Honduras’ta kadınlar hapishanesinde çeteler çatıştı: 46 ölü

Honduras'taki bir cezaevinde çeteler arasında yaşanan şiddet olaylarının ardından en az 46 kadın öldürüldü. Kadınların bazılarının yakılarak öldürüldüğü bildirildi.

Dünya 22 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Honduras'taki çete çatışmalarında 41 kadın mahkum hayatını kaybetti.

Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’nın yaklaşık 50 km kuzeybatısında bulunan Tamara kentindeki cezaevinde çeteler arasında yaşanan çatışmalardan geriye 46 ceset kaldı. Mahkumların ailelerini temsil eden derneğin başkanı Delma Ordonez, İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada, cezaevindeki Barrio 18 ve Mara Salvatrucha (MS-13) adındaki rakip çeteler arasında arbede çıktığını söyledi.

Hapishane çalışanları hayatını kaybedenlerin bazılarının vurularak bazılarının da yakılarak öldürüldüğünü, kurşun ve bıçak yaralarına sahip en az yedi kadın mahkumun başkentteki bir hastanede tedavi gördüğünü belirtti. Mahkumların yakınları, sevdikleri hakkında bilgi almak için cezaevinin dışına toplandı.

Ülkenin cezaevi sisteminin başındaki Julissa Villanueva, yetkililerin son zamanlarda cezaevlerindeki yasa dışı faaliyetlerin önünü kesmeye yönelik girişimleri nedeniyle isyanın başladığını söyleyerek, salı günkü facianın ‘organize suça karşı alınan önlemlerin’ bir sonucu olduğu belirtildi. Villanueva, isyanın ardından televizyonda yaptığı açıklamada, “Geri adım atmayacağız” dedi.

Honduras’taki hapishanelerde mahkumların kendi kurallarına göre hareket ettiği, yasaklanmış malları sattığı biliniyor. Castro geçen yıl aralık ayında ülkede acil durum ilan ederek bazı anayasal hakları askıya aldı ve güvenlik güçlerinin çetelerle bağlantılı olduğunu düşündükleri insanları gözaltına almasına izin verdi. Ülkenin polis ekipleri bu stratejinin bu yıl ülkede yaşanan şiddet olaylarında düşüş sağladığını iddia ediyor. 

Devlet Başkanı Xiomara Castro, kadınların ‘canavarca öldürülmesi’ olarak nitelendirdiği olay karşısında şaşkına döndüğünü belirterek, bu durumdan sokak çetelerini sorumlu tuttu. Konuyla ilgili tweet atan Castro, “Ailelerle dayanışma içindeyiz” diyerek, çetelere ‘sert tedbirlerle’ karşılık verileceğini sözlerine ekledi. Castro ayrıca güvenlik bakanı ile Müdahale Komisyonu başkanını yaşanan olay için hesap vermeye çağırdı.

Bu yüzyılda şimdiye kadar yaşanan en kötü cezaevi felaketi yine Honduras’ta, 2012 yılında Comayagua cezaevinde meydana gelmiş ve 361 mahkum, çıkan yangında hayatını kaybetmişti. 2019 yılında da iki erkek hapishanesinde aynı hafta sonu çıkan çatışmalarda yaklaşık 40 çete üyesi öldürülmüştü.

İnsanlığın ölüme gittiğinin resmidir: Sahil güvenlik böyle seyretmişİnsanlığın ölüme gittiğinin resmidir: Sahil güvenlik böyle seyretmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.