İran’da sokaklara dönen ‘ahlak polisi’ artık insanları gözaltına alamayacakmış

İran'da protestolar sırasında geri çekilen 'ahlak polisi'nin yeniden sokağa dönmesinden beş gün sonra yapılan açıklamada, bu polis biriminin eskisi gibi gözaltına alma eylemlerinde bulunmayacağı bildirildi.

Dünya 21 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Mahsa Amini. Fotoğraf: AA

Geçen yıl 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ‘başörtüsünü düzgün takmadığı’ gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındığı sırada hayatını kaybetmesinin tetiklediği protestolar sırasında halkın öfkesini dindirmek için geri çekilen bu polis birimi, protestoların dinmesiyle yeniden sokaklara döndü.

Öte yandan İranlı kadınlar, ülke genelinde kamuya açık alanlarda başlarını açarak hükümetin kıyafet kurallarını protesto etmeye devam ediyor. Hafta başında sosyal medyaya yansıyan görüntülerde bir ‘ahlak polisi’nin, başı açık kadını kolundan tuttuğu ve zorla polis minibüsüne bindirmeye çalıştığı görülmüştü.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA’ya konuşan İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Yakub Rızazade, ‘ahlak polisi’nin eskisi gibi devriye yapmayacağını, “Polis devriyeleri artık eskisi gibi değil. Uyarı devriyesi olacaklar, gözaltına almayacaklar. Sokakta konuşlanan polis minibüsleri de sadece uyarı için kullanılacak. Çünkü bundan sonra kültürel faaliyetlere daha fazla ağırlık verilecek” sözleriyle açıkladı.

Öte yandan İran’ın Kerman eyaletinde basın toplantısı düzenleyen polis şefi Ahmed Rıza Radan, ‘ahlak polisi’nin sokaklara yeniden dönmesi hakkında birtakım sözler söyledi. ‘Başı açık kadınlarla ilgilenilmesinin dini bir görev ve yasal bir zorunluluk’ olduğunu söyleyen Radan, yargı makamını başörtüsü uygulamasıyla ilgili davalar için ‘özel yargıçlar’ atamaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volkan Türk, mayıs ayında İran’a zorunlu örtünme yasalarını suç olmaktan çıkarma çağrısında bulunmuştu. Türk Cenevre’de gazetecilere verdiği demeçte, “Kadınlar ve kız çocukları, yetkililerin zorunlu örtünme yasalarını uygulaması sonucunda giderek daha katı yasal, sosyal ve ekonomik önlemlerle karşı karşıya kalıyor” demişti.

İran'da 'ahlak polisi' sokaklara döndüİran’da ‘ahlak polisi’ sokaklara döndü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.