İspanya-Arjantin hattında uyuşturucu gerilimi: Polemik, diplomatik krize dönüyor

İspanya ve Arjantin arasındaki "uyuşturucu" polemiği devam ediyor. İspanyol bakanın "uyuşturucu kullanmakla" itham ettiği Milei, İspanya Başbakanı Sanchez'e yüklendi. Milei, Sanchez'in ülkesine yoksulluk ve ölüm getirdiğini söyledi.

Dünya 5 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez

Latin Amerika’yı ikinci pembe dalganın değdiği kıyılardan uzaklaştıran aktörlerden biri, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei. “Deli” olarak nitelendirilen aşırı sağcı Milei’nin haliyle hem kendi bölgesinde hem de dünyadaki sol yönetimlerle her daim bir kavgası var. Bu seferki de Arjantin’den İspanya’ya uzanan bir “uyuşturucu” polemiği… Ancak artık polemik demek de yetersiz kalıyor, devlet lideri ve üst düzey bir diplomatın karşılıklı atışmasına dönen bu kavga neredeyse diplomatik kriz çıkartacak.

İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Puente’nin “uyuşturucu” iddiasına Arjantin Devlet Başkanı Milei’den yanıt geldi, ancak kendisinin hedefi İspanya Başbakanı Sanchez oldu. Milei, kendisine “uyuşturucu” kullandı diyen bakanın açıklamaları üzerinden Sanchez’e ateş püskürdü ve onun ülkesindeki “yoksulluk ve ölümlerin sebebi” olduğunu ifade etti.

Tartışma nasıl başladı?

İki ülke arasındaki ilişkiler, Brezilya’nın aşırı sağcı eski lideri Jair Bolsonaro ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Cumhuriyetçi eski başkanı Donald Trump’ı kendisine örnek alan Milei’nin seçimleri kazanmasıyla soğumaya başlamıştı. Söz konusu kavga da, İspanyol bakanın Milei’nin kampanya sırasında ‘madde’ aldığını öne sürmesiyle başladı.

İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Puente, Milei’nin seçim kampanyalarını yürüttüğü mitingleri sırasında “madde” kullandığını öne sürmüştü. Bunun üzerine Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin ofisi X’te bir açıklama yayınlayarak Başbakan Pedro Sanchez’i İspanya’nın ekonomisine ve istikrarına zarar vermekle suçladı. Sanchez’i “yasadışı göç” üzerinden eleştiren aşırı sağcı lider, “İspanyol kadınlarının bu nedenle tehlikeye atıldığını” iddia etti. Öte yandan Sanchez’in Sosyalist İşçi Partisi’nin Bask ve Katalan partilerle hükümet kurmak için yaptığı anlaşmaya atıfta bulunarak ayrılıkçılarla anlaşmalar yaparak İspanya’nın bütünlüğüne zarar vermekle suçlarken, sol politikalarının “ölüm ve yoksulluk” getirdiğini öne sürdü.

İspanya ise Arjantin Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan bu açıklamaya tepki gösterdi. İspanyol hükümeti Arjantin’in “yoksulluk ve ölüm” suçlamalarını kınadı. İspanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İspanyol hükümeti, iki ülke ve kardeş halkları arasındaki ilişkileri yansıtmayan asılsız sözleri kategorik olarak reddetmektedir” denildi.

Milei Mayıs ortasında İspanya’da olacak

İspanya’nın aşırı sağcı muhalefet partisi Vox lideri Santiago Abascal ve Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei
Fotoğraf: X

Bu gerilimin zamanlaması da oldukça manidar çünkü, Arjantin lideri Milei, kendisi gibi aşırı sağcı olan İspanyol muhalefet partisi Vox’un bir etkinliği için İspanya’da olacak. 18-19 Mayıs tarihlerinde İspanya’ya gidecek olan Milei’nin ziyaretinin sebebi, Haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sosyalistlere karşı yarışacak Vox’a desteğini göstermek.

Zaten Milei ve Vox Partisi’nin Genel Başkanı Santiago Abascal’ın aralarının ne kadar iyi olduğu da dış politikayı takip edenlerce bilinir. Milei, Arjantin DevletBaşkanlığı görevine başladıktan kısa bir süre sonra Abascal’ı Buenos Aires’e davet etmişti. Bu ziyarette açıklamalarda bulunan Abascal, Sanchez’i hedef alarak “Öyle bir zaman gelecek ki insanlar onu ayaklarından asmak isteyecek” demişti.

Arjantin’de Milei’nin yaptığı, Türkiye’de Mehmet Şimşek’in yapamadığıArjantin’de Milei’nin yaptığı, Türkiye’de Mehmet Şimşek’in yapamadığı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.