İsrail: Aksa Tufanı’nı planlayan Hamas komutanını öldürdük

İsrail, 'Aksa Tufanı'nı planlayan, Hamas'ın üst düzey komutanlarından Ali el Kadi'nin öldürüldüğünü öne sürdü.

Dünya 14 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırdığı ‘Aksa Tufanı’ operasyonu ile başlayan savaş, birinci haftasını geride bıraktı. Gazze şeridinde yaşayan 2,3 milyon sivilin canlarını kurtarmak için bu daracık toprak şeridi içinde kuzeyden güneye kaçışları sürüyor. İsrail henüz beklenen kara operasyonuna başlamadı, onun yerine Gazze’nin çeşitli yerlerinde nokta operasyonlar düzenliyor.

Gazze’yi hedef alan İsrail, Hamas’ın önde gelen iki komutanını öldürdüğünü açıkladı. İsrail Ordusu tarafından öldürüldüğü duyurulan Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın üst düzey komutanlarından ve ‘Aksa Tufanı’ planlayıcılarından Ali el Kadi olduğu ifade edildi.

İsrail Ordusu, Kassam Tugayları’na bağlı ‘Nuhbe’ (özel kuvvetler) biriminin komutanı Kadi’nin hava saldırısında öldürüldüğü bilgisini paylaştı. İsrail ordusu, Filistinli Kadi’nin öldürüldüğü söylenen hava saldırısına ilişkin görüntüyü de basına servis etti.

Hagari’nin el-Kadi’nin 2005 yılında İsrail tarafından tutuklandığını ardından Gilat Şalit karşılığında serbest bırakıldığını da hatırlattı.

İsrail dün ayrıca, Hamas’ın hava operasyonlarını yöneten üst düzey askeri komutanı Murad Ebu Murad’ı da öldürdüğünü de iddia etti.

Ölü sayısı artıyor

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldürüldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Filistin Sağlık Bakanlığı da 14 Ekim’de Gazze’de 724’ü çocuk, 458’i kadın 2 bin 215 kişinin öldürüldüğü, 8 bin 714 kişinin yaralandığını duyurdu.

Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 54 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 619 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail’in saldırılarında ayrıca Gazze’de dokuz, Lübnan’da ise bir gazeteci öldürüldü.

Gazze'den büyük kaçış... İsrail bir sivil konvoyunu vurdu, 70 kişi öldürdü... Gazze'de nokta kara operasyonları başladıGazze’den büyük kaçış… İsrail bir sivil konvoyunu vurdu, 70 kişi öldürdü… Gazze’de nokta kara operasyonları başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.