Hizbullah lideri Nasrallah: İsrail’e saldırının ilk aşaması başarılı, sonrasını değerlendireceğiz

Hizbullah lideri Nasrallah İsrail'e misillemenin ilk aşamasının başarılı olduğunu belirterek farklı saldırı olasılığı için değerlendirme yapacaklarını söyledi.

Dünya 26 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah / Fotoğraf: Shutterstock

7 Ekim 2023’te başlayan Gazze savaşıyla eşzamanlı olarak İsrail ile Hizbullah arasındaki yıllardır olagelen gerginlik sınırda günlük çatışmalarla şiddetlendi. İsrail’in hava saldırılarına Hizbullah yüzlerce roket ve insansız hava aracıyla cevap verdi.

30 Temmuz’da İsrail, Beyrut’ta ‘Hizbullah’ın kalesi’ olarak bilinen Dahiye’ye saldırı düzenledi. Üç kişinin öldüğü saldırıda ölenlerden biri Hizbullah’ın en üst düzey askeri komutanı Fuad Şükür’dü. Bir gün sonra Hamas lideri İsmail Haniye İran’da öldürüldü.

Şükür’ün cenazesinde konuşan Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah “Tüm cephelerde açık savaş aşamasına geçtik” dedi. Bu gelişmelerin ardından İran ve Hizbullah’tan nasıl yanıt geleceği merak konusuydu. Şimdilik İran’ın ‘intikam’ açıklamalarına karşın herhangi bir eylemi olmadı.

Ancak dünün ilk saatlerinde İsrail ordusu Lübnan’da Hizbullah hedeflerine hava saldırıları düzenledi. Saldırıların büyük bir saldırı düzenleneceği istihbaratı üzerine ‘önleyici’ olarak yapıldığı açıklandı.

‘Önleyici’ saldırıya Hizbullah’ın cevabı gecikmedi. Hizbullah İsrail’in 11 askeri noktasına toplam 320 Katyuşa roketi ve insansız hava aracıyla saldırdığını duyurdu: “İsrail’e saldırının ilk aşaması başladı. Bugünkü operasyon başarıyla tamamlandı.”

İsrail’e göre Hizbullah’ın vurduğu 11 hedef ciddi hasar almadı. Hizbullah ise vurdukları hedeflerin kritik askeri alanlar olduğunu belirtti.

Saldırıdan sonra Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah, İsrail’in Lübnan’a saldırılarında tüm kırmızı çizgileri aştığını söyledi: ”Başlangıçta İsrail’e verilecek karşılıkla ilgili bazı kriterler belirledik. Bunlardan biri hedefin sivil değil askeri olması ve Şükür suikastıyla bağlantılı olmasıydı. Hedefin İsrail içlerinde ve Tel Aviv’e yakın olmasına karar verdik. Şükür suikastıyla bağlantılı oldukları için askeri istihbarat merkezlerini ve İsrail Hava Kuvvetlerini hedef almaya özen gösterdik.”

Misilleme için neden bu kadar beklediklerini açıklayan Nasrallah “ABD ile İsrail’in teyakkuzda olduğu bir dönemde karşılık vermede acele etmek başarısızlık anlamına gelebilirdi. İstişare etmek için de vakte ihtiyacımız vardı. Direniş ekseni olarak tek tek mi yoksa birlikte hareket ederek mi karşılık verileceğinin belirlenmesi gerekiyordu. Yapılan istişare sonucu İsrail’e münferit bir şekilde karşılık vermeye karar verdik. Direniş eksenindeki diğer tarafların her biri ne zaman misillemede bulunacağına kendisi karar verecek” dedi.

Nasrallah misillemeyi ertelemenin bir diğer sebebinin Gazze’de ateşkes müzakerelerine şans tanımak olduğunu söyledi.

Saldırının sonuçlarını değerlendireceklerini söyleyen Nasrallah ”Yeterli bulmazsak başka bir saldırıyla yeniden yanıt verme hakkımız saklı” dedi.

‘İsrail, yalanlarla dolu bir hikaye uydurdu’

Nasrallah “İsrail, stratejik füzelerimizi etkisiz hale getirdiğini söyleyerek yalan söyledi. Oysa ki biz ‘operasyonda’ balistik füze kullanmadık ama gelecekte ya da yakın zamanda kullanabiliriz” dedi.

Nasrallah şunları söyledi: “Bir süre önce vadileri tüm balistik füzelerden temizledik. İsrail bugün boş vadileri vurdu. İsrail’in, Tel Aviv’i vurmaya hazır balistik füzeleri vurduğunu söylemesi yalandan ibarettir. İHA fırlatma platformları zarar görmedi ve füze rampaları da füzelerini fırlattı. İsrail, direniş güçlerinin harekete geçtiğini hissetti ve misillemeden yarım saat önce Lübnan’a saldırmaya başladı. Bu bir ön alıcı saldırı değildi ve direnişe etki etmedi. Biz yalanlarla dolu bir İsrail anlatısıyla ve bir istihbarat zaafıyla karşı karşıyayız. İsrailli yetkililerin bahsettiği ‘büyük askeri başarı’ yalandır.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.