İddia: Sürgündeki Prigojin, silahlarını geri almak için Rusya’ya döndü

Rusya'nın savunma güçlerine karşı bir günlük silahlı ayaklanma düzenleyen Wagner lideri Yevgeni Prigojin, bu hamlesi için herhangi bir yaptırıma uğramadığı gibi, iddiaya göre el konulan silahlarını geri almak üzere St. Petersburg'a geldi.

Dünya 6 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Prigojin Rostov'dan ayrılırken.

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, geçen hafta cuma akşamı savunma güçlerini protesto ettiği ‘Adalet Yürüyüşü’nü başlattı. Wagner’in Savunma Bakanlığı’na bağlanması riskinin tetiklediği bu protesto, Moskova’ya 200 kilometre kala bizzat Prigojin tarafından durduruldu. Belarus lideri Aleksandır Lukaşenko’nun arabuluculuğuyla Prigojin Belarus’a giderken, Wagner de Rostov’dan çıkarak cepheye döndü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olayların ardından Wagner’e ‘ya Belarus’a gidersiniz ya da Savunma Bakanlığı’na kaydınızı yaptırarak düzenli orduya katılırsınız’ seçeneğini sunması ve öldürülen Rus pilotlara rağmen Wagner savaşçılarına herhangi bir yaptırım uygulamaması Rus liderin otoritesini sorgulatmıştı.

Haber sitesi Fontanka’nın iddiasına göre Prigojin, salı günü güvenlik ekibiyle birlikte St. Petersburg’daki FSB ofisine giderken görüldü. Prigojin’in isyan girişiminin ardından güvenlik güçleri tarafından ele geçirilen silahlarını geri almaya çağrıldığı bildirildi. Buna göre yetkililer Prigojin’e iki Saiga tüfeği, bir Mannlicher ve başka ateşli silahlar teslim etti.

Bu silahlar arasında Prigojin’in isyanında ve Rostov’a yürüyüşünde ele geçirmeyi umduğu Glock tabanca da vardı. Bu tabancanın önemi ise Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun zamanında bu silahı Prigojin’e hediye etmiş olması. Öte yandan Prigojin’in araçlarından birine yapılan baskında kolluk kuvvetlerinin bulduğu 10 milyar rublenin (100 milyon dolar) de geri verildiği bildirildi.

Kremlin’den yapılan açıklamalarda hem Prigojin’in hem de Wagner’in Belarus’a sürgün edildiği konusunda ısrar edilirken, Prigojin’in hafta başında yayımladığı sesli mesajda ‘cephede yeni zaferler’ vaat etmesine bu haberin de eklenmesiyle, Putin’in otoritesi bir süre daha sorgulanabilir.

Prigojin, Wagner’e bağlı bir Telegram kanalında yayımladığı o sesli mesajında, “Bugün desteğinize her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Hepinize teşekkür ederim. ‘Adalet yürüyüşümüzün’ hainlerle mücadeleyi ve toplumumuzu harekete geçirmeyi amaçladığını anlamanızı isterim. Amacımıza büyük oranda ulaştığımıza inanıyorum” demişti.

İngiliz istihbaratı, bu isyanın ‘Rusya’nın ulusal güvenliğini sağlayan kesim içindeki çatlakları daha da artırdığını’ iddia ediyor. Ukrayna’daki Rus ordusunun komutasında yardımcı olan General Sergey Surovikin’in Prigojin ile yakın bir ilişki içinde olduğu ve isyandan daha önce bilgisi olduğuna dair haberlerin çıkmasından kısa bir süre sonra hiçbir yerde görülmemesi tutuklandığı yönündeki iddiaları güçlendirmişti.

Öte yandan Ukrayna savaşında büyük bir rol oynayan Wagner’in bölgeden çekilmesiyle Ukrayna savaşında nasıl bir yol haritası çizileceği de merak konusu. Bloomberg’in salı günkü haberinde Rus ordusunun bu boşlukları mahkumlar ve Çeçen askerler ile doldurmayı planladığı yazıldı.

Rusya'da Prigojin isyana ve propagandalara rağmen halktan destek görmeye devam ediyorRusya’da Prigojin isyana ve propagandalara rağmen halktan destek görmeye devam ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.