İran’da başörtüsü takmayan kadınları tespit için akıllı kameralı sisteme geçiliyor

Başörtüsü zorunluluğuna uymayan kadınların sayısının artması ve devam eden protestolara İran polisi kameralı yanıt verdi. Başörtüsü takmayan kadınların tespiti için meydan ve caddelere kameraların yerleştirileceği açıklandı.

Dünya 9 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İran polisi çareyi kameralarda arayacak.

İran polisi, zorunlu kıyafet kurallarına uymayan kadınları tespit edip cezalandırmak için teknolojiye başvuracak. 

Polis, meydan ve caddelere akıllı kameralar konulacağını duyurarak, kameraların başörtüsü takmayanların kimliğini tespit ederek, kendilerine bunu tekrarlamaları halinde nasıl bir sonuçla karşılaşacaklarına ilişkin uyarı mesajı göndereceği belirtildi.

İran devlet medyasına göre bu hamle, başörtüsü kanununa karşı direnişi önlemeye de yönelik. Zira 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölümüyle başlayan ve protesto dalgasıyla devam eden süreç yöneticiler tarafından devletin imajını zedelemekle nitelendirilmişti.

Tüm polisiye tedbirlere ve tutuklanma riskine rağmen, ülkede kadınlar halka açık meydanlarda başörtürü direnişini devam ettiriyor. Polisin çağrısında, iş yeri sahiplerinden de toplumsal normlara uyulup uyulmadığını ciddiyetle takip etmeleri istendi. İçişleri Bakanlığı da halkı başı açık kadınların karşısında durmaya çağırmıştı.

Başörtüsü yoksa eğitim yok: İran'da öğrencilere yeni kuralBaşörtüsü yoksa eğitim yok: İran’da öğrencilere yeni kural

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.