İngiltere yanıyor: Southport vakasından sonra aşırı sağcılar sokakları birbirine kattı

Southport'taki bıçaklama olayının ardından bu hafta sonu 30'dan fazla protesto düzenlenmesi planlanıyor. Başbakan Starmer ise kurmaylarıyla durum değerlendirmesi yaptı. Polisin güvenlik önlemlerini artıracağı bildirildi.

Dünya 4 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Southport’ta hafta başındaki bıçaklı saldırının ardından aşırı sağcı İngiliz Savunma Ligi eylem düzenledi. Saldırıda üç çocuk hayatını kaybetmiş, sekizi çocuk 10 kişi yaralanmıştı. Aşırı sağcılar saldırganın geçen yıl ülkeye gelen Müslüman bir sığınmacı olduğunu iddia etti. Ancak polis şüphelinin Cardiff doğumlu 17 yaşında bir genç olduğunu açıkladı. Bu açıklamalara rağmen aşırı sağcılar Müslümanları ve göçmenleri protesto etmeye devam etti ve Southport’taki camiye saldırdı. Aşırı sağcılar bu hafta da ülkenin birçok farklı noktasında 30’dan fazla eylem düzenlemeyi planlıyor.

İngiltere ve Kuzey İrlanda’daki şehirlerde aşırı sağcıların başlattığı sokak olayları nedeniyle Başbakan Keir Starmer, Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Polisten Sorumlu Devlet Bakanı ile bir araya geldi.

Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada Starmer’ın hafta başında başlayan ve devam eden aşırı sağcı eylemlerde yaşanan şiddet olayları nedeniyle bazı bakanları Başbakanlıkta topladığı bildirildi.

Sunderland’da dün gece bir polis karakolunu ateşe veren aşırı sağcıların dört polisi yaraladığını açıklayan Starmer, olaylara müdahale eden polis memurlarına tam destek verdiğini belirtti.

Toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Angela Rayner, İçişleri Bakanı Yvette Cooper, Adalet Bakanı Shabana Mahmood ve Polisten Sorumlu Devlet Bakanı Diana Johnson, Başbakanı yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirdi. Cooper, şiddet olaylarına karışanların adalet karşısına çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü vurgularken, Mahmood adalet sisteminin gözaltındaki kişilere gerekli cezaların verilmesi için çalıştığını söyledi.

Rayner ise aşırı sağcıların hedef aldığı topluluklara ve yerel yönetimlere destek sağlanacağını ifade etti.

Londra’da Nazi selamı veren kişi gözaltına alındı

Bugün İngiltere ve Kuzey İrlanda genelinde yaklaşık 30 eylem düzenleyen aşırı sağcı gruplar, zaman zaman polisle çatıştı ve göçmenlere ait iş yerlerine saldırılar düzenledi. Aşırı sağcı İngiliz Savunma Ligi’nin (EDL) çağrısıyla düzenlenen eylemlere karşı çıkan ırkçılık karşıtları da gösteriler düzenledi ve bazı kentlerde iki grup arasında çatışmalar yaşandı.

Manchester ve Blackpool’da polis “ifade özgürlüğünü engellemek ve kargaşa çıkarmak isteyen” kişilerin bulunduğunu belirterek toplanma yasağı getirdi.

Londra’da ise Filistin’e destek yürüyüşüne tepki gösteren bazı aşırı sağcılar, Piccadilly Meydanı’nda karşı gösteri düzenledi. Londra Metropolitan Polisi, Nazi selamı veren bir kişi de dahil olmak üzere dört kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Liverpool’da aşırı sağcılar polise taş, sandalye ve scooter fırlattı. Polis araçlarının camları kırıldı ve üç polis memuru hastaneye kaldırıldı. Merseyside Polisi, bir polisin çenesinin, bir diğerinin ise burnunun kırıldığını bildirdi. Olaylarla ilgili altı kişi gözaltına alındı.

Hull’da polis memurlarına şişe ve yumurta atan aşırı sağcılar üç polisi yaraladı. Bristol’da atlı polislerin müdahale ettiği olaylarda ise taraflar birbirlerine taş ve havai fişek attı. Avon ve Somerset Polisi, çok sayıda kişinin gözaltına alındığını belirterek halkı Castle Park bölgesine gitmemeleri konusunda uyardı.

Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta ise aşırı sağcılar, Müslüman bir vatandaşa ait iş yeri ve iki otelin kapı ve camlarını kırdı. Belfast İslam Merkezi çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı.

İngiltere'deki bıçaklı saldırının yansımaları: Aşırı sağcılar cami taşladı, polisle çatıştıİngiltere’deki bıçaklı saldırının yansımaları: Aşırı sağcılar cami taşladı, polisle çatıştı

İngiltere’yi sarsan bıçaklı saldırı: Üç kız çocuğunun öldüğü olay hakkında neler biliniyor?İngiltere’yi sarsan bıçaklı saldırı: Üç kız çocuğunun öldüğü olay hakkında neler biliniyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.