Başbakanlık gidiyor mu? İşçi Partisi ara seçimlerde Sunak’ın iki kalesini kazandı

İngiltere ara seçimlerinde İşçi Partisi, Muhafazakarların iki kalesini kazandı. Genel seçimlerden önce seçmenin düşük katılımla cezalandırdığı Muhafazakarlarda endişe büyüyor.

Dünya 16 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak / Fotoğraf: AA

İngiltere’de, İşçi Partisi Başbakan Rishi Sunak’ın Muhafazakar Partisi’ni büyük bir yenilgiye uğrattı. Cuma günü yapılan ara seçimlerde İşçi Partisi, Muhafazakarların kalesi olarak anılan Wellingborough ve Kingswood’da öne geçerek, parlamentoda iki sandalye daha kazanmış oldu. Yıl sonuna doğru yapılması beklenen genel seçimler öncesinde gelen bu yenilgi, iktidardaki Muhafazakarlar için endişe çanlarının çalmasına neden oldu.

Wellingborough’da 2019 genel seçimlerinde Muhafazakarlar koltuğu 18 binden fazla oyla kazanmıştı. Ancak bu kez seçmenler 6 bin 436 oyluk bir farkla İşçi Partisi’nin adayı Gen Kitchen’ı seçti. Bristol yakınlarındaki Kingswood’da yapılan diğer seçimde İşçi Partisi, enerji bakanı Chris Skidmore’dan boşalan koltuğu kazandı büyük bir güç gösterisi yaptı.

İki kalenin kaybı, iktidar partisinin son yıllarda skandallarla örülen kötü talihinin de değişmediğinin göstergesi. Dolayısıyla bu yenilgi, Sunak ve izlediği yola yönelik eleştirileri de bir hayli artıracak gibi görünüyor. 43 yaşındaki Başbakan, geçtiğimiz yıl boyunca kendisini “cesur bir reformcu”, “istikrarlı bir teknokrat” gibi göstermişti, şimdi ise kafasındaki planların yürümesi adına “daha fazla zamana ihtiyaç duyan biri” portresi çiziyor. Ancak İşçi Partisi anketlerde önde giderken Sunak, partisindeki bazı kişilerin taleplerine boyun eğme ihtiyacı hissedebilir ve seçimden önce giderek memnuniyetsizleşen seçmenlerini tatmin etmek amacıyla muhafazakar gündem sunabilir.

Muhafazakarlar baştan kaybetmiş gibiydi

Reuters’da yer alan habere göre, bu ara seçimlerde Muhafazakar Parti büyük bir sessizliğe gömülmüştü, yani seçimlerden “zaten çekilmiş” gibi bir havası vardı. İktidar partisinde durum buyken, İşçi Partisi ise bölgelerde ellerinden geldiğince çalışmalarını yürüttü ve meyvelerini de aldı. Aslına bakacak olursanız yapılan ara seçimlerde iktidar partisinin bir takım kayıplar yaşaması “inanılmaz” bir şey değil ama bu sefer Muhafazakarlar için endişeleri büyüten etken, kaybın niteliği. Yıllardır ellerinde tuttukları, “kaleleri” olarak anılan Wellingborough ve Kingswood mağlubiyeti haliyle bir yıl önce Başbakanlık koltuğuna oturan Sunak üzerindeki baskıyı da artırıyor.

Seçmenler, Sunak’ı ve partisini ekonomiyi büyütme vaatlerine karşılık ekonomiyi resesyona sokmaları nedeniyle, seçimlere gösterdikleri az katılımla da bir nevi cezalandırdı. Perşembe günü açıklanan veriler ekonominin 2023’ün ikinci yarısında resesyona girdiğini göstermişti.
Birçok seçmenin hayat pahalılığı krizi, devlet tarafından işletilen sağlık hizmetindeki aksaklıklar ve grevler nedeniyle kızgın olduğu Sunak’ın, rakibi İşçi Partisi ile arasındaki farkı kapatması için de çok zaman kalmadı. Anket uzmanı Curtice, İşçi Partili Starmer’ın hala “bir sonraki başbakan olma yolunda” göründüğünü söyledi.

‘Resesyon düşüşün kanıtı’

Muhafazakar cephede durum buyken İşçi Partisi tarafında ise sevinç sesleri yükseliyordu. İşçi Partisi Lideri Keir Starmer, “Muhafazakarların kalelerini kazandık ve artık o bölgelere yeniden hizmet götürebileceğiz. Bunun için de yorulmadan çalışacağız” dedi. Starmer açıklamasının devamında, “Muhafazakarlar yenildi. Rishi’nin resesyonu da bunu kanıtlıyor. Bu da Muhafazakar Parti seçmenlerinin bize geçişinin en büyük nedeni” ifadelerini kullandı.

İşçi Partisi lideri, halkın değişim istediğini de sözlerine ekledi.

Sonuçlarla umutları yükselen işçi partliler, yılsonundaki seçimler için de umutlu, birçoğu Downing Street’e başbakan olarak Starmer’ı göreceklerini ifade ediyorlar.

İngiltere teknik resesyona girdi, Japonya dünya üçüncülüğünü Almanya'ya kaptırdıİngiltere teknik resesyona girdi, Japonya dünya üçüncülüğünü Almanya’ya kaptırdı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.