştı. / Fotoğraf: Telegram

Lübnan ile İsrail arasındaki sınır hattında son günlerde gerilim hızla tırmanıyor. Hizbullah militanları ile İsrail ordusu arasında devam eden çatışmalar bölgede artan endişelere yol açıyor. 8 Ekim’de patlak veren çatışmalar Hizbullah savaşçılarının Lübnan’dan İsrail’in kontrolündeki Golan Tepeleri’ne sızma girişimiyle başladı. İsrail ordusu bu girişimi “provokatif ve saldırgan bir eylem” olarak değerlendirerek sert bir karşılık verdi. Çatışmalarda her iki taraf da kayıplar yaşadı.

Ekim 2023’ten bu yana devam eden çatışmalarda en az 300 Hizbullah üyesi, 50’den fazla Lübnanlı sivil, 40’tan fazla Filistinli militan, altı İsrailli sivil ve 11 İsrailli asker hayatını kaybetti. Uluslararası toplum, tarafları şiddetten kaçınmaya ve çatışmaların tırmanmasını önlemeye çağırıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, taraflara barışçıl çözümler bulmaları ve ateşkes ilan etmeleri çağrısında bulundu.

Çatışmaların yoğunlaşması, bölgedeki sivil halk üzerinde de derin etkiler yarattı. Lübnan’ın güneyindeki birçok köy ve kasaba, Hizbullah mevzilerinin yakınında yer aldığı için çatışmalardan doğrudan etkilendi. Bölgedeki siviller, can güvenlikleri için evlerini terk etmek zorunda kaldı. Aynı şekilde, İsrail’in kuzeyinde de siviller, Hizbullah’ın füze saldırılarından korunmak için sığınaklara indi.

Yaşanan çatışmalar uluslararası toplumun dikkatini hızla çekti. Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi önemli aktörler, tarafları itidale ve çatışmaları sonlandırmaya çağırdı. BM Genel Sekreteri, derhal bir ateşkes çağrısında bulunarak, sivil kayıpların önlenmesi gerektiğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Lübnan ve İsrail hükümetleriyle ayrı ayrı görüşmeler yaparak çatışmaların daha da tırmanmasının önüne geçmek için diplomatik çabalarını yoğunlaştırdı. Avrupa Birliği (AB) de bölgeye insani yardım gönderilmesi ve sivillerin korunması için girişimlerde bulundu.

Hizbullah’tan yeni video

Gerilimi dindirmek için girişimler devam ederken Hizbullah Temmuz ayının başlarında yayınladığı yaklaşık 10 dakikalık videoda silahlı grubun gözlemci uçaklar tarafından toplandığını söylediği Hayfa Körfezi ve Golan Tepeleri’ndeki 17 askeri alanın görüntülerini servis etmişti. Örgüt yaptığı yeni paylaşımla bu sefer de İsrail’in kuzeyindeki Jezreel Vadisi’ndeki Ramat David hava üssü üstünde İran yapımı bir insansız hava aracı (İHA) tarafından çekildiği iddia edilen görüntüleri sergiledi.

Videoda personelin yaşam alanları, pistler, hava savunma sistemleri, mühimmat depolama tesisleri, komuta merkezleri ve diğer askeri varlıklar görülüyor. Hizbullah görüntülerin salı günü kaydedildiğini iddia ediyor.

Videonun yayılması üzerine İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcülüğü olaya ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Hizbullah tarafından dağıtılan görüntüler sadece gözetleme amacıyla tasarlanmış bir insansız hava aracı tarafından çekilmiştir. Üssün operasyonları bu olaydan etkilenmemiştir” dendi.

Açıklamada IDF’in bu tür tehditlere karşı proaktif duruşu vurgulandı: “Hava Kuvvetleri de dahil olmak üzere IDF Hizbullah’ın hava varlıklarına karşı harekete geçmeye devam etmekte olup son aylarda ilgili yüzlerce hedefi vurmuştur. Hava Kuvvetleri İsrail hava sahasını savunmak için elindeki tüm imkânları kullanmaktadır ve kullanmaya da devam edecektir.”

İsrail gözünü Lübnan'a dikti: Savaş açma kararından kaçış yokİsrail gözünü Lübnan’a dikti: Savaş açma kararından kaçış yok

Hizbullah, İsrail'in üslerinin videosunu çekmişHizbullah, İsrail’in üslerinin videosunu çekmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.