İran Cumhurbaşkanından eleştirilere yanıt: Önemli olan işlev

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan kabine listesine gelen eleştirilere yanıt verdi. Pezeşkiyan "ılımlı olmaktan uzak" isim tercihlerine ilişkin eleştirilere "önemli olan performans" vurgusu yaptı.

Dünya 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İbrahim Reisi’nin bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından yapılan erken seçimleri kazanan reformist Mesud Pezeşkiyan eleştirilerin odağında. Reformistlerin desteğiyle seçimlerden galip çıkan Pezeşkiyan sunduğu kabine listesi nedeniyle İran’da bir hayal kırıklığı yaratmıştı. Sunduğu isimlerin ılımlı olmanın yanından dahi geçmediği eleştirilerine cevap veren Pezeşkiyan “Önemli olan performans” vurgusunu yaptı.

Kabine üyelerinin seçimine yönelik eleştirileri değerli bulduğunu belirten Pezeşkiyan “Siyasetçilerin davranışlarına karşı kayıtsızlık yerini eleştirilere bıraktı. Bu, ileriye doğru bir adım attığımız anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Kabine üyelerini birçok uzmana danışarak istişare ederek belirlediklerini aktaran Pezeşkiyan, “Kabinenin çalışmasını bekleyin ve performansa göre eleştirin” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, kabinesinde yer almasını istediği 19 ismi 11 Ağustos’ta Meclise sunmuştu. Reform Cephesi Sözcüsü Cevad İmam, X sosyal medya platformundan paylaştığı açıklamasında Pezeşkiyan’ın kabine listesindeki isimler için “Bunlardan bazılarının reformla hiçbir ilişkisi yoktur ve ılımlı yaklaşıma bile yakın değildir” ifadelerini kullanmıştı.

Reformist kimliğiyle bilinen İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan seçim sürecinde reformist kanadın tam desteğini almıştı.

Pezeşkiyan tarafından geçen hafta Stratejik İşlerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcılığına getirilen eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de listeye itiraz ederek istifa ettiği imasında bulunmuştu. Zarif’in istifa kararının Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan tarafından kabul edilip edilmediği şu ana kadar açıklanmadı. Meclise sunulan kabine listesindeki isimler için bir hafta içinde milletvekilleri tarafından ayrı ayrı güven oylaması yapılacak.

Pezeşkiyan daha ılımlı olmasıyla bilinen bir siyasetçiydi. Haliyle vaatleri de seçimlere inanmayan çoğu kişinin aksine İran’ın bazı kesimlerinden “umut” yaratmıştı. Batı ile daha ılımlı bir yaklaşımla ilişkileri rayına sokmayı hedefleyen Pezeşkiyan İran İslam Devrimi tarihinin en büyük kırılma noktası Mahsa Amini protestolarındaki duruşuyla da dikkat çekmişti. Pezeşkiyan kadınlara zorunlu başörtüsü yasasından kaynaklı müdahalelerin durumu kötüleştirdiğini ve sona erdirilmesi gerektiğini söylemişti. Pezeşkiyan “Biz çocuklarımızın iffetli olmasını istiyoruz ancak bu davranışlar onları dinden uzaklaştırıyorsa bu yöntemi sürdürmemeliyiz” ifadeleriyle de dikkat çekmişti. Haliyle hayal kırıklığı yaratan kabine listesine dair yaşanan hayal kırıklıkları normal görünebilir. Yansımalarının ne olacağını ise önümüzdeki günlerde göreceğiz.

İran erken seçimleri

Ülke genelinde yaklaşık 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanılan erken seçimlerde Pezeşkiyan 16 milyon 384 bin 403 oy almıştı. Buna göre Pezeşkiyan’ın oy oranı yüzde 53,7 olarak kayıtlara geçmişti. Muhafazakar Said Celili ise oyların 13 milyon 538 bin 179’unu alarak yüzde 44,4’te kalmıştı.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna katılım oranı ise yüzde 49,8 olmuştu.

Reformist Pezeşkiyan'ın kabine listesi İran'da hayal kırıklığı yarattı: Ilımlı olmanın yanından geçmezReformist Pezeşkiyan’ın kabine listesi İran’da hayal kırıklığı yarattı: Ilımlı olmanın yanından geçmez

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.