Gazze’de ateşkes için bu kez umutlu açıklamalar

İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin Paris'teki toplantı için Tel Aviv olumlu sonuçları sinyali verirken, Suudi basını da Hamas'ın şartlarını yumuşattığını iddia etti.

Dünya 25 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İsrail, çatışmaların başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana birçok kez Gazze'deki hastaneleri hedef aldı.

İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaş devam ediyor. İsrail’in savaş sonrası Gazze’ye yönelik kalıcı işgal planını açıklamasının ardından gördüğü tepkileri takiben ateşkes görüşmeleri yeniden gündemde. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın aktardığına göre, İsrail 6 haftalık ateşkes için yapılan görüşmelerde ivme yakalandığını söylese de Filistin tarafı anlaşma için yeterli koşulların sağlandığı görüşünde değil. Reuters’da yer alan habere göre, İsrailli yetkililer Cumartesi günü Hamas ve diğer Filistinli örgütlerin elinde bulunan İsrailli rehinelerin durumunu görüşmek için toplanma kararı aldı. Filistinlilere göre ise esir takasının konuşulacağı şartlar henüz oluşmadı.

İsrailli yetkililer Cuma günü Fransa’nın başkenti Paris’te, Kasım ayında Filistinli esirlerin serbest bırakılması karşılığında Hamas’ın çok sayıda esirinin serbest bırakıldığı tek ateşkesin sağlanmasına yardımcı olan Katarlı, Mısırlı ve ABD’li arabulucularla yeniden bir araya geldi.

Gözler bu toplantıdaydı. Net bir sonuç çıkmasa da İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi bir açıklama yaparak Cumartesi günü erken saatlerde İsrail’e dönen yetkililerin savaş kabinesini bilgilendireceklerini söyledi. Hanegbi İsrail’in Kanal 12 televizyonuna verdiği demeçte Paris’ten dönen heyetin savaş kabinesiyle bir toplantı düzenleyecek olmasının Fransa’dan “elleri boş dönemedikleri” anlamına gelebileceğini ifade etti.  Hanegbi, “Son duyduklarıma bakılırsa ilerleme kaydetmek mümkün” diye konuştu.

Hanegbi daha fazla ayrıntı vermedi ancak Ramazan’a kadar bu konuda ilerleme kaydedilip kaydedilemeyeceği sorulduğunda başını onaylarcasına salladı. İsrail her ne kadar ilerleme mesajı verse de Paris’teki Katarlı, Mısırlı ya da ABD’li yetkililerden konuyla ilgili bir açıklama gelmiş değil.

İsrail basını, İsrail müzakere heyetinin, Paris’teki görüşmelerden, geçici ateşkese gidilmesi ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması yönünde bir anlaşmaya varılabileceği konusunda temkinli iyimserlikle döndüğünü duyurdu. Medyaya konuşan İsrailli bir yetkili, geçici ateşkes için bir “anlaşma taslağına” varıldığını söyledi. Ardından bir başka İsrailli yetkili, gazetecilere, Paris’te rehine anlaşmasına ilişkin ilk çerçeve üzerinde uzlaşıya rağmen, “Hala bir anlaşmadan uzağız” diye konuştu.

Suudi basını: Hamas, şartlarını yumuşattı

Suudi Arabistan merkezli Şarkul Avsat gazetesi, Hamas’ın anlaşma için İsrail ordusunun Gazze’den tamamen çekilmesi ile kalıcı ateşkes talep etmediğini öne sürdü. Hatta gazeteye göre, Hamas serbest bırakılmasını istediği Filistinli esirlerin sayısını dahi azalttı. Hamas’ın şartlarını yumuşattığına dair iddialara örgütten bir açıklama gelmedi. Hamas, İsrail birliklerinin nüfusun yoğun olduğu merkezlerden çekilmesini ve yerinden edilmiş Gazzelilerin evlerine dönmelerine izin verilmesini taleo etmeye devam ediyor. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir Hamas kaynağının uzlaşı çerçevesinin, Hamas’ın 35-40 rehine bırakması karşılığında 6 haftalık ateşkes ve 200-300 Filistinli esirin bırakılmasını önerdiğini söyledi.

İsrail’in saldırılarında öldürülen Filistinli sayısı 29 bin 606’ya yükseldi. Saldırı için sinyal verilen Refah kentinde de bir milyonu aşkın Filistinli İsrail’in olası operasyonu korkusuyla yaşarken bir yandan da kıtlıkla mücadele ediyor.

İsrail'den Hamas'a tehdit: 130 Esiri serbest bırakmazsanız 10 Martta Refah'a saldıracağızİsrail’den Hamas’a tehdit: 130 Esiri serbest bırakmazsanız 10 Martta Refah’a saldıracağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.