İngiltere’de ‘İslamcılar Londra’yı kontrol ediyor’ diyen vekil görevinden alındı

İngiltere'de Muhafazakar bir milletvekili Londra'nın İslamcılar tarafından kontrol edildiğini söyledikten sonra partisi tarafından görevinden uzaklaştırıldı.

Dünya 25 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İngiltere’de Muhafazakâr Parti, Londra Belediye Başkanı Sadık Han’ın İslamcılar tarafından kontrol edildiğini söyleyen milletvekillerinden Lee Anderson’ı Cumartesi günü görevden aldı. Londra’nın ilk Müslüman belediye başkanı ve İşçi Partili Han, Filistin’e destek yürüyüşlerine ılımlı tavrı nedeniyle sık sık Muhafazakarların eleştirilerine maruz kalıyordu.

Çarşamba günü yüzlerce Filistin destekçisi, Gazze’de ateşkes çağrısının tartışıldığı ve oylamanın yapılacağı bir toplantı sırasında parlamento önünde toplanmıştı. Bu protestonun da eleştiri almasının ardından Cuma günü GB News televizyonuna konuşan Anderson, “Aslında bu İslamcıların ülkemizin kontrolünü ele geçirdiklerine inanmıyorum. Ama inandığım şey Han’ın kontrolünü ele geçirdikleri. Ve dolayısıyla Londra’nın da kontrolünü ele geçirdikleri. O aslında başkentimizi arkadaşlarına teslim etti” demişti.

Antisemitizm, kadın düşmanlığı ve homofobiyle mücadelenin öneminden düzenli olarak bahseden Londra’nın Müslüman Belediye Başkanı Han, gazetecilere verdiği demeçte, Anderson’un yorumlarını ırkçı ve İslamofobik olarak nitelemişti. Han, Anderson’un demecinin “Müslüman karşıtı nefret ateşini körükleyeceğini” ifade etmişti.

Anderson’ın Han’a yönelik sözlerinin eleştiriyle karşılanması ardından iktidardaki Muhafazakar Parti, söz konusu vekilin artık kendilerini parlamentoda temsil edemeyeceğine karar verdiklerini açıkladı. Parti disiplininden sorumlu Hükümet Bakanı Simon Hart’ın sözcüsü, “Dün yapılan yorumlar nedeniyle özür dilemeyi reddetmesiyle, Şef Whip, Muhafazakar Parti milletvekili Lee Anderson’un vekilliğini askıya aldı” ifadelerini kullandı.

Reuters’da yer alan habere göre aynı zamanda Muhafazakar Parti’nin eski Başkan Yardımcısı da olan Anderson, kendisine yönelik alınan uzaklaştırma kararını anlayışla karşıladığını söyledi. görevden uzaklaştırılan Anderson Facebook sayfasında “Hükümetin, ister antisemitizm ister İslamofobi olsun, aşırıcılığın her biçimini haykırma çabalarını desteklemeye devam edeceğim” diye yazdı.

16-18 Şubat tarihleri ​​arasında gerçekleştirilen bir anket, İngiltere’de en çok muhafazakarların İslamofobi ile sorun yaşadığını gösterdi. Ankete göre, bütün partiler arasında İslamofobi oranı en çok çıkan parti yüzde 29 ile Muhafazakarlar oldu.

Başbakanlık gidiyor mu? İşçi Partisi ara seçimlerde Sunak'ın iki kalesini kazandıBaşbakanlık gidiyor mu? İşçi Partisi ara seçimlerde Sunak’ın iki kalesini kazandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.