İran’ın yeni Cumhurbaşkanından Hizbullah’a destek mektubu

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan Hizbullah'a destek mektubu gönderdi. Mektupta İran'ın yeni Cumhurbaşkanı "Direnişin desteklenmesi İran'ın temel politikasıdır" dedi.

Dünya 9 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan // Fotoğraf: AA

İran’da geçen hafta yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı olan reformcu Mesud Pezeşkiyan İsrail ile ilişkilerle ilgili ilk sinyali verdi. İran’ın Batı ile ilişkilerini daha yumuşak düzeye çekmek için müzakerelere açık olmasıyla bilinen Pezeşkiyan aynı yumuşak tavrı İsrail için göstermeyeceğe benziyor.

Yaptığı açıklamada yeni Cumhurbaşkanı İran’ın İsrail karşıtı tutumunu bir kez daha teyit ederek bölgedeki direniş güçlerinin İsrail’in Filistinlilere yönelik “suç politikalarının” devam etmesine izin vermeyeceğini ifade etti.

Nasrallah’a mesaj gönderdi

Hamas’ın 1200 İsraillinin öldürüldüğü, 250’den fazlasının da rehin alındığı Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan savaş topyekûn devam ediyor. İsrail’in katliama dönen misillime saldırılarında öldürülen Filistinli sayısı 38 bini geçmişken İran Destekli Direniş Ekseni’nin de Hamas ve diğer Filistinli direniş örgütlerine desteği sürüyor. Direniş Ekseni’nin kuşkusuz en güçlü üyesi Lübnan Hizbullahı ile İsrail arasındaki ipler de her geçen gün daha da geriliyor.

Böyle bir atmosferde yüzde 53,7 ile Cumhurbaşkanı seçilen Pezeşkiyan da Hizbullah’a destek mektubu gönderdi. Pezeşkiyan Hizbullah’ın Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’a gönderdiği mektupta “İslam Cumhuriyeti her zaman bölge halkının gayrimeşru Siyonist rejime karşı direnişini desteklemiştir” dedi.

Bu açıklama daha Batı’ya karşı rakibinden daha ılımlı bulunan Pezeşkiyan’ın Ortadoğu ve İsrail politikaları konusunda değişikliğe gitmeyeceğinin göstergesi oldu.

İran medyası Pezeşkiyan’ın sözlerini şöyle aktardı: “Bölgedeki direniş hareketlerinin bu rejimin mazlum Filistin halkına ve bölgedeki diğer uluslara karşı savaş kışkırtıcılığı ve suç politikalarını sürdürmesine izin vermeyeceğinden eminim.”

Pezeşkiyan, mektubunda Tahran yönetiminin İsrail karşısında Hizbullah’ı desteklemeye devam edeceği mesajını verdi. Pezeşkiyan mektubunda “İran her zaman siyonist İsrail rejimi karşısında bölge halklarının direnişinin yanında olmuş ve desteklemiştir. Direnişin desteklenmesi İran’ın temel politikalarını oluşturur. Bu doğrultuda İmam Humeyni’nin bıraktığı değerler ve liderimiz Ayetullah Ali Hamaney’in önderliğinde direnişi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın açıklamalarına İsrail’den henüz yanıt gelmedi.

Mavi hat gerilimi sürüyor

Bölgede İsrail ve Hizbullah gerilimi her geçen gün daha da tırmanıyor. İran Cumhurbaşkanından Hizbullah’a destek mektubunun geldiği gün, grup İsrail-Lübnan sınırında yaşanan çatışmalarda bir mensubunun daha öldürüldüğünü bildirdi. Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan’ın güneyinde İsrail ile çatışmalarda 1989 doğumlu “Ali el-Ekbir” adıyla bilinen Hizbullah mensubu Hüseyin Veyzani’nin hayatını kaybettiği ifade edildi.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana yaşanan çatışmalarda ölen Hizbullah mensubu sayısı 365’e yükseldi. Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor.

İsrail ile Lübnan arasında “Mavi Hat” olarak tabir edilen sınır hattında son haftalarda gerginlik tırmanıyor.

Gazze’de ölü sayısı tırmanıyor

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279’u kadın olmak üzere 38 bin 243 Filistinli öldü, 88 bin 33 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Gazze için korkunç tabloyu Lancet çizdi: Savaş bugün bitse 186 bin Filistinli ölmüş olacakGazze için korkunç tabloyu Lancet çizdi: Savaş bugün bitse 186 bin Filistinli ölmüş olacak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.