İsrail-Gazze savaşı, İngiltere’de bir bakanı yerinden etti

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak kabine değişikliğine gitti. Filistin eylemlerine karşı çıktığı için eleştirilen İçişleri Bakanı Braverman'ın görevine son verildi. Dışişleri Bakanı koltuğuna ise eski Başbakan David Cameron getirildi.

Dünya 13 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İngiltere yeni haftaya kabinedeki kritik değişimlerle başladı: Başbakan Rishi Sunak, İçişleri Bakanı Suelle Braverman’ı görevden aldı, yerine Dışişleri Bakanı James Cleverly’yi getirdi. Cleverly’nin yerine ise eski Başbakan David Cameron getirildi.

Başbakan Rishi Sunak tarafından bir sene önce kabineye alınan Braverman görev süresi boyunca göçmenlere, protestoculara, polise ve hatta evsizlere yönelik sert çıkışları nedeniyle kabinede çatlaklara neden olmuştu.

Eski Bakan Braverman son olarak geçen cumartesi düzenlenen Filistin yürüyüşünü yasaklamak istemişti.

Ancak Londra polisi yürüyüşü engelleyecek istihbarat almadıklarını ifade ederek “İptal yetkimiz yok” açıklamasını yapmıştı. Braverman bunun üzerine Londra polisini “taraf tutmak” ve ‘çifte standartla’ suçlamıştı.

Hem muhalefetten hem de iktidardan İçişleri Bakanı’na yönelik istifa çağrıları yapılmıştı. Başbakan Rishi Sunak önce Braverman’a destek verdi ama tepkilerin büyümesi üzerine kabinede değişikliğe gidildi.

Filistin gösterilerini ‘nefret yürüyüşü’ olarak nitelendirmişti

İçişleri Bakanı Suella Braverman ülkede 14 Ekim’den bu yana her cumartesi yüz bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleşen Filistin’e destek yürüyüşlerini ”nefret yürüyüşü” olarak nitelendirmişti.

Bakan Braverman geçen cumartesi günü başkent Londra’da düzenlenen Filistin yürüyüşünün iptalini istemişti. Gerekçesi de aynı gün Birinci Dünya Savaşı Ateşkes Günü (Gelincik Günü) anma törenleri olmasıydı.

Ancak Londra polisi yürüyüşü engelleyecek istihbarat almadıklarını ifade ederek “İptal yetkimiz yok” açıklamasını yapmış, eylem 300 bine yakın kişinin katılımıyla gerçekleşmişti.

Eylemin ardından sosyal medya platformu X üzerinden açıklama yapan Braverman ”Bu böyle devam edemez. Londra sokakları her hafta nefret, şiddet ve antisemitizmle kirleniyor. Halkın üyeleri mobbinge uğruyor ve korkutulmaya çalışılıyor. Özellikle Yahudiler kendilerini tehdit altında hissediyor. Daha fazla önlem gerekli” demişti.

‘Bakanın tutumu aşırı sağ saldırıları körükledi’

Eylem sırasında aşırı sağ gruplar polis ile çatışmaya girince, polis açıklama yaparak ”Aşırı sağ grupların fiziksel saldırısı barışçıl gösteri yapan Filistin eylemcilerinden çok daha tehlikeliydi” dedi. Eylemde dokuz polis memuru yaralandı ve çoğunluğu Filistin karşıtı protestoculardan oluşan 126 kişi göz altına alındı.

Olaylara ilişkin The Guardian’a konuşan Manchester Emniyet Müdürü Sir Peter Fahy İçişleri Bakanı Braverman’ın tutumunun aşırı sağ saldırılarını ”körüklediğini” söyledi.

Fahy ”Polisi taraflı olmakla suçlamak, aşırı sağ ve futbol holiganlarına karşı neden güçlü olduklarını sorgulamak onları cesaretlendirdi ve öfkelerini körükleyecek koşulları yarattı. Sorumluluk sahibi her siyasi insanları bir araya getirmeye ve sakinleştirmeye çalışmalıdır. O tam tersini yaptı. Ve polis memurları yaralandı” dedi.

Yeni İçişleri Bakanı James Cleverly, David Cameron Dışişleri’ne getirildi

Suella Braverman’ın yerine James Cleverly geldi. Babası İngiliz, annesi Sierra Leone asıllı olan 53 yaşındaki Cleverly daha önce Londra Kent Meclisi’nde Muhafazakar Parti milletvekili, Londra Belediye Başkanı’nın gençlik büyükelçisi, Avrupa Birliği’nden (AB) Ayrılma Departmanı’nda Meclis Müsteşarı ve son olarak Dış İşleri Bakanlığı görevlerinde bulundu.

Cleverly Hamas saldırısından sadece birkaç gün sonra 11 Ekim’de Tel Aviv, Kudüs ve İsrail’in güneyini ziyaret etmişti.

Yeni İçişleri Bakanı’nın koltuğuna sürpriz şekilde David Cameron geldi.

David Cameron 2010-2016’da başbakanlık görevini yürütmüş, 23 Haziran 2016’daki Avrupa Birliği (AB) referandumunda Brexit kararı alınmasının ardından istifa etmişti.

Göreve getirilmesinin hemen ardından X üzerinden paylaşım yapan Cameron ”Ukrayna’daki savaş ve Orta Doğu’daki kriz dahil, bir dizi korkutucu uluslararası zorlukla karşı karşıyayız. Derin küresel değişimin yaşandığı bu dönemde müttefiklerimizin yanında yer almak, ortaklıklarımızı güçlendirmek ve sesimizin duyulmasını sağlamak bu ülke için nadiren bu kadar önemli olmuştur” dedi.

Yeni değişikliklerle Rishi Sunak’ın kabinesi eski Başbakan Theresa May döneminden bu yana en az Brexit taraftarı barındıran kabine oldu.

İngiltere'de İçişleri Bakanı-polis kavgası: Başbakan Sunak, Londra polisiyle ters düşen bakana arka çıktıİngiltere’de İçişleri Bakanı-polis kavgası: Başbakan Sunak, Londra polisiyle ters düşen bakana arka çıktı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.