İskandinav yarımadasında da huzur kalmadı: Norveç ‘kokain tsunamisi’ne karşı teyakkuzda

Norveç açıkları uyuşturucu kaçakçılarının gözdesi oldu. Huzurlu İskandinav ülkesi şimdilerde gümrükteki yetersizliklerle başa çıkmaya çalışıyor.

Dünya 25 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Dünyanın dört bir yanında büyük krizler yaşanıyor. Savaşlar, katliamlar… Tüm bunlar olurken de özellikle kriz bölgesinin ortasında kalan ülke vatandaşlarının “biraz şanslı olsak şurada doğardık” dediği, mutluluk, refah seviyesi gibi listelerde ülkeleri hep başı çeken İskandinav Yarımadası… Artık orası da krizlerin dışında kalamıyor. Yarımadanın Batısında kalan Norveç, Afrikalı uyuşturucu kaçakçılarının yeni favori güzergahı olmuş durumda. Haliyle ülke de alarmda.

Norveçli gümrük memurları ellerinde elektrikli tornavida, levye ve bir çeşit taşınabilir tarayıcıyla soğutulmuş konteynerlerden oluşan bir kuleye tırmandılar. Arkalarında Oslofjord’un çarpıcı manzarası önlerinde de Kosta Rika’dan gelen mühürlü bir muz konteyneri… Zorlanarak konteyneri açmayı başardılar ve hikayeyi de tam bu noktada The Guardian’a anlattılar. Gümrük memuru Gard Belgen, geçen hafta limana yaptığı bir ziyaret sırasında Observer’a “İçeride ne kadar yer olduğunu görebilirsiniz” dedi. Fanı ve ünitenin içini göstererek ekledi: “Ve üstüne birden fazla paket sığdırabilirsiniz. Eğer onları düzgün bir şekilde yerleştirmek için zamanınız olsaydı, 50 ila 70 kilo arasında bir şey koyabilirdiniz”

Muz mu, kokain tsunamisi mi?

Oslo limanına her hafta binlerce konteyner geliyor; bunların en az 100’ü çoğunlukla Ekvator ve Kosta Rika’dan muz taşıyor. Gümrük yetkilileri Avrupa’yı vuran ve “kokain tsunamisi” olarak adlandırılan olayla burada mücadele ediyor ama her açıdan da yetersizler. Yetersiz finansman, yetersiz personel ve yetersiz kaynak… Guardian’ın aktardığına göre tek seferde tüm bir konteyneri analiz edebilen sadece bir mobil tarayıcı var ve bu da üç liman arasında paylaşılıyor. Komşu İsveç ve Finlandiya ile düzinelerce sınır geçişinin gerçekleştiği Norveç gümrüğü neredeyse imkansız bir savaş veriyor. Avrupa Birliği (AB) sınır kontrolleri önlemlerini artırdıkça, AB üyesi olmayan Norveç açıklarına dair de endişeler artıyor.

Kendi finansmanlarıyla limanlardaki mücadeleyi sürdüren Norveç açıklarının uyuşturucu sevkiyatlarıyla dolmasından korkuluyor. Geçtiğimiz sene Norveç Gümrük yetkilileri tam 1,847 uyuşturucu sevkiyatını ortaya çıkardı. Bu geçtiğimiz 10 yıldan fazla bir oran olmasıyla dikkat çekiyor.

Geçen yılın Mart ayında, Oslo’nun Groruddalen banliyösündeki bir muz deposunda yaklaşık 800 kilogram kokain ele geçirildi ve bu Norveç standartları için oldukça yüksek. Ancak kısa sürede o da arttı, birkaç hafta sonra aynı yerde 900 kilogram daha bulundu. Daha sonra temmuz ayında 600 kilogram daha ortaya çıkarıldı. Toplamda iki tondan fazla uyuşturucu ele geçirildi.

Bu arada geçen yılın nisan ayında Norveç’in batı kıyısında Brezilya’dan gelen bir geminin altında 150 kilogram uyuşturucu bulunmuştu. Gümrük yetkililerine göre, suçlular dalgıçlar aracılığıyla uyuşturucu maddeleri geri almayı planlasa da başarılı olamadılar.

Oslo Belediye Başkanı Anne Lindboe, şehrin ‘suçlu ve azılı çeteler için Avrupa’da tercih edilen bir liman’ haline geldiği konusunda uyardı. Norveç gümrüklerinin kargo bölümü başkanı Per Olav Sønju mümkün olduğu kadar çok konteynerin taranmasının bariz bir çözüm gibi göründüğü ancak bunun her zaman mümkün olmadığını söyledi.

Norveç açıkları suçluların uğrak noktası haline gelmişken ülke hem personel hem de ekipman yetersizliği çekiyor.

Uyuşturucu operasyonunda 100 tutuklamaUyuşturucu operasyonunda 100 tutuklama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.