İsrail devlet televizyonu, İran’a saldırının ‘eli kulağında’ olduğunu iddia etti

İsrail devlet televizyonu, Tel Aviv'in "ABD'nin saldırıyı yumuşatması yönündeki baskısına rağmen" İran'a saldırmak üzere olduğunu iddia etti.

Dünya 24 Ekim 2024
Fotoğraf: Shutterstock

İran, 1 Ekim’de İsrail’e füze saldırısında bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran’ın bu saldırısına karşılık verileceğini bildirmişti. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in yanıtının nükleer hedeflere ve petrol tesislerine yapılmaması gerektiğini söylemişti.

Diğer yandan hem ABD hem de İsrail basınında Beyaz Saray’ın Tel Aviv’den İran’a yapacağı saldırıyı ‘yumuşatmasını’ istediği iddia edilmişti.

Ancak İsrail devlet televizyonuna göre İsrail bunu dinlemeyecek. KAN’ın adını vermediği İsrailli yetkilerinin sözlerine dayandırılan haberinde “İsrail’in İran’a olası bir saldırıya hazırlık aşamasında, İsrail tarihinin en gergin ve karmaşık zamanlarından birine tanık olduğu” dendi.

İsrail’in İran’a bir saldırı başlatmak üzere olduğu belirtilen haberde ABD’nin ‘hafifletme’ baskısının sürdüğü yazıldı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dün askeri üsse gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ülkesinin İran’a olası saldırısı hakkında açıklamalarda bulunarak, “İran’a saldırdıktan sonra herkes sizin hazırlık ve eğitim sürecinde neler yaptığınızı anlayacak” demişti.

Blinken bölgede

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah’ta düzenlediği saldırıda yaşamını yitirmesinin ardından başlayan Ortadoğu turu kapsamında dün ilk olarak İsrail’e gelmişti.

Blinken dün Tel Aviv’de yaptığı açıklamada İsrail’in İran’a yanıtının gerginliği artırmaması uyarısında bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı, İsrail ziyaretinin ardından Suudi Arabistan’a geçmişti.

THY ve Pegasus, İran uçuşlarını 1 Kasım’a kadar iptal etti

Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus Havayolları, İsrail’in İran’a saldırı hazırlığında olduğu yönündeki iddialar nedeniyle bu ülkeye yapacağı seferleri 1 Kasım’a kadar durdurma kararı aldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.