İsrail Gazze’yi yine vurdu: Can kaybı 42 bine yaklaştı

İsrail'in Gazze işgali birinci yılına yaklaşırken can kaybı sayısının 42 bine yaklaştığı bölge yine hedef alındı. İnsani krizin günden güne büyüdüğü Filistin için başbakan Mustafa BM Genel Kurulu kürsüsünde yaptırım çağrılarını yineledi.

Dünya 28 Eylül 2024
Fotoğraf: AA

İsrail, günlerdir 7 Ekim’de düzenlenen Aksa Tufanı’nın ardından bölgede güç birliğini arttıran Direniş Ekseni’nin önemli aktörlerini hedef alıyor. Bir seneye yaklaşan Gazze işgalinin ardından Lübnan’da saldırılarını şiddetlendiren İsrail, günlerdir aralıksız gerçekleştirdiği hava saldırılarında 700’ü aşkın kişinin ölümüne sebep oldu. Dün gece saatlerinde Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah’ın Beyrut’ta öldürüldüğünün açıklanması üzerine gözler Hizbullah’a çevrildi. Bu suikastla beraber savaşın dengelerinin ne yönde değişeceği ise merak konusu. İsrail’in Ortadoğu’da “taş üstünde taş bırakmadığı” saldırılarının bir kolu Beyrut’a uzanırken, neredeyse bir senedir işgal altında olan Gazze de son 48 saatte 4 İsrail saldırısı düzenlendi.

İsrail savaş uçakları ve topçuları tarafından Gazze Şeridi’nde çeşitli bölgelere düzenlenen saldırılar sonucu 4 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı. Avde Hastanesi’nden yapılan açıklamaya göre, Nuseyrat Mülteci Kampı’nın doğusundaki bir eve düzenlenen hava saldırısında iki Filistinli yaşamını yitirdi, yaralanan 11 kişi tedavi altına alındı. Nuseyrat Kampı yakınından geçen Salahaddin Caddesi üzerinde bir arada bulunan Filistinli gruba, İsrail topçuları tarafından ateş açıldı. Hedef alınan grupta bulunanlardan bir kişi öldü. Bu son saldırılarla beraber Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan gelen açıklamaya göre İsrailli işgal güçleri tarafından öldürülen Filistinlilerin sayısı 42 bine yaklaştı.

Filistin, İsrail işgalini BM kürsüsüne taşıdı

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, İsrail’in Lübnan’a yönelik artan saldırılarının ele alındığı BM Genel Kurulu’ndaki oturuma katılarak İsrail’in hem Gazze hem de Lübnan’da devam eden saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mustafa, İsrail’in kendini uluslararası hukukun üstünde gördüğünü ve bundan dolayı rahat hareket ettiğini belirterek, “Gazze’yi tamamen yok ettiler. Batı Şeria’daki şehirleri işgal ettiler. Silahsız Filistinlilere saldırdılar, bugün de Lübnan halkına ateş açtıklarını görüyoruz. Lübnan’ın egemenliğini ihlal ediyorlar, BM Anlaşması’nı açıkça ihlal ediyorlar. İsrail bir haydut devlet gibi davranıyor çünkü hukukun üstünde olduklarına ikna olmuşlar” dedi.

İsrail’in Gazze’de işlediği suçlardan dolayı sorumlu tutulması gerektiğini vurgulayan Mustafa, “İsrail’in bir planı var ve bunu saklamıyorlar; Filistin halkından kurtulmak ve onların topraklarını ele geçirmek. Bu durumu sahada değiştirecek uluslararası bir plana ve buna uygun tedbirlere ihtiyacımız var” diyerek uluslararası kamuoyuna yönelik çağrılarını da yineledi.

Yaptırım çağrısı yinelendi

Mustafa, İsrail’in Gazze’den sonra şimdi de Lübnan’a saldırarak bölgesel bir savaşa doğru alan açtığına dikkati çekti. “BM Güvenlik Konseyi bu durum karşısında İsrail’e savaşa son verme çağrısı yaptığı ve İsrail’in de buna uymasını beklediği geleneksel pozisyonunu sürdürecek mi?” ifadesini diyen Mustafa, İsrail’e yaptırım uygulanması gerektiğini vurguladı.

İki devletli çözüm konusunda somut olarak uluslararası aktörlerin adım atması ve 1967 sınırları çerçevesinde iki devletli çözümün gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Mustafa, her geçen gün bunun daha büyük bir gereklilik haline geldiğini söyledi. Mustafa, bu kapsamda öncelikli olarak bağımsız Filistin Devletinin uluslararası anlamda tanınması ve BM üyeliğinin desteklenmesi çağrısında bulundu. İsrail güçlerinin işgal ettikleri Filistin topraklarından çekilmesi gerektiğini kaydeden Mustafa, “Özgür bir Filistin, bölgemizin barışçıl geleceğinin ve potansiyelinin kilidini açacak olan tek anahtardır” dedi.

Prens bin Selman: Filistin Devleti olmadan İsrail'i tanımayacağızPrens bin Selman: Filistin Devleti olmadan İsrail’i tanımayacağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.