İrlanda’da Katolik okulları mercek altında: 2400’e yakın istismar iddiası araştırılıyor

İrlanda Hükümeti Katolik okullarındaki geçmişe dönük çocuk istismarını soruşturmak üzere bir komisyon kurmuştu. Komisyon 2400'e yakın istismar iddiasını araştırıyor. Araştırma çıktıları ise dehşet verici.

Dünya 4 Eylül 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Hakkındaki taciz ve istismar iddialarıyla “meşhur” Katolik okulları bu sefer de İrlanda’nın merceği altında. Hükümetin Katolik okullarındaki geçmişe dönük çocuk istismarını soruşturmak üzere kurduğu komisyon 2400’e yakın istismar iddiasını araştıracak.

İrlanda’nın tanınmış hak savunucularından Mary O’Toole liderliğindeki soruşturma İrlanda genelinde 42 dini tarikat tarafından yönetilen 308 okulda yürütülecek. Bu okullarda çalışmış 844 kişi iddiaların odağı. Komisyon bazı kişilerin sorgularına başladı. İddiaların odağı 137 kişi yüz yüze ifadesini tamamlarken 12 kişi de ifadelerini yazılı olarak bildirdi. Sanıkların çoğu 50 ila 60 yaşının arasındaki erkeklerden oluşuyor. İrlanda Eğitim Bakanı Norma Foley bugüne dek alınmış ifadelerden derledikleri raporu “Cinsel istismarın en korkunç boyutlarını açığa çıkaran, yürek parçalayıcı bir belge” olarak tanımladı.

Komisyon 2022 yılında ülke çapında sansasyonlara neden olan bir radyo belgeselinin ardından kurulmuştu. Bu belgesel Dublin’deki Blackrock Koleji’nde yaşanan istismar olaylarını konu alıyordu. Blackrock Koleji İrlanda’nın önemli iş adamları ve sporcularının bazılarıyla da ilişkili bir okul. Belgesel okulun 57 eski öğrencisinin burada istismara uğradığını iddia ediyordu.

Taciz iddialarına konu olan tek dini okul Blackrock Koleji değil. Jesuits, Carmelite Fathers, Christian Brothers, Sisters of Mercy, Missionaries of the Sacred Heart isimli bazı Katolik okulları da soruşturma kapsamında.

‘Sessizlik ve şiddet’ içinde

Geçmişe dönük soruşturma 844 erkeği çocuk istismarı şüphesiyle inceliyor, fakat sanıkların neredeyse yarısı hayatını kaybetmiş. Soruşturma kapsamında ifade veren istismar mağdurlarının ifadeleri ise oldukça çarpıcı.

Katolik okulunda eğitim görmüş kişiler çırılçıplak bırakıldıklarını, uyuşturulduklarını ve “sessizlik ve şiddet” içinde istismara maruz bırakıldıklarını söyledi. İddialar Katolik okullarındaki tacizin münferit olmadığı ve kurumlarda çalışan bütün yetkililerin istismarın sistematik boyutlarından haberdar olduğu yönünde.

İstismardan kurtulanların bazıları hayatta başarılı olmak için çok uğraştığını söylüyor. Çocukluk travmalarını aşmak için birçoğu kariyerine yönelerek çocukluktan kalan kişisel ilişkilerini tamamen bitirmiş. Foley “Bu rapor cinsel istismarın mağdurların hayatlarında ne kadar etkili olduğunu bize gösterdi. Bugün bu insanlara karşı sorumluluklarımızı yerine getirmemiz hayati bir önem taşıyor” dedi.

Katolik Kilisesi cinsel istismar mağdurlarına 76 milyon dolar tazminat ödeyecekKatolik Kilisesi cinsel istismar mağdurlarına 76 milyon dolar tazminat ödeyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.