İngiltere’nin aşırı sağla imtihanı: Daha fazla polis, daha fazla hücre

İngiltere'de aşırı sağcıların yarattığı kargaşa halen sürüyor. Hükümetin kaosa karşı önlemleri giderek arttırıyor. Birçok ülke İngiltere’de bulunan vatandaşlarını uyarırken İşçi Partisi yönetimi de göstericilere 'hücre'yi gösterdi.

Dünya 6 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İngiltere’nin Kuzey Batı bölgesinde bulunan 91 bin nüfuslu Southport’ta üç kız çocuğunun bıçaklanması ardından başlayan olaylar dinmek bilmiyor. Aşırı sağ grupların sokaklara döküldüğü ülkede İngiliz Hükümeti’nin saldırganın kimliğini açıklamakta geç kalması da ciddi bir dezenformasyon yaratmıştı. Saldırgan Galler’de doğmuş bir Ruandalı olan Axel Rudakubana’ydı. Fakat sosyal medya platformları üzerinden organize olan aşırı sağcı gruplar saldırının sorumlusunun Müslüman sığınmacılar olduğunu iddia ediyordu. Bunun üzerine 200’ü aşkın kişi Southport’a giderek camileri ve sığınmacıların yaşadığı yerleri hedef aldı.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın açıklamasına göre aşırı sağcılar bulundukları her yeri talan etti. Aşırı sağcıların sebep olduğu gösterilerde kameralara “nazi selamları” dahi yansıdı. Şiddetin dozu gitgide arttı, işin ucu karakollara saldırmaya kadar vardı. Saldırılar Southport’tan taşarak Londra ve Liverpool gibi büyük şehirlere de ilerledi.

‘Aşırı sağcı haydutluğu’

İngiltere Başbakanı Keir Starmer saldırıların başladığı günden beri eylemlere karışanların adaletle karşı karşıya geleceğini vurguluyor. Starmer süreci “aşırı sağcı haydutluğu” olarak değerlendirmişti. Starmer İngiltere’nin herkes için güvenli bir ülke olması gerektiğini vurgulamıştı.

Saldırılar dinmedi ve çiçeği burnunda İşçi Parti hükümetinin sınavı sürüyor. Aşırı sağcıların bastırılması için emniyet personellerinden daimi birlikler kurulmuştu. Şimdiye kadar tutuklanan aşırı sağcıların sayısı 400’ü geçti. Adalet Bakanı Heidi Alexander BBC Radyo 4’e “isyancılar” için 500 tane ek hapishane hücresinin açıldığını, “eylemlere karışanları bekleyen yeni hücreler” olduğunu söyledi.

İngiltere’den taşan aşırı sağcı gösteriler Birleşik Krallığa bağlı Kuzey İrlanda’ya kadar yayıldı. Belfast kentinde biri  aşırı sağcıların gösterilerinin ortasında kalarak yaralandı. Yere düşen 50 yaşındaki bir adamın kafasına aldığı darbe nedeniyle hastaneye kaldırıldığı ve durumunun da ağır olduğu bildirildi. Polis 50 yaşındaki adama yönelik saldırıyı nefret suçu olarak değerlendirdiklerini aktardı.

Onlarca kişiden oluşan bir kalabalık yine Belfast’da tuğlalar ve molotoflarla polis araçlarına saldırdı. Bir sığınmacıya ait market ateşe verildi. Belfast’taki protestolar esnasında 15 yaşında bir çocuk da tutuklandı.

Vatandaşları İngiltere’de bulunan devletler durumdan endişeli. Nijerya, Malezya ve Avustralya’nın yanı sıra vatandaşlarını uyaran ülkeler arasına bugün Hindistan da eklendi. Hindistan vatandaşlarını hareketliliğin sürdüğü bölgelerden uzak durmaları ve kendilerini emniyette tutmaları konusunda uyardı.

Southport bıçaklı saldırısına içeriden bakış: Ne oldu da İngiltere yangın yerine döndü?Southport bıçaklı saldırısına içeriden bakış: Ne oldu da İngiltere yangın yerine döndü?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.